Update martie 15, 2022 Rusia are aproape 200,000 de soldați în Ucraina și nu reușește decât să omoare civili ucrainieni, cu sutele. 70,000 de soldați ruși ar fi blocați la 12 kilometri de Kiev, alte mii blocați pe bărci, în Marea Neagră. Putin insistă ca armata să facă ceva dar soldații nu reușesc decât misiuni sinucigașe, cum ar fi atacarea Odessei de pe mare.
Andrei Caramitru: „O armada de nave rusești se apropie acum de Odessa. Înțeleg ca sunt vreo 8 nave de desant. Pare groaznic si sinistru. Strategia lor principala – devine clar – e sa ia toată coasta si sa devină “vecini” cu Moldova si Romania.
Mie mi se pare o Operațiune complet sinucigașă, nebunească dacă încearcă o debarcare. Din 3 motive:
– trupele la sol, care trebuia sa ajungă la Odessa si sa o înconjoare, nu au ajuns nicăieri. Au fost distruse si împinse înapoi la Nikolayev, foarte departe de Odessa. Deci nu e nimeni, nimeni, la sol sa ii ajute
– In debarcarea D-Day din Normandia – care a fost pe o plaja nu intr-un oras – au participat 6939 nave (!!!). Nu 10. Repet – aproape 7000 de nave, nu 10.
– Odessa este super pregătită pentru un atac pe mare – plajele sunt minate, au rachete anti-nava, tot ce trebuie.
Eu nu înțeleg. Poate rușii vor sa moara glorios, sa nu mai aibă flota in Marea Neagră? Care e logica??? E probabil doar disperare – si ordine nebunești date de psihopatul din bunker.
Va fi însă – oricum o luăm – mult sânge in Odessa, fix lângă noi. Tin pumnii apărătorilor!!! Slavă eroilor si #GloryToUkraine !!!!!!!!”
Lovitură pentru Vladimir Putin: un alt general rus a fost ucis de forțele armate ucrainene
Un alt general rus a fost ucis de forțele armate ucrainene, au informat Forțele Armate ale Ucrainei. “Minus un general rus. Poziția și numele de familie sunt în curs de stabilire”, se arată în comunicat.
Pierderile în luptă ale rușilor, potrivit Ucrainei, din 24 februarie până în 15 martie sunt de aproximativ 13,5 mii de soldați, anunță stiripesurse.ro.
În plus, rușii au pierdut tancuri – 404, vehicule blindate de luptă – 1279, sisteme de artilerie – 150, MLRS – 64, apărare antiaeriană – 36, avioane – 81, elicoptere – 95, vehicule – 640, nave / bărci – 3, tancuri cu Combustibil – 60, UAV nivel operațional și tactic – 9.
Analiză The Guardian. Decizia care l-ar face pe Putin să dea înapoi
Ucraina este de părere că președintele Vladimir Putin va da înapoi dacă va exista o amenințare serioasă la adresa puterii economice date de combustibili fosili.
O analiză The Guardian explică faptul că Putin consideră că Europa și SUA sunt prea slabe pentru a face acest lucru, însă există voci care cred că va exista o cale de a lăsa Moscova fără veniturile din petrol și gaze, anunță Stirile Pro Tv.
Aliații președintelui Volodimir Zelenski sunt de părere că Putin va accepta un compromis cu privire la o posibilă neutralitate a Ucrainei doar dacă se va confrunta cu o amenințare credibilă la adresa puterii sale economice, prin excluderea rapidă și permanentă a exporturilor de petrol și gaze ale Rusiei de pe piețele europene.
Pe de altă parte, Ucraina întâmpină rezistență din partea Germaniei care insistă că economia sa ar intra în recesiune dacă ar pierde brusc accesul la gaz și petrol rusesc.
Aliații lui Zelenski fac apel la Marea Britanie și SUA să folosească G7 pentru a încerca să-l convingă pe cancelarul german Olaf Scholz să semneze un calendar pentru a pune capăt dependenței de energia rusă.
„Până când liderii europeni nu vor înțelege că Putin îi consideră victime slabe în strategia sa geopolitică, președintele rus va continua să meargă înainte. De aceea, singura modalitate de a dovedi că Putin greșește este aplicarea unui embargo energetic la scară largă.
Europa trebuie să joace un joc diferit și să spună: „știm că ne putem descurca fără Rusia”. Trebuie să spună: „suntem economii mari și, cu un mix energetic diferit, putem face față pentru că pentru noi este o chestiune de principiu”.
Trebuie să spună: „terminăm cu asta chiar acum și voi, rușii, veți pierde piața noastră pentru totdeauna”. Aceasta reprezintă o amenințare existențială pentru Rusia”, a declarat Andrei Koboliev, fostul șef al companiei energetice ucrainene Naftogaz.