Iulie 1937 marca un moment de referință în istoria transportului feroviar românesc, odată cu lansarea automotorului Malaxa 1001-1002, supranumit „Bălan”. Acest tren, o bijuterie a ingineriei românești, impresiona Europa prin designul său futurist și dotările de ultimă oră pentru acea perioadă: aer condiționat, fotolii confortabile și chiar servire la scaun.
Un lux de neimaginat astăzi, într-o eră în care multe trenuri moderne întâmpină întârzieri și disfuncționalități ale sistemelor de climatizare.
Lansarea garniturii „Balan” a fost consemnata de presa internationala a vremii, Romania fiind considerata printre tarile inaintate din Europa in privinta comunicatiilor. Designul trenului, aerodinamic si elegant apartine arhitectului Horia Creanga, nepotul scriitorului Ion Creanga, considerat parintele arhitecturii moderniste in Romania interbelica, scrie aktual24.ro.
Automotorul Malaxa 1001 avea doua motoare diesel Ganz-Jendrassyk cu sase cilindri in linie, de cate 220 CP fiecare, si atingea o viteza maxima de 110 km/h. Astfel, distanta Bucuresti-Constanta o parcurgea in aproximativ 2 ore si 15 minute.
Garniturile Malaxa sunt folosite chiar si azi pe ruta Arad – Curtici.
Automotoare produse la uzina Malaxa în urmă cu aproape un secol circulă pe linia de tren Arad – Curtici, magistrală pe care CFR Infrastructură a modernizat-o cu sute de milioane de euro, potrivit Asociației Pro Infrastructură.
Sunt automotoare Malaxa din parcul activ CFR Călători descrise drept „epave”, al căror loc ar trebui să fie la fiare vechi și nicidecum în circulație. Asociația Pro Infrastructură (API) reclamă, astfel, incapacitatea Ministerului Transporturilor, care nu a mai cumpărat de peste 15 ani material rulant nou și strategia CFR Călători care investește în reparațiile locomotivelor Diesel, vechi de 50 de ani, reparații care pot ajunge să coste aproape jumătate din prețul unei locomotive noi. (n.r. ultimele trenuri noi pe care le-a cumpărat CFR Călători au fost automotoarele Desiro – Săgeata Albastră acum mai bine de 15 ani, în timp ce Autoritatea pentru Reformă Feroviară, a ratat toate licitațiile din ultimii ani), informează economedia.ro.
Între Arad și Curtici linia de tren este modernizată, lucrările de reabilitare fiind avansate pe secțiunea Simeria – Arad (Valea Mureșului)
Pe lângă consumul mare de carburant și lipsa dotărilor, API subliniază că astfel de trenuri ar reprezenta un pericol și pentru siguranța feroviară.
„Această epavă nu a ieșit din bombardament sau de pe o linie moartă de la fiare vechi! Acest automotor, de pe vremea Regelui Carol al II-lea (nu glumim!), circulă zilnic, cu călători, pe linia Arad-Curtici, fiind operat de CFR Călători pe o linie electrificată și modernizată acum cinci ani cu sute de milioane de euro.
Cum am ajuns aici? Management prost combinat cu dezinteres politic timp de zeci de ani. “Strategia” de material rulant a CFR Călători este de un absurd demn de Kafka: epave pericol public, locomotive gândite pentru trenuri de mii de tone trăgând un singur vagon, vagoane de dormit vechi de 60 de ani și multe altele.
Și cea de investiții? CFR Călători nu cumpără vehicule noi și stă după Agenția de Reformă Feroviară care nu a fost capabilă să facă nici măcar o achiziție în 6 ani de existență și al cărei scop nu este furnizarea de material rulant către CFR, ci suplimentarea parcurilor tuturor operatorilor din piață ca subvenție în natură. CFR Călători ia decizii imposibil de justificat: refuză să repare automotoarele moderne Desiro (“săgeata albastră”), 30-50% din ele stând parcate din lipsă de revizii și piese, și refuză să repare vagoanele relativ moderne. Cele mai noi vagoane ale CFR, tip 21-90, stau cu zecile în Revizia Grivița, pline de graffiti, abandonate de un deceniu. În schimb, se aruncă bani în reconstrucția unor vagoane vechi de zeci de ani, incapabile să circule cu mai mult de 140 km/h, în “modernizarea” unor locomotive de 40-50 de ani, cu electronică din anii 1960 și în… vopsirea, remotorizarea și peticirea automotoarelor Malaxa. Totul la costuri uriașe: de exemplu, repararea unei locomotive Diesel tip DA, de 50 de ani vechime, ajunge la aproximativ 30-50% din prețul uneia noi, nepoluante”, a transmis Asociația Pro Infrastructură.