Update martie 18, 2022 Vladimir Putin nu părea are încredere în poporul rus. A devenit din ce în ce mai paranoic și se teme că o persoană din cercul său de apropiați îl va otrăvi, potrivit informațiilor obținute de jurnalistul american Craig Copetas de la surse din serviciile de spionaj.
Acesta a publicat un articol în The Daily Beast în care spune că liderul de la Kremlin are oameni care îi gustă din mâncare înainte de a o consuma, iar luna trecută și-a înlocuit întregul personal de la Kremlin, adică 1.000 de oameni. „Spălătorese, secretare, bucătari – o întreagă garnitură nouă de oameni. Evaluarea comunității de informații este că Putin este speriat”, susține Copetas. Sursele sale i-au spus că Vladimir Putin este speriat mai ales de ideea că ar putea fi otrăvit.
O altă informație nouă este că unul dintre generalii care erau considerați apropiați ai liderului de la Kremlin a fost arestat și este interogat acum de FSB. Dar nici în FSB președintele nu pare să aibă deplină încredere, mai ales după ce s-a dovedit că operațiunea din Ucraina nu merge cum erau planurile inițiale.
Doi şefi ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, au fost plasați în arest la domiciliu, a anunţat de curând un jurnalist rus de investigaţii, specializat în anchete despre serviciile secrete şi de spionaj ale Federaţiei Ruse. Potrivit altor surse, armata ar da vina pe serviciile de spionaj pentru că, în momentul în care a planificat invadarea Ucrainei, nu a avut informații corecte despre rezistența pe care ar putea s-o întâmpine în teren din partea ucrainenilor.
Otrăvirea, metoda preferată a serviciilor ruse
Mai mulți oponenți de-ai lui Vladimir Putin au fost otrăviți de-a lungul timpului. Jurnalistul Craig Copetas reamintește că este metoda preferată de asasinare a serviciilor secrete din rândul cărora provine și Putin, anunță digi24.ro
Fostul agent Aleksandr Litvinenko, devenit disident, a murit în 2006, la Londra, otrăvit cu poloniu, un element radioactiv. În 2018, fostul spion rus Serghei Skripal, aflat în Marea Britanie, abia a scăpat cu viață după otrăvirea cu neurotoxina noviciok, iar în 2020, Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, a supraviețuit unui atac cu noviciok atribuit serviciilor ruse.
Rusul care a oferit un milion de dolari pe capul lui Putin susține că știe cine-l ”va termina” pe liderul de la Kremlin
Alex Konanykhin a părăsit Rusia în 1992, iar șapte ani mai târziu a devenit primul cetățean rus căruia i s-a acordat azil politic în Statele Unite, în era post-sovietică, potrivit ziare.com
El a anunțat că oferă un milion de dolari recompensă pentru arestarea lui Putin la începutul lunii martie 2022, iar acum spune că liderul de la Kremlin a fost abandonat de către cei mai apropiați prieteni.
Motivele pentru care omul de afaceri a anunțat prin intermediul rețelelor de socializare că oferă un premiu colosal pe capul lui Putin, au fost că nu vrea să fie ”confundat cu majoritatea rușilor care l-au susținut activ sau sunt complici prin tăcere la războiul lui Putin împotriva Ucrainei”, potrivit Express.
Omul de afaceri crede că are loc o schimbare a comportamentului oligarhilor ruși față de Putin, adăugând că ”o astfel de revoltă ar fi fost de neconceput cu doar câteva săptămâni în urmă”.
Konanykhin a spus că Abramovic și alți oligarhi ruși l-au susținut pe Putin, ”nu pentru că l-ar fi iubit în mod personal, ci pentru că era bun pentru afaceri”.
Dezertorul rus a afirmat că este pentru prima dată când Occidentul impune ”sancțiuni reale” Rusiei, care i-au forțat pe mulți oligarhi să aleagă dacă vor sau nu ”să rămână aliați cu Putin”.
Acum, oligarhii ”zboară din țară pentru a-și ascunde averile sau lichida afacerile”. Konanykhin a spus că dacă mulți oligarhi și-ar vedea de drumul lor și s-ar desprinde de liderul de la Kremlin, atunci Putin ”ar fi terminat”. ”Dacă Putin este înstrăinat de grupurile sale de sprijin, atunci el s-ar trezi total neputincios”.
Cerințele exacte ale lui Putin pentru încheierea războiului. Ce i-a dezvăluit lui Erdogan
Președintele rus Vladimir Putin l-a sunat joi pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și i-a spus care sunt cerințele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.
Primele patru nu sunt foarte dificil de îndeplinit pentru Ucraina, a declarat pentru BBC consilierul și purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, care a asistat la discuție.
Principalul dintre ele este acceptarea de către Ucraina că ar trebui să fie neutră și să nu solicite aderarea la NATO.De asemenea, Ucraina ar trebui să treacă printr-un proces de dezarmare ca Moscova să se asigure că nu reprezintă o amenințare. Ar trebui să existe o conservare a limbii ruse în Ucraina. Pe listă se mai află și așa-numita „denazificare”.
Acest lucru este profund jignitor pentru Zelenski, care este evreu iar unele dintre rudele sale au murit în timpul Holocaustului, dar partea turcă crede că va fi destul de ușor de acceptat și această condiție. Poate că va fi suficient ca Ucraina să condamne toate formele de neo-nazism și să promită că le va reprima, mai scrie BBC, potrivit stirileprotv.ro
A doua categorie cuprinde cerințe mai dificile, iar Putin a spus că ar fi nevoie de negocieri față în față între el și Zelenski înainte de a se ajunge la un acord asupra acestor puncte. Președintele ucrainean a spus în mai multe rânduri că este pregătit să se întâlnească cu Putin.
Kalin nu a oferit prea multe detalii despre aceste cerințe „dificile”, spunând că pur și simplu acestea implică statutul Donbasului și statutul Crimeei.
Practic, Ucraina ar trebui să renunțe la teritoriul său din est și să accepte în mod oficial că acum Crimeea aparține Rusiei, aceasta fiind condiții profund controversată, mai scrie sursa citată.