Update august 26, 2022 David Popovici a explicat de ce a refuzat să plece în SUA și a rămas în România. El spune că a fost tentat să dea curs ofertelor, dar ulterior s-a gândit ce ar presupune la modul practic o mutare în SUA și a realizat că ar trebui să se despartă de antrenorul său.
“Înainte să merg la Jocurile Olimpice, aveam ideea să plec în State să studiez și să înot acolo. După ce au început să apară ofertele, zeci de oferte, de la cele mai prestigioase universități din SUA și din Europa – chiar aveam de ales, mă duc cu bursă totală, ei mă vor – am stat să mă gândesc ce înseamnă asta.
Ar însemna să mă despart de antrenorul meu, să mă duc să mă antrenez cu altul și să mă despart de echipa mea. Antrenorul nu e singurul care mă ajută și cu care clădim.
Mi-am dat seama că sunt mult prea importante, într-un sport atât de individual cum e înotul, relația și chimia pe care o le cu antrenorii. Sunt esențiale, nu se poate fără.
Indiferent cât de premiați și de cunoscuți ar fi fost antrenorii în State, la Harvard, Princeton, UCLA, USC, nu ar fi fost cum e antrenorul meu. Nu am cum să las baltă faptul că am crescut împreună. Pur și simplu, existăm împreună și știm să colaborăm“, a declarat David Popovici în cadrul podcast-ului lui Bogdan Mălăele, potrivit Stiripesurse.ro.
Cristian Tudor Popescu, impresionat de David Popovici
Pasionat de sport, CTP a fost impresionat de performanțele lui David Popovici (17 ani), care a devenit campion mondial și european la 100 și 200 de metri liber.
„La început, după ce am văzut un prin interviu, am avut un moment de rezervă în legătură cu un anume tupeu pe care l-ar avea, excesiv în raport cu vârsta lui. În primul moment zic „băi, cam devreme să fie atât de sigur pe el”. După care l-am văzut pe acest băiat vorbind în Slovacia, unde i s-a acordat premiul pentru “cel mai bun tânăr sportiv european”, era înainte de performanțele astea uluitoare din ultima vreme la seniori.
Premiul Piotr Nurowski a fost acordat de 50 de comitete olimpice și un ultim criteriu a fost un discurs. Erau 5 tineri nominalizați și fiecare dintre ei trebuia să rostească, în fața unei săli pline cu comitete olimpice, un discurs în limba engleză prin care să fie o inspirație pentru alți tineri, să își dovedească această capacitate de a promova sportul. Ei bine, l-am auzit pe David Popovici, domnule Țepelin, într-o engleză mai bună decât a oricărui sportiv și oricărui politician și oricărui actor și oricărei persoane publice din România” a declarat Cristian Tudor Popescu, potrivit GSP.