Update martie 26, 2022 O lunetistă sârbă, aflată de partea rușilor din Donbas încă din 2014, ar fi fost prinsă de trupele ucrainene.
Forțele armate ucrainene au capturat-o pe Baghera, o lunetistă sârbă care lupta în Donbas din 2014, arată armata ucraineană pe Twitter și publică câteva foto cu ea, potrivit g4media.ro
Potrivit tabloidului Blic din Serbia, Baghera se numește în realitate Danijela Lazovic și este o sârboaică din Gornji Milanovac, a cărei viață este învăluită în mister.
Ar fi o fostă handbalistă, care ar fi ajuns călugăriță pentru o scurtă perioadă la mănăstirea Trumana din Golubac, Serbia.
Apoi ar fi fost condamnată pentru trafic de droguri, iar după ce și-ar fi ispășit pedeapsa, în 2014, ar fi plecat în Donbas, în estul Ucrainei să lupte de partea separatiștilor pro-ruși într-o unitate para-militară numită ”Regimentul husarilor sârbi”. Așa ar fi ajuns o lunetistă experimentată.
În urmă cu câțiva ani, Baghera ar fi acordat un interviu presei controlate de pro-rușii din Donbas. Vorbea fluent rusa și a declarat că se opune aderării Serbiei la UE și că luptă împotriva ucrainenilor din recunoștință față de Rusia și poporul rus.
„Rușii au acum doar două variante, dar nu par dispuși să recurgă la una dintre ele”
Strategia inițială a Rusiei în Ucraina a eșuat, iar armata sa trebuie acum să decidă ce va face în continuare, a declarat pentru BBC un analist militar de top.
Phillips O’Brien, care este profesor de studii strategice la Universitatea din St Andrews, a spus că mulți observatori străini au ales “calea intelectuală ușoară” de a presupune că superioritatea militară rusă va prevala în război.
Totuși, aceasta a fost “o opinie foarte falsă” despre capacitățile Rusiei, ce nu a luat în considerare dacă soldații săi erau dispuși să își asume riscuri, a spus el.
În același timp, capacitățile Ucrainei au fost subestimate, a adăugat el. Ucrainenii s-au pregătit pentru război de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și nu au vrut să trăiască “sub o dictatură rusă”, a spus profesorul O’Brien, potrivit hotnews.ro
“Acum, Rusia trebuie să decidă ce să facă: fie pot escalada (războiul), fie dez-escalada”, a adăugat el.
Dez-escaladarea ar fi cea mai rațională cale de acțiune și ar implica încercarea de a ajunge la un acord, dar “nu par a fi dispuși să facă acest lucru acum”, a spus el.
O escaladare ar însemna fie reconstruirea armatei de la zero, fie “deschiderea unei cutii de viermi” prin recurgerea la arme chimice, biologice sau nucleare.
“Ori dez-escaladează (conflictul), ori îl escaladează, dar cu ceea ce au acum nu-și pot atinge obiectivul”, a conchis el.
OMS: Peste 70 de atacuri asupra spitalelor și medicilor din Ucraina
OMS confirmă atacurile comise de armata rusă asupra obiectivelor civile din Ucraina. De la începutul războiului, peste 70 de atacuri soldate cu 71 de morți au avut loc asupra spitalelor, ambulanţelor şi medicilor din Ucraina.
Mai mult, OMS afirmă că ţintirea unităţilor de asistenţă medicală a devenit parte a strategiei şi tacticii războiului modern, potrivit www.rfi.ro
Majoritatea atacurilor s-au soldat cu avarierea de spitale, transporturi medicale şi magazine de provizii, dar OMS a înregistrat şi răpirea sau detenţia personalului medical şi a pacienţilor.