Update martie 20, 2022 Doi ex-premieri britanici, Gordon Brown şi Sir John Major, s-au alăturat unei campanii, alături de nume importante din jurisprudenţă, din mediul academic şi politic, care pledează pentru tragerea la răspundere atât a președintelui rus, cât şi a celor care l-au ajutat în planificarea invaziei sale în 24 februarie în Ucraina.
Lansată cu un site şi un obiectiv de două milioane de semnături pe o petiţie, această campanie – susţinută deja de 740.000 de persoane din toată lumea – încearcă să se asigure de sprijinul publicului larg pentru crearea unui tribunal special după modelul proceselor de la Nürnberg, informează digi24.ro.
Iniţiativa are deja peste 140 de semnatari cu renume, între care ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, avocatul britanic Philippe Sands, cunoscut profesor în drept internaţional, fostul procuror al Tribunalului Militar de la Nürnberg, Benjamin Ferencz, Helena Kennedy, şi fostul preşedinte al Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Sir Nicolas Bratza.
„În doar două zile, petiţia care sprijină crearea unui astfel de tribunal a acumulat peste 735.000 de semnături şi este în creştere. Să ne propunem să obţinem două milioane de semnături până la sfârşitul lunii pentru ca să se facă dreptate”, a declarat Brown.
„Dinspre Marea Britanie – care se mândreşte pe bună dreptate cu democraţia şi statul de drept – mesajul ar trebui să aibă sorţi de izbândă. La Nürnberg, i-am tras la răspundere pe criminalii de război nazişti. Acum, după opt decenii, trebuie să ne asigurăm că va exista o zi a judecăţii şi pentru Putin”, a afirmat fostul prim-ministru britanic.
Boris Johnson: Putin este „complet panicat” de frica unei posibile revoluții pro-democratice în Moscova
Președintele Vladimir Putin este „complet panicat” de frica unei posibile revoluții în Moscova, susține premierul britanic Boris Johnson.
„De ce a decis el să invadeze acest popor nevinovat? Nu credea cu adevărat că Ucraina va intra în NATO curând, știa perfect că nu exista niciun plan de a pune rachete pe pământul ucrainean”, a spus premierul, citat de stirileprotv.ro.
Acesta a spus că lui Putin îi era frică de Ucraina din cauza presei libere, a alegerilor libere, a democrației și a piețelor deschise.
„A fost îngrozit de efectul acelui model ucrainean asupra lui și asupra Rusiei. Și este într-o panică totală în legătură cu așa-numita revoluție din Moscova. De aceea încearcă atât de brutal să stingă flacăra libertății în Ucraina. Și de aceea este atât de vital să eșueze”, a adăugat Johnson.