Update februarie 6, 2023 Seismologul Gheorghe Mărmureanu a venit cu explicații după cutremurele devastatoare din Turcia și cutremurele din România, de azi-noapte.
„Vorbim de baze tectonice diferite. Cea din Turcia vine din Anatolia, trece pe lângă Istanbul, ajunge în Africa și se oprește în Oceanul Atlantic. Zona seismică din Vrancea are legătura cu fosta Iugoslavie, cu Albania, deci vorbim de chestiuni diferite”, susține profesorul Gheorghe Mărmureanu, care a mai precizat că cel mai recent seism din Turcia nu poate fi considerat unul top pentru respectiva bază tectonică. „Pot spune că , deși puternic (magnitudine 7.8-n.red.), pentru ce poate Turcia acest cutremur a fost mic”, a precizat profesorul.
Gheorghe Mărmureanu mai spune că nici cele cinci seisme care au avut loc în România în această dimineață nu trebuie să ne îngrijoreze. „Aceste cutremure nu prevestesc nimic, dar din păcate nici nu reduc sensibil presiunile acumulate în zona seismică Vrancea, aceasta nu se detensionează. Drept urmare nu au legătură cu viitorul cutremur catastrofal care va avea loc în România.
Sunt cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea cu zecile și tot nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un cutremur puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare.
Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în jurul anului 2040, poate și mai târziu. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme precum cele din 1838 şi 1940. Vorbim de o ciclicitate aici în care s-au mai intercalat și seismele intermediare din 1802 sau din 1977”, a precizat seismologul Gheorghe Mărmureanu, potrivit Adevarul.
Conform datelor oficiale seismul din anul 1838 a avut o magnitudine de 7,5, iar cel din 1940 a ajuns la o cotă de 7,4.
De ce este Turcia una dintre cele mai active zone seismice din lume
Cea mai mare parte a țării este situată pe placa tectonică anatoliană, care se află între două plăci majore – cea euroasiatică și cea africană – și o alta minoră, cea arabă.
Pe măsură ce cele două plăci mari se deplasează, Turcia este în esență strivită, spun experții, citați de BBC News, potrivit Stirile Pro Tv.
Asta înseamnă că seismele și cutremurele reprezintă o experiență destul de frecventă în Turcia. Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din țară (AFAD) a înregistrat peste 22.000 de astfel de evenimente în 2022.