Update martie 1, 2022 Kievul este amenințat cu o invazie terestră dar până acum a avut parte doar de multe bombardamente aeriene și câțiva sabotori. Se pare că rușii nu pot aduce grosul armatei de invazie în Kiev deoarece uriașa coloană este blocată. Mulți se întreabă de ce ucrainienii nu atacă acea coloană. Se pare că nu au cu ce. Aeroporturile sunt bombardate constant și avioanele nu pot decola (câte au mai rămas) iar drone se pare că au puține și sunt folosite în alte zone mai urgente. Există posibilitatea ca rușii nici să nu dorească să avanseze până când artileria ascunsă în Kiev nu este distrusă de rachete sau aviație. Dacă acea coloană intră în raza de acțiune a artileriei ucrainiene va fi măcel.
BBC a analizat imaginile de satelit furnizate de McKenzie Intelligence Services cu convoiul militar rus în drum spre Kiev, anunță G4Media. Iată cele mai importante informații:
– nu este un convoi unitar de 64 de km, ci o serie de unități logistice înșirate de-a lungul unei autostrăzi ce leagă Kievul de granița cu Belarus. Scopul transportului e să facă joncțiunea cu unitățile armatei ruse staționate deja în suburbiile și satele din nordul Kievului
– convoiul pare întârziat/îngreunat în mai multe porțiuni din cauza vehiculelor stricate
– coloana e formată din câteva tancuri și vehicule de infanterie, dar mai ales de logistică, ceea ce înseamnă că există planuri pe termen mai lung
Analiștii militari citați de BBC arată că forțele ruse au progresat foarte puțin în ultimele 24 de ore.
Același lucru îl spun și oficiali din sistemul de apărare al SUA, care adaugă că trupele ruse au și probleme cu combustibilul.
”În multe cazuri vedem cum convoaiele militare rămân pur și simplu fără combustibil. Acum încep să rămână și fără mâncare pentru soldați”, a declarat un oficial american pentru AFP.
Suplimentar, un oficial al Pentagonului, citat e Newsweek, arată că acest convoi nu s-a mișcat marți, rămânând blocat în poziția în care se afla luni, la circa 30 km nord de Kiev.
Alexandru Alexe: „Probabil unii ati aflat deja despre acel ZRPK “Pantsir” C-1, un vehicul blindat extrem de performant si unul dintre cele mai scumpe capturate zilele astea, cum ca a fost scos din uz de aviatia ucraineana.
Dupa verificari, am lamurit ca acest de fapt s-a impotmolit urat in noroiul de pe acel camp (tineti minte ca se tot vorbea ca Putin vrea sa invadeze rapid cat e pamantul inghetat?) si a fost abandonat (doar nu era sa stea echipajul pe loc).
Satenii au gasit blindatul si i-au dat foc. Simplu. Ca asa au simtit ei ca trebuie sa faca. Bravo lor!”
Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, nemilos cu Vladimir Putin. „Sunt criminali de război”
Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a condamnat în termeni duri invadarea Ucrainei la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin, anunță RTV.
„Poziția mea personală este de revoltă și de condamnare a ceea ce au făcut liderii ruși în frunte cu Putin”, a spus academicianul Ioan Aurel Pop, pentru Edupedu.ro.
„Ca om și ca istoric este clară părerea mea: nu există nicio justificare, nici istorică, nici umană, nici politică în legătură cu un atac războinic asupra unei alte țări la începutul mileniului al III-lea în Europa. Există atâtea mijloace diplomatice, războiul nu e un mijloc de rezolvare a litigiilor internaționale dacă acestea există. Poziția mea personală este de revoltă și de condamnare a ceea ce au făcut liderii ruși în frunte cu Putin.
De asemenea, e o poziție de simpatie față de țara atacată și o mare admirație pentru rezistența acestui popor. Discursul presupus istoric al liderului de la Kremlin privind inexistența statalității sau a unei tradiții și istorii a Ucrainei este de mult scos din arsenalul lumii civilizate, nu există popor fără istorie.
Poporul ucrainean are propria istorie, propriul trecut, are propria tradiție politică justificată. Kievul a fost mama tuturor rusiilor, de acolo a pornit tradiția la sfârșitul mileniului I și începutul mileniului al II-lea al erei creștine, prin urmare, a spune astăzi că Ucraina nu are tradiție istorică, înseamnă să scoți de la naftalină, din arsenalul imperiilor trecute, niște argumente care nu rezistă criticii istorice. În concluzie, condamn ferm această agresiune și vina aparține în totalitate celui care a declanșat războiul”, a mai spus Ioan Aurel Pop, conform sursei citate.