Update martie 14, 2022 Rusia a rămas fără resurse la 18 zile după ce a atacat Ucraina iar acum cere ajutor militar de urgență de la chinezi. Americanii au reacționat rapid și avertizează Beijing-ul cu sancțiuni. Trebuie înțeles că SUA și statele europene au împreună 50% din economia globală, China 20% iar Rusia doar 2%. Un embargo occidental ar însemna și falimentul Chinei, nu doar al Rusiei.
Retragerea companiilor private din Rusia, din considerente morale, anti-război, este un test și pentru China. Ce va face economia chineză fără companiile europene și americane, fără piețele de desfacere occidentale? Răspunsul va fi dat de consumatorii europeni și americani: dacă aceștia vor fi convinși să plătească mai mult pentru bunurile de consum, atunci companiile se pot retrage din China și pot deschide fabrici în Europa și America. Se poate încheia era consumatorismului, unde era căutat cel mai mic preț. Un alt avantaj pentru vestici ar fi că s-ar crea foarte multe locuri de muncă. În caz de război, oamenii sunt ușor de convins să plătească mai mult, pentru că nu alternativă. Rămâne de văzut dacă SUA va suna retragerea companiilor din China, pe modelul din SUA.
Rusia a cerut Chinei echipamente militare pentru a-i sprijini invazia în Ucraina, iar Casa Albă este îngrijorată că Beijingul ar putea submina eforturile occidentale de a ajuta forțele ucrainene să-și apere țara, scrie „Financial Times”.
Oficiali americani au declarat pentru „Financial Times” că Rusia a solicitat Chinei echipamente militare, dar și alt gen de asistență încă de la începutul invaziei. Sursele au refuzat să detalieze despre ce materiale ar fi vorba, precizează „Financial Times”, potrivit digi24.ro
O altă persoană care cunoaște această situație a declarat că SUA se pregătesc să-și avertizeze aliații că sunt indicii că Beijingul s-ar pregăti să ajute Rusia.
Alți oficiali americani subliniază că asta semnalează că Rusia a rămas fără anumite tipuri de armament, în timp ce războiul-fulger pe care Moscova îl plănuia în Ucraina intră deja în a treia săptămână.
Casa Albă nu a făcut niciun comentariu în legătură cu aceste informații ale publicației financiare britanice, iar Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns la o solicitare de a-și exprima punctul de vedere.
SUA vor încerca să convingă China să nu ofere armament Rusiei
SUA vor încerca să convingă China să nu ofere armament Rusiei, în cadrul unei reuniuni la nivel înalt la Roma, reuniune pe care Casa Albă o consideră extrem de importantă nu doar pentru războiul din Ucraina, cât pentru viitorul raport de putere pe scena internațională, relatează The Guardian.
Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate, se va întâlni cu omologul său chinez Yang Jiechi în capitala Italiei.
Într-un interviu pentru CNN, Sullivan a precizat că SUA urmăresc cu atenție în ce măsură China va oferi Rusiei orice fel de sprijin, material sau economic.
”Este una dintre procupările noastre. Am comunicat Beijingului că nu vom asista pasivi și nu vom permite unei țări să ofere compensații Rusiei pentru pierderile suferite ca urmare a sancțiunilor economice”, a mai declarat el.
Sullivan a mai spus că SUA au transmis clar Beijingului că vor exista consecințe în cazul unui efort de amploare pentru ajutorarea Rusiei.
Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze în SUA, întrebat despre informaţiile din presă conform cărora Rusia cere Chinei ajutor militar, a spus că Beijingul este concentrat să evite ca războiul din Ucraina „să scape de sub control”.
”Prioritatea acum este de a preveni escaladarea situaţiei tensionate sau chiar scăparea de sub control”, a declarat Liu Pengyu, purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, conform Reuters.
Sebastian Lazaroiu: „Așadar, vechiturile alea lustruite pentru parada din Piața Roșie s-au cam epuizat.
Vova a plecat la război cu mâinile-n buzunar și-acum cere prin vecini.
Aveți să ne dați și nouă o rachetă, un tanc, o ceva, nenea Xi?”