Update octombrie 7, 2022 Medicul Mihaela Bilic oferă câteva sfaturi celor care vor să slăbească, utilizând cafeaua. Cafeaua e bine să fie băută cu jumătatea de oră înainte de a face efort fizic, iar un alt secret este că ea oprește pofta de mâncare.
“Cafeaua ajută la slăbit și nu doar printr-un singur mecanism, ci prin mai multe. Se cunoaște efectul tonic, stimulant al cofeinei asupra sistemului nervos. Este adevărat, cafeaua ne trezește.
Și nu doar pe noi, ci și pe tubul digestiv – mai exact musculatura netedă din pereții intestinului este contractată, fapt care duce la mișcări peristaltice, de progresie a conținutului digestiv. Deci nu încape îndoială, cafeaua stimulează digestia, accelerează tranzitul intestinal și previne constipația.
Tot cafeaua stimulează metabolismul, adică mai exact intensifică conversia grăsimii de rezervă în glucoză necesară mișcării, crește rezistența la efort și capacitatea de contracție a mușchilor.
Nu întâmplător cofeina a fost pusă pe lista substanțelor cu efect de doping la sportivi. Ea, cofeina, consumată cu 20-30 de minute înainte de efortul fizic crește performanța sportivă și mobilizează depozitele de grăsime. Deci ajută la slăbit!
Și nu în cele din urmă cafeaua inhibă apetitul, te ajută să mai uiți un pic de senzația de foame. Orice substanță cu efect de stimulare a sistemului nervos (excitanți psihici) produce ca și contra-efect o inhibare a centrului foamei.
Când ești agitat, când nivelul adrenalinei sau dopaminei e crescut, celelalte senzații sunt blocate, inclusiv foamea. Iar ca secret suplimentar, cafeaua băută cu lapte rămâne mult timp în stomac și ține de foame 2-3 ore, precum o porție de ciorbă.
Câte cafele putem consuma zilnic, fără niciun risc pentru sănătate? În cărțile de medicină se spune că maximum 5 cești.
Eu vă confirm că fie și doar 3 cești/zi fac diferența: se deblochează slăbitul și uitați și de foame. Doar să nu-i deranjați pe cei din jur, pentru că veți avea și o putere de muncă mai mare“, conchide medicul pe pagina sa de Facebook, potrivit Antena 3.
Eurostat: Ceaşca zilnică de cafea devine din ce în ce mai scumpă în Uniunea Europeană
Să-ţi începi ziua cu o cană mare de cafea fierbinte este o rutină zilnică pentru mulţi dintre noi, însă recentele creşteri de preţuri ar putea face acest obicei matinal aproape un lux.
Datele pentru luna august 2022 arată că preţul cafelei în UE a fost în medie cu 16,9% mai ridicat decât în august 2021, în timp ce în august 2021 preţul cafelei în UE a fost în medie cu 0,5% mai ridicat decât în august 2020, arată joi Oficiul European de Statistică (Eurostat), relatează G4Media.
Din octombrie 2021, rata anuală a inflaţiei este în creştere.
Pentru cei care îşi beau cafeaua cu lapte şi/sau zahăr, acest ritual de dimineaţă ar putea fi chiar mai scump deoarece preţurile acestor produse au crescut semnificativ în ultimul an. Preţul laptelui proaspăt integral s-a majorat în medie cu 24,3% între august 2021 şi august 2022, iar cel pentru lapte proaspăt cu conţinut scăzut de grăsimi a urcat în aceeaşi perioadă cu 22,2%.
În august 2022, preţul zahărului înregistra o creştere anualizată de 33,4%, faţă de un avans anual de 0,8% în august 2021.
La toate cele patru produse s-au înregistrat creşteri de preţuri în toate statele membre UE, cu excepţia Maltei, unde nu s-a raportat o modificare a preţului laptelui proaspăt cu conţinut scăzut de grăsimi.
În privinţa preţului cafelei, cele mai mari creşteri în august 2022 au fost în Finlanda (43,6%), Lituania (39,9%), Suedia (36,7%), Estonia (36,4%) şi Ungaria (34,3%).