Update martie 17, 2022 David Petraeus, fost director CIA, a declarat că rezistența puternică din partea Ucrainei, dar și alte aspecte joacă roluri importante în impiedicarea Rusiei, care ar căuta obținerea unui succes militar foarte rapid.
„Știm de zeci de ani că sistemului sovietic, acum cel rus, i-a lipsit întotdeauna unul dintre atuurile-cheie ale forțelor armate americane și occidentale, care este un corp de subofițeri puternic, profesionist (…)
Ținând cont de investițiile presupuse făcute în ultimul deceniu, echipamentul rusesc nu este impresionant. Cu siguranță, rușii nu au echipament comparabil cu cel al Statelor Unite”, a declarat fostul director al CIA, citat de b1tv.ro.
În opinia lui Petraeus, există mai multe scenarii cu privire la încheierea conflictului militar. Finalul va fi neplăcut pentru Vladimir Putin, susține militarul în rezervă.
„Nu sunt sigur care dintre ele este cel mai probabil. În momentul de față, însă, se pare că acest lucru nu se va termina bine pentru Rusia și că se confruntă cu un scenariu mai rău decât în timpul războiului sovietic din Afganistan din anii 1980″, a mai precizat fostul șef din cadrul CIA.
Hari Bucur-Marcu, expert în securitate natională a scris: M-a întrebat un prieten de ce forțele armate rusești se dovedesc în Ucraina că sunt atât de penibil de nepregătite și de rușinos de neperformate într-un teatru de război pe care ar fi trebuit să îl cunoască intim, la nivel de metru pătrat și într-o operație pe care au avut timp de mai bine de un an să o planifice, să o asigure cu resurse de toate felurile, să realizeze stocurile de muniții, carburanți, alimente etc., să formeze specialiștii militari, să antreneze trupele, să exerseze conducerea și controlul și așa mai departe?
Recunosc că prietenul meu știe ce vorbește. Și mai recunosc că o asemenea discuție nu ar trebui purtată acum, pe când operația militară de agresiune a Ucrainei și mai ales de pedepsire a populației Ucrainei cu crime de război este încă în desfășurare, deși ea nu are nicio noimă, nicio justificare și niciun viitor.
Doar că răspunsul pe care pot să îl dau eu ar fi de o oarecare semnificație pentru momentul de față. Așa că nu mai aștept sfârșitul ostilităților și al șirului de crime de război și vă spun de pe acum că rușinoasa subperformanță și penibila pregătire a forțelor armate rusești poartă amprenta specifică tuturor armatelor pregătite de dictatori sau de autocrați, în orice moment istoric, deci și în epoca modernă și actuală.
Acești dictatori și autocrați au dezvoltat formațiuni militare puternice din punct de vedere al numărului, armelor și uniformelor, de care au ajuns foarte repede să se teamă că i-ar putea alunga de la frâiele puterii.
De aceea, rețeta consacrată a dictatorilor, pe care a aplicat-o cu siguranță și Putin al rușilor federativi, a constat în
– a promova comandanți a căror singura calitate este loialitatea și a căror subinteligență le garanta dependența de indicațiile prețioase ale liderului suprem;
– a încuraja corupția și nepotismul în pregătirea și conducerea trupelor, astfel încât să nu se poată forma polarizări de loialitate, pe bază de merite ori de prestigiu profesionale;
– a finanța discreționar și fără nicio perspectivă activitatea operativă, astfel încât generalii, ofițerii și trupele să nu știe niciodată când vor primi bani pentru pregătire, pentru echipare sau chiar pentru subzistență;
– a transforma pregătirea teoretică militară în propagandă, în cursuri de îndoctrinare, în manipularea trupei prin inversarea valorilor de apărat;
– a transforma pregătirea practică, la nivel tactic și operativ, în demonstrații de forță, în parăzi și defilări de forțe, în loc să se exerseze proceduri și reguli de angajare în luptă și în operații.
Prin asemenea rețetă, dictatorul își asigură o imagine de om puternic, comandant neegalat al unei forțe armate impresionante, dar care este comandată de inepți loiali, este asigurată logistic de hoți și corupți, este instruită de propagandiști și este doar o fațadă, de care dictatorul nu are de ce să se teamă că l-ar paște vreodată vreo lovitură de stat militară.
Doar că rețeta asta mai conține un ingredient esențial:
– niciodată o asemenea armată nu trebuie angajată într-o operație militară, decât împotriva civililor și a altor inamici mai puțin pregătiți, mai puțin echipați și mai puțin motivați decât armata dictatorului.
De aceea Putin i-a zis operației militare de agresiune asupra Ucrainei „specială”, deoarece nu respecta acest ultim ingredient.
De unde și penibilitatea și rușinea de care se acoperă armata Federației Ruse, zi de zi, în teatrul de război din Ucraina.
Penibilitate și rușine care parcă nici nu mai contează, când ne uităm la distrugerile de locuințe, de școli, grădinițe, maternități, spitale, brutării, la crimele în rândul civililor, femeilor și copiilor complet nevinovați pe care această armată a Federației Ruse este în stare să le făptuiască, așa penibilă și de rușine pentru orice militar din lumea asta, cum este ea”
Marea problemă a lui Putin: Forțele armate ruse au nevoie de oameni și provizii, se apelează la militari din Siberia și Pacific
America estimează că Rusia a angajat între jumătate și trei sferturi din totalul forțelor sale terestre în Ucraina și toți sunt deja implicați în lupte. Unele unități „de rezervă” vor fi implicate în misiuni active în altă parte, în timp ce altele sunt destinate apărării teritoriale – lăsând țara vulnerabilă la orice atac dacă sunt trimise în străinătate.
Această enigmă a forțat Kremlinul să se îndrepte departe de primele linii în căutarea militarilor, potrivit Ministerului Apărării britanic, care spune că acum se aduc întăriri din locuri îndepărtate, precum Siberia de Est, Flota Pacificului și Armenia. Aceste trupe se adaugă luptătorilor sirieni și mercenarilor – sute de membri ai grupului Wagner – care au fost deja implicați în luptă, scrie stiripesurse.ro.
Marea Britanie crede că astfel de întăriri vor fi probabil folosite pentru a menține teritoriul ucrainean deja capturat de Rusia, ceea ce ar elibera apoi unități obișnuite pentru noi atacuri – aproape sigur vizând orașe importante precum Kiev, Harkov, Odesa și Cernihiv. Un alt obiectiv ar fi probabil încercuirea unui număr mare de forțe ucrainene în Donbass, răspândite de-a lungul vechii linii de front cu grupuri rebele susținute de ruși.