Update februarie 27, 2022 Rusia a amenințat astăzi nuclear dar mâine nu vor mai exista ca stat funcțional. Bancomatele au fost luate cu asalt în condițiile în care băncile vor fi deconectate de la SWIFT iar rubla s-a depreciat masiv.
Laurentiu Ghilencia: „Rubla s-a prabusit. Daca spatamana trecuta cursul era 85 de ruble pentru un euro, azi (deocamdata) bancile rusesti cer intre 130 si 155 de ruble pentru un euro”.
A început fuga la băncile din Moscova. O coadă la un bancomat Tinkoff înregistrată la centrul comercial Liga din Khimki, lângă Moscova.
The Moscow bank run has started.
A queue for a Tinkoff ATM in recorded at the Liga shopping center in Khimki. pic.twitter.com/qpWRRPAXx6
— Visegrád 24 (@visegrad24) February 27, 2022
George Colgiu: „Rușii de rând fac azi cozi imense la bancomate să retragă bani, probabil de mâine rubla se va prăbuși, iar băncile rusești se vor sufoca.
Cred că Occidentul trebuia să aplice sancțiuni și mai dure și mai rapid”
Sancțiunile împotriva SWIFT și a Băncii Centrale a Rusiei reprezintă o bombă cu neutroni financiară. Duce oamenii la faliment fără să arunce în aer clădiri. Lovește toți cei 145 de milioane de ruși deodată, fiecare deținător de ruble. Într-un scenariu maximalist, posibila prăbușire a economiei rusești.
The sanctions on SWIFT & the Russian Central Bank is a financial neutron bomb. Bankrupts people without blowing up buildings. Hits all 145M Russians at once, every ruble holder. In a maximalist scenario, possible collapse of the Russian economy.
🇷🇺
— Visegrád 24 (@visegrad24) February 27, 2022
În timp ce Rusia s-a dedolarizat în mod constant în ultimii 4 ani și și-a redus dependența de valutele străine occidentale (în timp ce și-a mărit deținerile de yuani și aur), banca centrală avea încă 16,4% din rezervele sale în dolari la sfârșitul lunii iunie 2021.
While Russia has been steadily dedollarizing for the past 4 years, and reducing reliance on western foreign currency (while adding to its holdings of yuan and gold), the central bank still held 16.4% of its holdings in dollars at the end of June 2021 pic.twitter.com/swVfhWiqyb
— Visegrád 24 (@visegrad24) February 27, 2022
Rușii iau cu asalt bancomatele în căutare de numerar, de teama unei prăbușiri a monedei naționale
Locuitorii din Moscova și din alte orașe rusești au luat cu asalt bancomatele și sucursalele băncilor în căutarea de numerar, atât în ruble, cât și în dolari, deoarece se tem de o prăbușire a monedei naționale și de incapacitatea de a utiliza sistemele internaționale de plată, scrie Financial Times, preluat de G4Media.
Cozi de oameni care doresc să retragă valute au început să se formeze încă de joi dimineață, după decizia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a începe o invazie pe scară largă a Ucrainei, trimițând rubla la minimele istorice. Un reporter al Financial Times a afirmat că unele sucursale ale băncilor internaționale au rămas fără dolari americani până la prânz în acea zi.
Căutarea de numerar a continuat în weekend, în timp ce țările UE au convenit măsuri pentru a reduce capacitatea băncii centrale ruse de a-și folosi rezervele valutare și au decis să retragă unii creditori ruși din sistemul global de plăți SWIFT.
„Pur și simplu nu știm la ce să ne așteptăm de la guvern!”
Cetățenii ruși sunt extrem de îngrijorați de problemele economice care le pasc țara, în urma conflictului armat dintre Rusia și Ucraina.
„Am retras bani la începutul acestei situații și o să merg din nou să caut un bancomat acum. Pentru că vreau să am bani pentru o lună în cazul în care există probleme tehnice cu cardurile. Am avut deja probleme la plata unui taxi cu Google Pay ieri.
Cred că banca mea nu este sancționată și mă îndoiesc că banii mei vor dispărea cu totul, dar există riscul să nu pot cumpăra mâncare. Pur și simplu nu știm la ce să ne așteptăm de la guvern. Nu pot prognoza, așa că vreau să am bani la dispoziție.” a declarat Ekaterina, o locuitoare a Moscovei, potrivit surse citate, potrivit playtech.
Banca Centrală a Rusiei a căutat soluții pentru a-i calma pe cetățenii Moscovei, asigurându-i că vor furniza, în continuare, lichiditate în ruble, fără limită a sumei pe care băncile doresc să o împrumute.