Update ianuarie 25, 2022 Rusia pare că-și ia o țeapă de proporții după ce a amenințat că va invada Ucraina. Pare că se va prăbuși economic înainte să tragă un foc de armă în direcția Ucrainei. Doar Germania mai sprijină Rusia, SUA reușind să formeze o coaliție serioasă cu UK, Franța, Polonia, România și statele baltice. Iar această coaliție amenință cu sancțiuni economice nemaiîntâlnite, deconectarea de la sistemul bancar internațional fiind una dintre ele.
Andrei Caramitru: „Ehe. Îți pui NATO si toate țările civilizate din lume in cap – începi sa ti-o iei, rău. Vrei chestii hibride – sa fie primit. Doar in ultimele 24 de ore:
– Rubla si piețele financiare din Rusia s-au prăbușit.
– atac cibernetic pe rețeaua de trenuri din Belarus – tot sistemul a fost blocat (ca sa nu poată fi folosit in deplasarea trupelor)
– sistemul energetic din Kazachstan, Uzbekistan si Kyrghistan a căzut, e blackout, nici sistemul de apa sau aeroporturile nu mai funcționează (sistemul centralizat care acoperea zona asta nu mai funcționează).
Asta așa, scurt si la obiect. Pam pam”.
Acțiunile militare ale lui Putin afectează economia țării. Rubla s-a depreciat semnificativ, bursa e în scădere
Tensiunile de la frontiera cu Ucraina afectează economia Rusiei. Rubla a căzut puternic și a atins, luni, minimul ultimelor 14 luni în raport cu dolarul american. Iar bursa de la Moscova s-a prăbușit, miliarde de dolari fiind retrase din piață, anunță Stirile Pro Tv.
Banca Centrală a anunțat că a oprit achizițiile de valută din piața internă pentru a sprijini moneda națională. „A fost luată această decizie pentru a reduce volatilitatea piețelor financiare”, a transmis Banca Centrală a Rusiei, potrivit Moscow Times.
Moneda națională scăzuse luni cu 2,3%, dar s-a stabilizat după anunțul băncii centrale. Moneda națională s-a depreciat cu aproape 10% în ultimele luni.
De când au început acțiunile militare la fronitera cu Ucraina, în luna Octombrie, bursa rusă a pierdut un sfert din capitalizare.
„Până acum, indexul rusesc RTS a scăzut cu doar 27% față de vârful din 27 octombrie, înainte ca Putin să înceapă să amenințe Ucraina. Poată să mai scadă cu mult. În 2008, s-a prăbușit cu 80% din mai până în octombrie (războiul din Georgia + criza financiară globală). Pe Putin nu îl interesează”, a explicat economistul suedez Anders Aslund, citat de CNBC.
Hackerii au atacat sistemul feroviar din Belarus, pentru a opri transportul trupelor ruseşti spre graniţa cu Ucraina
Un grup de hackeri pretinde că a perturbat transportul trupelor ruseşti spre Ucraina, prin Belarus, în urma infectării cu ransomware a serverelor folosite de sistemul feroviar din Belarus.
Belarusian Cyber-Partisans, grup de hackeri care se opune regimului Lukashenko, pe care-l şi numesc terorist, a anunţat pe Twitter să a atacat şi compromis cu ransomware sistemul naţional de cale ferată din Belarus, anunță spotmedia.ro.
Aceştia spun că au reuşit să cripteze un număr semnificativ de servere şi au distrus backup-urile pentru a încetini şi chiar a întrerupe transportul trupelor ruseşti pe calea ferată.
Experţii în securitate nu au confirmat atacul, însă, spun că primele indicii arată, într-adevăr, că cineva a pătruns în reţeaua BelZhD şi că este prima oară când ransomware-ul este folosit într-o astfel de manieră.
Mai multe site-uri ale BelZhD nu funcţionează în prezent, afectând diverse servicii publice, precum achiziţionarea online a biletelor.
Conform mai multor surse, Rusia transportă trupe spre Ucraina, prin Belarus, către graniţa dintre cele două ţări. Oficialii din Belarus susţin că mutarea trupelor are loc în vederea unui exerciţiu militar comun.
Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan au rămas, marți, fără energie electrică
Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan, au suferit marți întreruperi de energie electrică în marile orașe, potrivit autorităților și rezidenților, după ce o linie electrică majoră din Kazahstan a fost deconectată, transmite DCNews.
Rețelele celor trei foste republici sovietice sunt interconectate, iar prin Kazahstan sunt legate de rețeaua electrică rusă pe care o pot folosi pentru a acoperi lipsurile neașteptate, scrie Reuters.
Dar linia electrică nord-sud a Kazahstanului, care leagă sudul Kazahstanului dens populat și cei doi vecini ai săi de marile centrale electrice din nordul Kazahstanului și rețeaua rusă, a fost deconectată marți dimineață din cauza „dezechilibrelor de urgență” în partea central-asiatică a rețelei, a spus operatorul de rețea KEGOC.
Au fost raportate întreruperi în cel mai mare oraș al Kazahstanului, Almaty, și în câteva orașe importante din sud, aproape de granițele cu Uzbekistan și Kârgâz.
Autoritățile din Uzbekistan și Kârgâzstan au declarat că repornesc centralele electrice după opriri de urgență și că vor rămâne inițial deconectate de la rețeaua din Asia Centrală.