Update iulie 8, 2021 Valul 4 al pandemiei este iminent și pare că a început deja în Spania și Marea Britanie, țări care au anunțat un număr record de infectări miercuri. Diferența față de primele valuri ale pandemiei o va face vaccinarea. Ce vaccinați fac forme ușoare, astfel că viața lor nu este în pericol. Cei nevaccinați vor avea soarta celor din primele valuri. Unii vor trăi, alții vor muri, alții vor rămâne cu sechele.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă, miercuri seară, că fără a creşte rata vaccinării, numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creştere a numărului de cazuri. ”Cred că discuţia asupra valului patru nu este dacă vine, ci când vine şi care va fi amploarea lui”, a afirmat Gheorghiţă, potrivit G4Media.
”Este cât se poate de clar că, fără a creşte rata vaccinării, numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creştere a numărului de cazuri”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Valeriu Gheorghiţă.
Potrivit acestuia, în ţările cu rata mare vaccinare – Israel, Marea Britanie – deşi a crescut numărul de cazuri nu a crescut numărul deceselor şi nici al persoanelor internate.
”Decesele care s-au înregstrat, 99%, sunt la persoane nevaccinate. Aici ne aduce ca beneficii foarte mari vaccinarea, pentru că limităm consecinţele aceste pandemii – oameni care ajung în spital, oameni care fac forme grave de boală şi oameni care-şi pierd viaţa”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.
Spania a revenit miercuri în zona de risc extrem de transmitere a Covid-19, stabilită de guvernul de la Madrid la pragul de 250 de cazuri la 100.000 de persoane în ultimele 14 zile, prag depăşit acum, în timp ce această rată a infectărilor a ajuns la 814 în categoria de vârstă 20-29 de ani, anunță Hotnews.
Ultima dată când a fost depăşită rata de 250 de cazuri la 100.000 de locuitori pentru un interval de 14 zile a fost 22 ianuarie, potrivit Ministerului spaniol al Sănătăţii, care a anunţat că 17.384 de noi cazuri pozitive au fost confirmate în ultimele 24 de ore.
Odată cu venirea verii şi a vacanţelor, în Spania s-au înmulţit petrecerile tinerilor în baruri, discoteci şi locuinţe, în timp ce purtarea măştii nu mai este obligatorie în aer liber, consecinţa inevitabilă fiind o creştere incontrolabilă a infectărilor în rândul persoanelor tinere. Chiar dacă majoritatea acestora nu ajung să fie spitalizaţi, ei pot transmite virusul altora mai vulnerabili.
Confruntată cu această explozie de infectări, Spania doreşte să accelereze vaccinarea tinerilor, pentru a evita un nou val epidemic, agravat şi de varianta Delta a coronavirusului, care ar ruina sezonul turistic estival şi ar întârzia redresarea economiei.
Situaţie îngrijorătoare și în Anglia, acolo unde cazurile de COVID-19 au crescut de 4 ori într-o lună, de la începutul lunii iunie, potrivit unui studiu publicat joi. Mai mult, în condițiile în care varianta Delta a coronavirusului se extinde, infecţille ar urma să se dubleze la fiecare șase zile.
Marea Britanie a înregistrat miercuri cel mai mare număr de contaminări cu SARS-CoV-2 din ultimele cinci luni şi jumătate, cu peste 32.500 de cazuri raportate de Guvern, anunță stiripesurse.ro.
Au fost anunţate şi 33 de decese asociate – persoane care au fost testate pozitiv în ultimele 28 de zile.
În decurs de opt săptămâni, în perioada aprilie – mai, numărul zilnic nu a trecut de 4.000.
Luni, prim-ministrul Boris Johnson a declarat că, din 19 iulie, vor fi luate mai multe măsuri pentru o revenire la normalitate. În plus, începând cu 16 august, cei care au schema completă de vaccinare nu trebuie să se mai izoleze dacă au fost contact apropiat al unui caz pozitiv.