Update noiembrie 14, 2023 Medicul nutriționist Vlad Roșca a explicat într-un interviu pentru Adevărul cum trebuie crescută imunitatea în sezonul rece. Acesta arată că imunitatea nu se dezvoltă prin suplimente alimentare, ci din mâncare.
„Acesta e primul mit pe care trebuie să îl clarificăm. Imunitatea este de două feluri: înnăscută și dobândită, aceste împărțindu-se fiecare în alte două categorii fiecare. Medicamentele nu intra în niciuna dintre ele, cu excepția vaccinurilor.
(Dr Vlad Roșca)
Așadar, trebuie să ne orientăm în alt sens când vine vorba de imunitate, alt sens decât medicația. Imunitatea se naște încă dinainte să ne naștem, sună a clișeu. Totuși ne naștem cu o anume imunitate de la mamă și continuăm să o dezvoltam prin expunerea la mediu”, spune Vlad Roșca.
Medicul arădean Vlad Roșca specifică faptul că „sediul” imunității noastre se află în intestin, mai exact în flora microbiană.
„Alimentele bogate în culturi bacteriene vii precum murăturile, iaurtul, chefirul sunt cele care ne vor echilibra microbionul. Acestea sunt «soldații» angrenați în «armata» noastră imunitară. Ca orice vietate, și aceste culturi vii trebuie să se hrănească pentru a trăi.
Acest proces este realizat de fibre și aici recomand un consum de 35 grame fibre pe zi. Printre alimentele bogate în fibre se numără avocado, verdețurile, ovăzul, migdalele, fasolea verde, fasolea roșie etc. Concluzionăm faptul că pentru o imunitate satisfacătoare avem nevoie de un microbiom sănătos care se datorează unei alimentații corespunzătoare”, încheie medicul Vlad Roșca.
Ce inseamna o imunitate puternica?
Un organism sanatos inseamna un sistem imun puternic, potrivit Regina Maria. Ca urmare, alegerea unui stil de viata sanatos iti asigura o imunitate puternica:
Mananca o dieta echilibrata, bogata in legume, fructe, cereale integrale
Fa o activitate fizica regulat, 150 minute/saptamana
Renunta la fumat
Consuma alcool I cantitate moderata
Dormi 7-8 ore/noapte
Controleaza-ti tensiunea arteriala
Spala-te pe maini frecvent si gateste adecvat alimentele
Simptomele unei imunități scăzute, potrivit Medlife.
Mâini reci: când vasele de sânge sunt inflamate, degetele de la mâini și de la picioare, urechile și nasul pot fi mai greu de încălzit.
Probleme digestive: diaree sau constipație care durează mai mult de 2 săptămâni.
Ochi uscați: multe persoane care suferă de o afecțiune autoimună au ochii uscați, o senzație de nisip, ca și cum ar avea ceva în ochi.
Oboseală, dureri musculare sau articulare.
Febră ușoară care poate anunța o infecție care se apropie sau acutizarea unei afecțiuni autoimune.
Dureri de cap: în unele cazuri, durerile de cap pot fi legate de sistemul imunitar. Ar putea fi vorba de vasculită, care este o inflamație a unui vas de sânge cauzată de o infecție sau de o boală autoimună.
Erupție cutanată: mâncărimea, pielea uscată și roșie – sunt un simptom comun al inflamației, la fel și o erupție cutanată care este dureroasă sau care nu se vindecă.
Căderea părului pe alocuri poate indica o afecțiune numită alopecia areata. Șuvițele sau smocurile de păr care cad pot fi, de asemenea, un simptom al lupusului, o boală autoimună.
Infecții repetate: infecțiile cronice ale sinusurilor, îmbolnăvirea cu mai mult de patru infecții ale urechii într-un an (pentru oricine are peste 4 ani) sau o pneumonie care apare constant.
Sensibilitate la soare: persoanele cu o tulburare autoimună au uneori o reacție alergică la razele ultraviolete numită fotodermatită. Este posibil să apară vezicule, o erupție cutanată sau pete solzoase, frisoane, dureri de cap sau greață, după expunerea la soare.
Furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor. Poate fi un simptom complet nevinovat, dar, în unele cazuri, poate însemna că organismul atacă nervii care trimit semnale către mușchi.
Probleme de înghițire: unii oameni au senzația că mâncarea este blocată în gât sau în piept. Alții cască sau se sufocă atunci când înghit.
Fluctuații de greutate: este posibil ca acest lucru să se datoreze deteriorării glandei tiroide din cauza unei boli autoimune.
Pete albe. Uneori, sistemul imunitar decide să lupte împotriva celulelor producătoare de pigment ale pielii, numite melanocite.
Îngălbenirea pielii sau a ochilor: poate însemna că sistemul imunitar atacă și distruge celulele sănătoase ale ficatului. Acest lucru poate duce la o afecțiune numită hepatită autoimună.