Update martie 31, 2022 Sute de soldați ruși au fost evacuați cu autobuzele după ce ar fi inhalat praf radioactiv. Au săpat tranșee în Pădurea Roșie, unul dintre cele mai radioactive locuri de pe Pământ
Forţele ruse încep să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei la 24 februarie, a indicat miercuri un înalt responsabil al Pentagonului, scrie Agerpres. 300 de militari, detectați cu doze mari de radiații în organism după ce au trecut prin cea mai contaminată zonă de la Cernobîl, au fost evacuați cu autobuzele, potrivit El Mundo.
Soldații diagnosticați cu sindromul iradierii acute au fost evacuați din zona Cernobîl cu șapte autobuze, potrivit unui oficial ucrainean, care a citat surse belaruse. În cursul acestei săptămâni au apărut informații despre un convoi rusesc care a traversat Pădurea Roșie, cea mai radioactivă zonă din jurul centralei nucleare.
Potrivit Reuters, în timp ce conducea prin această zonă, armata rusă a ridicat un nor de praf radioactiv. Unul dintre angajații stației a evaluat acest comportament al soldaților ca fiind “sinucigaș”, deoarece după inhalare, praful radioactiv ar putea provoca radiații în interior.
Armata rusă a fost acuzată de militarizarea zonei centralei nucleare. Armele, obuzele și muniția sunt acum stocate în zonă. Echipamentul se deplasează, de asemenea, în apropierea cupolei reactorului distrus în timpul accidentului. Există temeri că materialele de protecție vor fi deteriorate. Trupele ruse au confiscat centrala nucleară de la Cernobîl la începutul războiului. Pădurea Roșie este situată la 100 de kilometri de Kiev. După accidentul din 1986, pinii din acest sit au devenit roșii și totuși nivelul de radiații de aici este cel mai ridicat, anunță stiripesurse.ro.
Visegrád 24: “7 autobuze cu soldați ruși care suferă de sindromul acut de radiații au ajuns la un spital din Belarus din zona de excludere de la Cernobîl din Ucraina.
Aceștia ar fi săpat tranșee în Pădurea Roșie, extrem de radioactivă – Agenția de presă UNIAN”
7 busses with Russian soldiers suffering from Acute Radiation Syndrome have arrived to a hospital in Belarus from the Chernobyl Exclusion Zone in Ukraine.
They allegedly dug trenches in the highly radioactive Red Forest – UNIAN News Agency pic.twitter.com/3ZcqoF6c9I
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 30, 2022
Sergej Sumlenny: Pădurea Roșie este unul dintre cele mai radioactive locuri de pe Pământ. Este locul în care au căzut mai multe părți ale reactorului în aprilie 1986.
Îmi imaginez că majoritatea acestor soldați ruși vor muri în curând. Iar Rusia nu va plăti nimic familiilor lor, deoarece “nu există nicio legătură cu serviciul lor militar”.
Red Forest is one of the most radioactive places on Earth. It is where many parts of the reactor have fallen in April 1986. I imagine, most of these Russian soldiers will die soon. And Russia will pay their families nothing as „there is no connection to their military service“. https://t.co/lKI0KeWLo4
— Sergej Sumlenny (@sumlenny) March 30, 2022
Potrivit sursei citate, soldații ruși de la Cernobîl sunt aduși în mod regulat la centrul de medicină a radiațiilor din Belarus.
Rușii se retrag de la Cernobîl
Vestea retragerii armatei ruse de la Cernobîl a fost confirmată și de un înalt oficial de la Pentagon, sub protecția anonimatului. “Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toţii”, a adăugat el.
De asemenea, și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a mai spus că “mai puţin de 20%” din forţele ruse a căror înaintare asupra Kievului a fost blocată de rezistenţa ucraineană “încep să se repoziţioneze” în direcţia Belarusului, potrivit Observator Tv.
“Considerăm că se repoziţionează în Belarus. Nu avem un număr exact, dar aceasta este estimarea noastră preliminară”, a spus John Kirby într-un briefing de presă, subliniind că niciuna dintre unităţi nu pare să părăsească vecinătatea Ucrainei. “Nu este un detaliu”, a insistat el. “Dacă ruşii ar fi serioşi în privinţa unei detensionări, pentru că asta afirmă, i-ar trimite acasă. Dar nu asta fac”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Pădurea Roșie, cea mai contaminată zonă de la Cernobîl
Pădurea Roșie și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume. Accesul în jurul Cernobîlului este interzis pentru persoane neautorizate, dar Pădurea Roșie este atât de contaminată, încât nici angajații nu au voie să meargă acolo.
“Nimeni nu merge acolo… pentru numele lui Dumnezeu. Nu este nimeni acolo”, a declarat directorul interimar al centralei de la Cernobîl, Valery Seida, pentru Reuters.