Update martie 30, 2022 Marii strategi germani se uită cum o conductă de gaze a fost închisă de prietenii lor ruși. Fluxul de gaze prin conducta Yamal-Europe este zero. Gazoductul Yamal-Europe transportă gaze naturale rusești prin Belarus și Polonia către Germania. Germanii primesc acum gaze doar prin Nord Stream 1 peste Marea Baltică.
Rusia a cerut Europei să plătească în ruble, dacă vor în continuare gaze. Statele europene au refuzat această solicitare a Rusiei, iar acum fluxul de gaze prin conducta Yamal-Europe este zero.
Fluxurile spre est în Polonia din Germania de-a lungul conductei Yamal-Europa de la punctul de graniță Mallnow au fost ultima dată la 1.451.155 kWh/h până la ora locală 1300 (1100 GMT), dar de atunci a scăzut la zero, au arătat datele operatorului Gascade, potrivit antena3.ro
Conducta de obicei spre vest s-a inversat pe 15 martie, deoarece nominalizările pentru a transporta gaz în Germania au scăzut la zero, în timp ce clienții polonezi au cumpărat gaz din Germania, potrivit Reuters.
Rusia a declarat că va pune la punct aranjamente practice până joi astfel încât companiile străine să-și plătească gazul în ruble, crescând probabilitatea întreruperilor aprovizionării, deoarece națiunile occidentale au respins până acum cererea Moscovei de schimbare a monedei.
Cu toate acestea, fluxurile către Germania prin conducta Nord Stream 1 peste Marea Baltică au fost ultima dată la 73.389.870 kilowați-oră pe oră (kWh/h), puțin modificate față de ultimele 24 de ore.
Conducta Yamal-Europe alimentează Germania Polonia, iar tăierea fluxului ar putea fi un avertisment al Rusiei dat și către restul țărilor europene, informează Reuters.
Deocamdată, pe restul conductelor fluxul este constant, dar pe măsură ce statele europene vor refuza să plătească gazul în ruble, este posibil ca și aici să se ajungă spre zero.
Putin nu renunță la plata în ruble a gazului, europenii îi zic „niet”. Cât de mult ar afecta Europa oprirea importurilor de gaz rusesc
Rusia nu renunță la cererea de a-i fi plătite gazele în ruble și spune că va veni, până joi, cu aranjamente practice prin care acest lucru poate fi făcut, relatează Reuters. Anunțul rușilor vine în ciuda răspunsului anterior al mai multor țări europene care au spus că o asemenea solicitare din partea Moscovei este inacceptabilă.
Săptămâna trecută, Vladimir Putin a cerut ca „țărilor neprietene”, adică cele care au condamnat agresiunea împotriva Ucrainei, să înceapă să plătească gazul în ruble, o încercare de a ocoli sancțiunilor occidentale impuse economiei rusești.
„Nimeni nu poate să furnizeze gaz pe gratis, este pur și simplu imposibil, și îl veți putea plăti doar în ruble”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, marți.
Solicitarea rușilor a fost deja criticată aspru și respinsă ferm de țările europene, care plătesc gazul majoritar în euro, dar și de G7. Rusia nu poate să modifice unilateral contractele de livrare a gazului, au motivat țările europene și G7.
Cât de mult ar afecta Europa oprirea importurilor de gaz rusesc
Europa obține în jur de 40% din rezervele sale de gaz din Rusia, iar anul trecut, importurile au însumat în jur de 155 de miliarde de metri cubi, potrivit digi24.ro
Cererea lui Putin a generat noi temeri în Germania cu privire la posibile perturbări majore în livrările de gaz și la felurile în care acestea ar putea afecta industria și consumatorii casnici. Anterior, cancelarul Olaf Scholz a spus că o întrerupere bruscă a cumpărării de gaz din Rusia va arunca și Germania și Europa în recesiune.
Șeful companiei E.ON, Leonhard Birnbaum, spune că fără gazul rusesc, economia germană va suferi pierderi masive. El a mai adăugat că țara ar avea nevoie de trei ani pentru a deveni independentă energetic de Rusia.
Agențiile de reglementare germane ar prioritiza folosirea gazului pentru utilizatorii casnici într-un scenariu în care contractul cu Rusia e reziliat, fapt ce ar însemna că industria ar avea de suferit puternic.
Săptămâna trecută, SUA și UE au semnat un nou acord prin care SUA va furniza 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în acest an, însă această cantitate nu va reuși să acopere deficitul produs de oprirea completă a furnizării gazului rusesc.
Comisia Europeană a propus legislație nouă, prin care țările UE vor trebui să-și facă rezerve de cel puțin 80% în acest an.
Cererea de tranzit a gazelor naturale rusești prin Ucraina rămâne la nivelul maxim / Europa așteaptă un val de frig
Încărcarea coridorului de transport al gazelor naturale rusești prin Ucraina a fost marți la nivelul maxim al contractului pe termen lung (40 miliarde metri cubi pe an, sau 109 milioane metri cubi pe zi), relatează agenția Interfax.
Importatorii europeni au crescut cererile pentru furnizarea de gaze de la Gazprom din cauza incertitudinii crescute de pe piața energetică și în contextul așteptării unui val de frig ce urmează să ajungă în Europa săptămâna viitoare.
În acest moment cotațiile pe principalul hub european TTF sunt de 1.152 USD per mia de metri cubi de gaz. Potrivit datelor Operatorului GTS al Ucrainei, rezervarea pentru ziua de 29 martie este de 109,5 milioane de metri. Aceeași cantitate de gaze rusești a tranzitat Ucraina și luni.