Update iulie 12, 2022 România are viitor în tenisul feminin. Alexia Tatu este tânăra campioană la categoria Under-14 de la Wimbledon, după ce a jucat o finală cu o altă româncă, Andreea Soare.
Alexia Tatu a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru Digi24, despre susținerea părinților și a antrenorilor, despre dedicare, dar și despre cât s-a antrenat ca să ajungă campioană la 13 ani.
Adolescenta de 13 ani este conștientă că victoria de la Wimbledon înseamnă pentru ea „foarte multe oportunități și uși deschise”, dar și „un mic plan pentru viitor”.
„Mi-a asigurat anumite lucuri și sunt foarte mândră”, spune Alexia Tatu.
Andreea Soare, cea împotriva căreia a disputat finala U-14 de la Wimbledon, este una dintre cele mai bune prietene ale sale și este partenera sa de dublu de doi-trei ani deja.
„A fost destul de dificil. Noi ne-am și antrenat împreună, ultimele dăți ea m-a învins pe mine și au fost destul de mari emoțiile, pentru că acum era și turneul pe iarbă, era și un titlu important. Din fericire, am reușit cât de cât să trec peste, la meci m-am mai echilibrat între timp și norocul a fost de partea asta, de data asta”, a povestit Alexia Tatu.
Anul acesta, Alexia nu a înregistrat nicio înfrângere în competițiile la care a participat. Spune că performanța ei a fost posibilă cu foarte multă muncă, cu sușținere, cu ajutorul unor oameni implicați și dedicați. „În același timp, și eu a trebuit să mă implic, să mă dedic cât am putut eu de mult la fiecare antrenament, la fiecare meci, la fiecare turneu. Trebuie să și visezi. Dacă nu visezi, nu prea ai cum”, mărturisește tânăra campioană.
Andreea Soare parcurge 80 de kilometri zilnic pentru a merge la antrenamente
Andreea Soare este finalista turneului de junioare sub 14 ani de la Wimbledon. Ea a pierdut în ultimul act în fața prietenei sale, Alexia Tatu. Sportiva este legitimată la clubul din Medgidia, dar face naveta zilnic la Constanța pentru antrenamente, dus-întors 80 de kilometri. Andreea are rezultate excelente și la școală.
„Este greu, dar atâta timp cât copilului îi place, noi ca părinți asta trebuie să facem, să-i susținem”, spune Cătălin Soare, tatăl sportivei.
Drumurile până la Constanța sunt făcute pe rând, când de el, când de soție. „Cineva pleacă dimineață, o duce, o întoarce înapoi. Se duce la școală. Cineva pleacă seara, o duce, o întoarce înapoi”, spune Cătălin Soare.
Andreea practică tenisul de la 6 ani. A fost inspirată de sora ei mai mare.
„Părinții mei au dus-o pe sora mea la tenis. Am vrut să văd și eu cum este, iar de atunci am început eu să joc tenis, la Constanța”, spune finalista de la Wimbledon.
„Aveam încredere în mine și știam ce pot. Am avut emoții, dar am trecut cu bine peste toate. A fost foarte frumos la Wimbledon. Mai ales, am întâlnit jucători cum ar fi Novak Djokovic sau Simona Halep chiar și a fost o atmosferă minunată”, povestește tânăra sportivă.
Clasamentul WTA după Wimbledon
WTA, forul care guvernează tenisul mondial feminin, a actualizat clasamentul, după încheierea turneului de Mare Șlem de la Wimbledon, anunță Digi Sport.
Cum arată Top 10 WTA după Wimbledon:
1. Iga Swiatek – 8336 de puncte
2. Anett Kontaveit (+1) – 4326 de puncte
3. Maria Sakkari (+2) – 4190 de puncte
4. Paula Badosa – 4030 de puncte
5. Ons Jabeur (-3) – 4010 puncte
6. Aryba Sabalenka – 3267 de puncte
7. Danielle Collins (+1) – 3131 de puncte
8. Jessica Pegula (+1) – 3087 de puncte
9. Garbine Muguruza (+1) – 2886 de puncte
10. Emma Răducanu (+1) – 2717 puncte
Simona Halep, în schimb, semifinalistă la Wimbledon, unde a fost învinsă chiar de kazahă, a urcat două poziții, până pe locul 16.