Update iulie 6, 2022 Australia a trecut la măsuri extreme: a distrus deja cel puțin 600 de stupi în care erau aproximativ 18 milioane de albine.
Australia a fost lovită de curând de varroa, o boală provocată de un acarian care afectează albinele și care se extinde rapid. Răspândirea acestei boli ar afecta sectorul apicol din Australia ducând la pierderi de 70 de milioane de dolari pe an, a spus directorul unei agenții pentru protecția mediului din New South Wales, scrie digi24.ro.
Au fost deja distruși 600 de stupi care aveau fiecare câte 30.000 de albine.
Varroa este un parazit care se dezvoltă pe albine și se folosește de acestea pentru a supraviețui. Când acarianul se atașează de albină, este capabil să ia o substanță numită hemolimfa direct de la insecta afectată. Albinele ajung astfel să fie foarte slăbite și în unele cazuri, mor.
Prezența acestor acarieni este cauza reducerii bruște a numărului de colonii de albine din afara Australiei și a scăderii rapide a volumului producției de miere, a scris The Financial Times.
Acarianul a fost descoperit pentru prima dată în Australia, în Newcastle, la sfârșitul lunii iunie, iar de atunci sectorul apicol a fost puternic afectat.
„Între secetă, incendii, inundații, acum – varroa pare să fie încă un ghinion pentru apicultori în ultima vreme”, a spus Ana Martin, reprezentant al unei asociații din industrie.
Ce trebuie să faci atunci când te înțeapă o albină
Doctorul Tudor Ciuhodaru este cunoscut de toată lumea pentru sfaturile legate de sănătate pe care le oferă constant, indiferent de luna anului în care suntem, astfel că recent a făcut o postare pe contul lui personal de Facebook despre ciupiturile de albine, potrivit spynews.
1. Albina nu atacă dacă nu este agresată.
2. Albinele devin agitate și pot ataca când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii.
3. Albinele nu tolerează mirosul de transpirație și alcool dar sunt atrase de parfumurile florale.
4. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă.
5. După înțepătura albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.
6. Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.
7. Dacă ați fost înțepat pot aparea imediat 3 tipuri de situații:
a) nici o reacție la înțepătură – sunt necesare minim două contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism ,,imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori;
b) reacție inflamatorie ușoară/moderată – locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar până la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;
c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic) – cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătură și evoluție potențial letală.
8. Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.
9. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).
10. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.