Update martie 1, 2022 Rușii sunt trimiși rapid în Evul Mediu unde să-și consume intern frustrările războinice. Cele mai bogate state ale lume sunt ultragiate de faptul că un stat cu o economie minusculă, Rusia, se joacă de-a războiul în Europa. Și a venit pedeapsa: deconectarea rapidă de la banii Vestului. Rușii de rând au tăcut, l-au lăsat pe Putin să-și facă de cap, au refuzat să participe la proteste astfel că trebuie să suporte consecințele.
Rușii obișnuiți resimt criza sancțiunilor
Rușii obișnuiți resimt deja impactul sancțiunilor occidentale care vizează băncile lor, ceea ce le îngreunează accesul la bani. Iată câteva moduri cotidiene în care îi afectează pe oameni, potrivit localnicilor ruși care au vorbit cu BBC:
Oamenii nu-și pot permite să plătească ratele ipotecare după ce ratele dobânzilor s-au dublat luni, ajungând la 20%.
Oamenii au pierdut metodele de plată, deoarece băncile lor au fost deconectate de la Visa și Mastercard și, ulterior, de la Apple Pay și Google Pay, anunță BBC.
Oamenii se înghesuie să scoată dolari americani – ceea ce a dus la scene de cozi lungi la bancomate
“Când a început operațiunea din Donbas, m-am dus la bancomat și am retras economiile pe care le aveam la Sberbank în dolari. Acum le țin literalmente sub pernă”, a declarat un bărbat în vârstă de 30 de ani din Moscova.
La începutul anului 2022, un dolar se tranzacționa cu aproximativ 75 de ruble, iar un euro cu 80. Dar războiul a contribuit la stabilirea de noi recorduri – la un moment dat, luni, un dolar costa 113 ruble și un euro, 127.
„A început războiul, dar banii s-au terminat înainte ca războiul să se termine”, a declarat Serghei Aleksașenko, fostul director al Băncii Centrale a Moscovei.
Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze. Scoaterea Moscovei din acest sistem împiedică băncile să facă operațiuni în străinătate și blochează exporturile și importurile rusești, conform șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează Digi 24.
De asemenea, SUA și UE, alături de Marea Britanie și Canada, vor impune restricții care să împiedice Banca Centrală Rusă – estimate la 630 de miliarde de dolari – să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor.
Practic, o mare parte din rezervele Băncii Centrale a Moscovei – cele în valută (dolari, euro etc.) – este în acest moment indisponibilă. Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, preciza duminică faptul că nu toate rezervele Băncii Centrale ruse pot fi blocate, întrucât nu toate se află în state occidentale, UE neputând bloca, de exemplu, rezervele din China.
Consecințele: exporturile rusești de bunuri precum petrolul, metalele și de cereale vor fi extrem de afectate în urma sancțiunilor occidentale, se arată într-o analiză Reuters.