Update martie 3, 2022 Vladimir Putin este catastrofa ultimilor 22 de ani. Și-a creat un sistem în care a investit multe idei de măreția URSS iar când a ieșit cu tancurile la plimbare prin Europa a dat cu capul de realitate. În timp ce europenii au investit într-un trai mai bun, Putin investea în gânduri de răzbunare, ce o să le facă el europenilor pentru distrugerea URSS. Cum vor sta preș europenii când va strănuta cu ceva tancuri prin Ucraina. Și era să-i iasă. Germanii, italienii și ungurii s-au făcut imediat preș. Noroc cu Franța, UK și SUA. Putin acum riscă execuția. Oamenii lui au rămas fără banii ascunși în Europa. Oamenii lui vor deveni eroi dacă îl vor executa pe Putin, iar ca bonus își vor primi toți banii confiscați de europeni și americani. Plus grațiere.
Invazia Ucrainei va pecetlui căderea de la putere, ”într-un an sau doi”, a preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru că Moscova nu poate învinge în acest război în Ucraina, aprecază miercuri un fost oligarh rus, devenit opozant, Mihail Hodorkovski, anunță stiripesurse.ro
Decizia lui Putin de a invada Ucraina a fost ”emoţională”, o decizie a unui lider care prezintă simptome de ”paranoia senilă”, declară de la Londra postului francez de televiziune France 24 Hodorkovski.
”Aceasta este o sinucidere. El nu poate câştiga în Ucraina, chiar dacă (ruşii) cuceresc Kievul şi Harkovul. Asta îi accelerează sfârşitul”, declară opozantul rus.
”Regimul se va descompune. Nu va fi rapid.Vorbim de un an sau doi”, estimează el, evocând o prăbuşire a economiei sau o revoluţie internă.
Hodorkovski afirmă că liderul de la Kremlin – care intenţiona, înainte să invadeze Ucraina, să rămână la putere toată viaţa – a comis o greşeală ”istorică”.
”Nu este complet nebun (…). Îi este frică să nu fe ucis. Dar nu este nebun din punct de vedere clinic”, subliniază opozantul.
Hodorkovski dă asigurări că, după 20 de ani de putere, înconjurat de consilieri cărora le este frică să-i spună adevărul, Vladimir Putin a subestimat amploarea rezstenţei ucrainene.
Putin ”credea că va fi primit în Ucrana cu flori. Nu se aştepta la asta”, îl ironizează Hodorkovski.
Expert american: „Putin operează din ce în ce mai mult emoțional și probabil va folosi toate armele pe care le are la dispoziție“
Fiona Hill îl studiază pe președintele rus Vladimir Putin de zeci de ani, lucrând atât în administrația republicană, cât și în cea democrată. Are o reputație de a spune adevărul, câștigată când a depus mărturie în timpul audierilor pentru demitere pentru fostul ei șef, președintele Donald Trump, potrivit ziare.com
Hill crede că nu este prea târziu să-l întorci pe Putin și este o treabă nu doar pentru ucraineni sau pentru NATO – este o muncă la care occidentalii și companiile obișnuite pot ajuta în moduri importante, odată ce înțeleg ce este în joc.
„Ucraina a devenit prima linie într-o luptă, nu doar între democrații și autocrații, ci și într-o luptă pentru menținerea unui sistem bazat pe reguli în care lucrurile pe care le doresc unele țări nu sunt luate cu forța”, a spus Hill. „Fiecare țară din lume ar trebui să acorde o atenție deosebită acestui lucru.”
Pericolul crește. Putin operează din ce în ce mai mult emoțional și probabil că va folosi toate armele pe care le are la dispoziție, inclusiv pe cele nucleare. Este important să nu vă faceți iluzii, dar la fel de important să nu vă pierdeți speranța.
„De fiecare dată când te gândești: „Nu, n-ar face, nu-i așa?” Ei bine, da, ar face-o”, a spus Hill. „Și el vrea să știm asta, desigur. Nu că ar trebui să fim intimidați și speriați… Trebuie să ne pregătim pentru aceste situații neprevăzute și să ne dăm seama ce vom face pentru a le înlătura,” a avertizat Fiona Hill.
„Putin este de obicei mai cinic și mai calculat decât a arătat în cele mai recente discursuri ale sale. Există o emoție viscerală evidentă în lucrurile pe care le-a spus în ultimele săptămâni, justificând războiul din Ucraina. Adică, a cere armatei ucrainene să-și răstoarne propriul guvern sau să depună armele și să se predea pentru că șefii sunt o grămadă de naziști fasciști și de droguri? Nu are sens“, a spus aceasta.
Putin nici măcar nu pare să încerce să facă un caz convingător. Același lucru l-am văzut în răspunsul Rusiei la Națiunile Unite. Justificarea a fost, în esență „Voi, băieți, ați invadat Irakul, Afganistanul. Nu-mi spune-ți că nu pot face același lucru în Ucraina.”
Această emoție viscerală este nesănătoasă și extraordinar de periculoasă, deoarece există puțin control și echilibru în jurul lui Putin. Acesta s-a văzut în timpul ședinței Consiliului Național de Securitate, unde a devenit foarte clar că aceasta a fost decizia lui. Într-un fel și-a asumat întreaga responsabilitate pentru război, și chiar și șefii serviciilor sale de securitate și informații păreau că ar fi fost luați prin surprindere de cât de repede se mișcau lucrurile.
Dezvăluire CNN: Rugămintea Chinei de care Vladimir Putin a ținut cont până la 24 februarie, când a invadat Ucraina
Acțiunile liderului rus au fost condamnate la nivel global, însă China s-a ferit până acum să o facă. Joi, CNN a dezvăluit că oficialii chinezi chiar ar fi influențat data la care Putin a ordonat invazia Ucrainei.
Vladimir Putin ar fi fost rugat de China să invadeze Ucraina abia după finalul Jocurilor Olimpice de Iarnă,
Conform sursei, un raport al serviciilor secrete americane indică faptul că, la începutul lui februarie, mai mulți oficiali chinezi au luat legătura cu omologii ruși, pentru a-i transmite lui Putin să nu declanșeze ofensiva militară decât abia după finalul Jocurilor Olimpice de Iarnă, desfășurate în acest an la Beijing.
Momentan, raportul este investigat, iar oficialii americani tind să creadă că este și conform cu realitatea. Un detaliu important de luat în considerare este că Vladimir Putin a onorat invitația de a participa la ceremonia de deschidere a JO 2022, acolo unde s-a întâlnit inclusiv cu Xi Jinping, Președintele Chinei.
SUA au fost printre puținele state care au decis să boicoteze diplomatic Jocurile Olimpice de la Beijing.