Update noiembrie 13, 2023 Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea a vorbit de dependența de ecranele mobile în rândul copiilor. Acesta spune că poate duce la autism digital dobândit, nu se mai pote desprinde de telefon, tabletă, și devin dependent total cerebral de această tehnologie.
„Autismul digital dobândit este din cauza super-super intoxicării cu tehnologie, în care copilul nu se mai poate desprinde de telefon, tabletă, și devine dependent total cerebral de această tehnologie. Nu mai poate să iasă afară”, a spus medicul Vlad Ciurea la Antena 3 CNN, conform Doctorul Zilei.
Potrivit reputatului medic neurolog, telefonul și tableta trebuie folosite doar pentru scris și informații, însă nu trebuie să petrecem foarte multe ore, deoarece apare „intoxicarea cu tehnologie”.
„Concentrează în anumite zone profunde din sistemul nervos aceste informații, iar toată activitatea creierului stă pe loc. Eu nu mă mai mișc, eu nu mai înot, nu mai vorbesc și stau numai și numai pe informații”, a explicat profesorul universitar Dr. Vlad Ciurea, medic primar Neurochirurgie.
„Nu trebuie să aveți adicție, să stați ore pe Facebook. (…) Dacă le lași copilașilor în mână o tabletă sau un telefon, nu se pot desprinde de ele. Am avut surpriză chiar cu nepotul meu. Și știți cum l-am convins să se desprindă de el? I-am pus o minge în brațe. A descoperit mingea și a plecat după ea”, a dezvăluit dr. Ciurea, la iTHINK cu Iusti Fudulu pe Antena3 CNN.
Foarte grav, avertizează medicul, este statul la telefon noaptea.
„Sunt copii care se joacă și noaptea pe telefon. Este foarte, foarte grav. Li se modifică ochii cu privirea concentrată, nu mai asta văd, nu mai știu nimic ce e în jur…(…) Vedeți că sunt tineri care trec strada uitându-se pe sms-uri, pe tabletă.
Am văzut tinerii care merg la restaurant, la cofetărie, și stau față în față și se uită pe telefon, nu își vorbesc. Dar de ce ați venit? (…) Trebuie să fim creativi! Vrem să fim deștepti?
Trebuie să ne punem creierul în funcțiune, să nu stăm să butonăm telefonul, să ieșim afară, să ne găsim verbele, cuvintele, să ieșim la aer curat, să ne plimbăm. Toate aceste lucrurile sunt benefice pentru creier”, a explicat medicul Vlad Ciurea, potrivit Adevarul.
Medicul Vlad Ciurea avertizează asupra faptului că „super-super intoxicarea cu tehnologie duce la autism digital dobândit”.
„Autismul este că tu ești în propria ta celulă, cameră, nu mai știi ce e în jurul tău. Este o izolare. (…) Autismul digital dobândit este din cauza super-superintoxicării cu tehnologie. Copilul nu se mai poate desprinde de telefon, tabletă, și devine dependent total cerebral de această tehnologie.
Nu mai poate să iasă afară. (…) Îmi pare rău că este războiul din Ucraina. Cel mai bun tratament pentru autism este Delfinoterapia, iar în Odesa era un astfel de centru cu delfini. Delfinii sunt cel mai bun tratament, nu mai spun de cățeluși”, a transmis reputatul medic Vlad Ciurea
Simptome ale dependenței de telefon
Utilizarea telefonului devine o problemă numai atunci când ne absoarbe atât de mult timp, încât ne face să neglijăm relațiile reale, munca, școala, hobby-urile sau alte lucruri importante din viața noastră, potrivit Regina Maria. Dintre semnele și simptomele dependenței de telefon, la care trebuie să fim atenți în cazul nostru sau al unei persoane dragi, enumerăm următoarele:
Utilizarea telefonului în momentele de plictiseală;
Stări de anxietate când nu este folosit telefonul;
Trezitul în timpul nopții pentru a verifica telefonul;
Irosirea timpului pe telefon, fără un scop real;
Ignorarea persoanelor din jur pentru a folosi telefonul;
Izolarea de familie sau prieteni;
Probleme în a îndeplini o sarcină;
Frica de a rămâne pe dinafară (a nu fi la zi cu ce se întâmplă pe rețelele sociale/în lume – denumită în engleză FOMO sau „fear of missing out”);
Mințitul sau ascunderea față de ceilalți a cât timp petrecem pe telefon;
Anxietate la gândul că am uitat telefonul acasă, că se termină bateria ori că sistemul de operare nu mai funcționează, deși nu am avea nevoie de acesta;
Vibrația fantomă (sentimentul că am primit o notificare și telefonul vibrează, deși nu se întâmplă cu adevărat);
Teama că nu am primit niciun mesaj și nu ne scrie nimeni, denumită în engleză „textaphrenia”.
Dintre simptomele care ne pot pune în gardă, frica de a pierde telefonul (numită „nomofobia”) poate trezi sentimente puternice de panică, anxietate sau agitație. Simptomele fizice pot include respirația greoaie, durerile în piept, amețeala, tremuratul mâinilor, transpirațiile, pulsul crescut și starea de leșin.