Veteranul de război locotenent-colonel (rtr.) Ion V. Banu ne dă tuturor o lecție de onoare și demnitate, de la înălțimea celor 105 ani de viață.
„O viață de om care merită să fie consemnată într-o carte. O viață de veteran de război, de erou al țării”, spun reprezentanții Departamentului relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, potrivit glasulcetății.ro.
Săptămâna trecută, în contextul sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, venerabilul veteran de război Banu Ion, originar din localitatea Glodeni, județul Dâmbovița, a fost vizitat de către reprezentanți ai filialei Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și ai Consiliului Local Dâmbovița.
De la înălțimea și înțelepciunea celor 105 ani de viață, veteranul de război a dat tuturor o lecție de onoare și demnitate, întâmpinându-și oaspeții nu oricum, ci în ținută militară, cu toate însemnele și decorațiile primite.
Născut la 1 august 1918, Banu Ion, cel mai longeviv veteran de război din județul Dâmbovița, a urmat cele 6 clase primare în școala din sat, iar ulterior s-a angajat, la vârsta la care copiii din ziua de astăzi abia susțin evaluarea națională.
La 21 de ani, pe fondul declanșării celei de-a doua conflagrații mondiale, a fost încorporat în Regimentul 89 Infanterie Brașov, urmând să participe în 1941 la luptele pentru eliberarea Basarabiei și zonei Odessa, în 1942 la Cotul Donului și în 1944 pe Frontul de Est, apărând cu înflăcărare și patriotism colinele Racovei și Valea Tazlăului.
La finalul războiului a fost lăsat la vatră cu gradul de locotenent major și decorat cu medalia „Crucea Comemorativă a Celui de-Al Doilea Război Mondial.