Update aprilie 12, 2022 Vladimir Putin și-a retras trupele din nordul Kievului pentru a nu mai fi măcelărite de ucraineni și le-a trimis în est, cu speranța că va prelua Donbas. Dacă va prelua această zonă este posibil ca Rusia să încheie pace. O pace de scurtă durată, este de așteptat ca Rusia să atace cu și mai multă forță când americanii vor fi ocupați cu alte zone. Rusia va conta pe suportul Germaniei, Ungariei, Austriei, Serbiei, Bulgariei pentru a destabiliza flancul sudic al NATO. Polonia și România vor fi izolate de restul Europei. România va ceda rapid, având în vedere că mai mult de jumătate dintre politicieni sunt pro-ruși, pro-germani și pro-maghiari.
Cancelarul Austriei e primul lider occidental care-l vede în persoană pe Putin de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina și a spus că a plecat simțindu-se nu doar pesimist în ceea ce privește perspectivele de pace, dar temându-se că Putin intenționează să intensifice drastic brutalitatea războiului.
Nehammer a declarat că Putin a negat vehement atrocitățile din Ucraina, cancelarului austriac fiindu-i clar că forțele ruse se mobilizează pentru un asalt pe scară largă în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, următoarea fază a unui război aflat în a șaptea săptămână, potrivit libertatea.ro.
La sfârșit, Putin i-a spus: „Ar fi mai bine dacă (războiul n.red.) s-ar termina curând”, a declarat Nehammer, dar sensul acelor cuvinte era neclar, deoarece puteau fie să semnaleze că Putin e pregătit pentru alte discuții de pace, sau că ar putea pregăti un atac rapid și brutal în Donbas, unde separatiștii susținuți de ruși luptă cu armata Ucrainei din 2014.
„Nu ne putem face iluzii: președintele Putin a adoptat în totalitate logica războiului și acționează în consecință”, a spus Nehammer. „De aceea cred că este atât de important să-l confruntăm permanent cu faptele războiului.”
Cancelarul austriac descrie discuțiile cu Putin ca fiind „directe” și „dure”, la întoarcerea de la Moscova
„Tocmai am venit din Ucraina și am văzut cu ochii mei suferința incomensurabilă cauzată de războiul rus de agresiune. Călătoria la Moscova și discuțiile cu președintele Putin sunt o datorie pentru mine. O datorie din simțul responsabilității de a nu lăsa nicio carte neîntoarsă pentru a obține o încetare a ostilităților sau cel puțin un progres umanitar pentru populația civilă suferindă din Ucraina. Pentru mine, nu există nicio alternativă la a căuta discuții directe și cu Rusia, în ciuda tuturor diferențelor foarte mari”, a mai afirmat Nehammer, în comunicat.
„UE este mai unită ca niciodată în această privință. De asemenea, i-am spus clar președintelui rus că este nevoie urgentă de coridoare umanitare pentru a aduce apă potabilă și alimente în orașele asediate și pentru a scoate femeile, copiii și răniții. Mă voi întoarce acum pentru a-i informa pe partenerii noștri europeni cu privire la discuția mea cu președintele rus și pentru a discuta despre etapele următoare”, a conchis șeful guvernului austriac, potrivit libertatea.ro