Update februarie 9, 2022 Se știe că alcoolul consumat în cantităţi moderate are efecte benefice asupra organismului. Ţuica are proprietăţi de vindecare şi de prevenire a anumitor afecţiuni,cum ar fi gripă (chiar şi cea porcină) şi răceală de sezon. Prin fierbere, vaporii calzi de alcool ajută la dilatarea vaselor capilare şi deci, la oxigenarea sângelui, iar ţuică fiartă scade riscul de a face pneumonie, potrivit Realitatea.net.
Este nerecomandat consumul de ţuică celor care suferă de ulcer, hepatită, persoanelor sedentare, anemice, care muncesc în frig şi femeilor gravide. Ţuica fiartă se bea în cantităţi mici (20 – 150 ml).
Compoziţia chimică a ţuicii este ceea ce-i conferă puteri miraculoase în tratarea stărilor de răceală sau de gripă. Potrivit specialiştilor, ţuica, pentru că este obţinută în mare parte din plante, conţine fier al cărui rol este acela de a încălzi organismul şi de a-l relaxa.
O altă componentă este etanolul din alcoolul pe care ţuica îl conţine. Această substanţă are rolul de a pune sângele în mişcare, provocând transpiraţia organismului. Prin transpiraţie se elimină practic substanţele toxice din corp.
„Nu este niciun secret faptul că ţuica ajută în tratarea răcelilor. Fierul şi etanolul, cele mai importante substanţe chimice din compoziţia ei sunt benefice pentru organism”, a explicat pentru Adevarul Roxana Tomescu, asistent în cadrul unei farmacii cu profil homeopat din Slobozia.
Țuica fiartă, medicament natural? Beneficii
Tuica fiarta contribuie la reglarea concentratiei glucozei din sange si muschi, in cazul unor eforturi fizice de lunga durata, anunță RTV.
Tuica fiarta ajuta la prevenirea arterosclerozei si a infarctului miocardic, fiind recomandata si in cazul anemiilor, in cantitati de maxim 30ml/zi;
Creste viteza de producere a hemoglobinei si a hematiilor si are un continut bogat de fier;
Un alt efect pe care il are tuica fiarta e acela ca are proprietatea de a curata depunerile de colesterol de pe artere;
Tot in caz de raceala, tuica mai poate fi folosita si pe post de solutie pentru frectie. Prin acest proces, corpul incepe sa transpire abundent si sa elimine prin piele toxinele;
In mod surprinzator, tuica fiarta ajuta ficatul si bila, pentru ca are o serie de vitamine (vitamina A si vitamina C, vitamina B si vitamina D) care nu se degradeaza prin incalzire si care au o actiune benefica, de regenerare, asupra ficatului.