Update October 4, 2022 Vom avea explozie nucleară aproape de România? Potrivit jurnaliștilor de la The Times, conducerea NATO ar fi avertizat țările membre că Rusia pregătește un test nuclear la granițele Ucrainei, posibil în Marea Neagră.
Kremlinul a semnalat pregătirea pentru o escaladare semnificativă a războiului, deoarece Rusia pierde teren pe câmpul de luptă. Temerile legate de sugestiile anterioare ale lui Putin că ar putea recurge la folosirea armelor nucleare au crescut duminică, după ce au apărut informații că un tren operat de divizia nucleară secretă ar fi fost trimis către Ucraina, scrie stirileprotv.ro.
Analistul militar Konrad Muzyka a declarat că trenul, observat în centrul Rusiei, aparținea directoratului din ministerul rus al apărării care este „responsabil pentru munițiile nucleare, depozitarea, întreținerea și transportul acestora către unități”.
Pe de altă parte, analiștii internaționali spun că o demonstrație mai clară a lui Putin care să arate că este pregătit să folosească arme nucleare ar putea avea loc în Marea Neagră. O sursă din domeniul militar a declarat pentru The Times că că președinte rus se confruntă cu un risc semnificativ dacă alege să desfășoare o armă nucleară pe câmpul de luptă, deoarece lovitura ar putea decurge prost.
„Ar putea rata ținta și să lovească un oraș din Rusia aflat aproape de granița cu Ucraina, cum ar fi Belgorod. Atunci va trebui să escaladeze razboiul”, a spus sursa respecitvă.
Alte surse citate de The Times spun că NATO a trimis un raport membrilor și aliaților săi, alertându-i despre faptul că Rusia este de așteptat să testeze noua torpilă nucleară „Poseidon”, posibil în Marea Neagră, pe care o controlează. În timp ce oficialii de la Washington elaborează posibile scenarii pentru un răspuns, NATO și-ar fi informat membrii că submarinul nuclear K-329 Belgorod se îndreaptă spre zona arctică, după ce a devenit operațional în luna iulie.
Statele Unite îşi consultă aliaţii în vederea unui răspuns „solid“ la lansarea rachetei nord-coreene
Statele Unite s-au consultat cu Japonia şi Coreea de Sud în vederea unui răspuns “solid” la lansarea unei rachete balistice nord-coreene care a survolat marţi Japonia, a anunţat Casa Albă, transmite Agerpres.
Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a discutat separat cu omologii săi sud-coreean şi japonez pentru a elabora un răspuns “internaţional adecvat şi solid”, scrie adevarul.ro.
El a reafirmat “angajamentul ferm” al Statelor Unite pentru apărarea Japoniei şi Coreei de Sud, a precizat purtătorul său de cuvânt Adrienne Watson într-un comunicat.
Această lansare a unei rachete balistice cu rază medie de acţiune care a survolat Japonia este o premieră după 2017 şi constituie o escaladare în campania intensivă de teste de armament desfăşurată de Phenian.
Armata sud-coreeană a declarat că a detectat acest tir de rachetă balistică ce a zburat pe o distanţă de aproximativ 4.500 km la o altitudine de 970 km, survolând arhipelagul japonez în direcţia est.
Într-un alt comunicat, comandamentul american pentru regiunea Asia-Pacific a condamnat lansarea, spunând că “angajamentele Washingtonului pentru apărarea Japoniei şi a Coreei rămân neclintite”.
“Statele Unite condamnă aceste acţiuni şi cheamă RPDC să se abţină de la orice alte acte ilegale şi destabilizatoare”, a declarat comandamentul într-un comunicat, folosind abrevierea oficială pentru Coreea de Nord.
Ultima lansare de rachetă a Phenianului deasupra Japoniei datează din 2017, la apogeul unei perioade de “foc şi furie” în care liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci Donald Trump s-au insultat reciproc.
Tokyo a activat marţi în mod neobişnuit sistemul de avertizare împotriva rachetelor în ţară şi a cerut evacuarea populaţiei afectate.