Update iunie 6, 2022 OMS este în stared e alertă după înmulțirea cazurilor de variola maimuței. Primele cazuri au apărut în urmă cu doar o lună, în Marea Britanie, care a trecut deja de 200 de infectări depistate. Spania a depășit 150 de cazuri, iar Portugalia are aproape 140. Maroc, Argentina, Mexic, Ungaria, Irlanda și Malta sunt țările care s-au adăugat în ultima săptămână pe lista statelor care au raportat cazuri de îmbolnăvire, potrivit centralizării Organizației Mondiale a Sănătății.
G4Media.ro a realizat harta la zi a cazurilor de variola maimuței. Până în prezent, România nu are niciun caz și nici vreo suspiciune de infectare.
Numărul cazurilor la nivel mondial s-a triplat în ultima săptămână, cu creșteri importante în Marea Britanie, Canada, Germania, Portugalia, Spania, Franța și Olanda, unde numărul de infectări s-a multiplicat de două până la zece ori.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că s-au semnalat 780 de cazuri de variola maimuţei confirmate în laborator, în 27 de ţări non-endemice, riscul la nivel mondial fiind unul moderat, informează AFP.
OMS a menţionat însă că fără îndoială numărul este subestimat din cauza informaţiilor epidemiologice limitate şi că “este foarte probabil ca alte ţări să identifice cazuri şi să existe o nouă propagare a virusului”. Cei infectaţi sunt izolaţi, iar cazurile de spitalizare sunt puţine.
Ţările non-endemice care au semnalat cele mai multe cazuri sunt Marea Britanie (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) şi Germania (57). În afara Europei şi Americii de Nord, s-au mai înregistrat cazuri – câte unul – în Argentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite, informează Observator News.
În ţările non-endemice nu s-a semnalat niciun deces, spre deosebire de ţările endemice: Camerun, Republica Centrafricană, Congo, RD Congo, Liberia, Nigeria, Sierra Leone, Gabon, Coasta de Fildeş, Ghana.
Ungurii au înregistrat primul caz de variola maimuţei la un bărbat în vârstă de 38 de ani. Acum autorităţile sanitare investighează dacă acesta a călătorit sau nu în străinătate. Pe lângă asta, trebuie să se stabilească şi modul în care bărbatul a contractat virusul.
„Nu are niciun fel de relevanță că a apărut la graniță. Virusul nu trece granița. Este importantă identificarea cazului de infecție și izolarea contacților, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz”, spune Alexandru Rafila.