Update februarie 24, 2022 Apar primele bilanțuri cu victimele războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Un organism guvernamental de la Kiev anunță că armata ucraineană a ucis joi 50 de militari ruși într-un atac în orașul Shchastia din regiunea Luhansk.
Anunțul Centrului pentru Comunicare Strategică a fost postat pe Twitter, fără informații suplimentare, informează G4Media.
Shchastia face parte din zona controlată de Ucraina, la mică distanță însă de linia frontului.
Un obuz a căzut în capitala Kiev. Ucrainenii se opresc să fotografieze proiectilul în timp ce autoritățile încearcă să-l îndepărteze
O fotografie surprinsă de un fotoreporter al agenției AFP ilustrează un obuz care a căzut în capitala Kievului joi dimineață, în timpul invaziei masive a Rusiei în Ucraina.
( foto: Sergei SUPINSKY / AFP)
În imaginile publicate de AFP se vede cum autoritățile examinează rămășițele proiectilului, iar ucrainenii se opresc să fotografieze obuzul, informează G4Media.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina, sub pretextul apărării separatiștilor din Donbas. Populația pleacă masiv din țară, sunt cozi imense în Kiev, iar panica domină atmosfera din Ucraina.
Președintele SUA, Joe Biden a anunțat noi sancțiuni, iar UE, prin vocea președinților Comisiei și Consiliului European, a transmis că își va coordona condamnarea Rusiei cu NATO și G7. Ministrul de Externe ucrainean anunță ”o invazie la scară largă, un război de agresiune”. Mai multe puncte strategice din Ucraina sunt atacate, inclusiv capitala.
Polonia și România cer activarea Articolului 4 al Tratatului NATO
Guvernul polonez a anunţat joi că a cerut NATO activarea articolului 4 al Tratatului Alianţei, ce prevede consultări în situaţie de ameninţare la adresa securităţii uneia din părţile semnatare, în urma atacului declanşat de Rusia în Ucraina. Aceeași cerere a fost făcută și de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, anunță Observator Tv.
“Acum un moment, ambasadorul (polonez) la Bruxelles a înaintat o astfel de cerere secretarului general al NATO, împreună cu un grup de aliaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller.
Totodată, și ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunţat joi că a transmis Misiunii României la NATO să ceară activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington.
“În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a informat Aurescu, pe Twitter.
Ce prevede Articolul 4
“Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi”, prevede articolul 4 din Tratatul Nord-Atlantic.