Un pepene rar care provine dintr-o regiune a Indiei și are gust de înghețată de vanilie sau de miere de albine, a fost aclimatizat la Buzău. Este deosebit de parfumat, are o uşoară aromă de miere, iar când este copt are un gust similar cu cel al îngheţatei de vanilie.
Este vorba despre Cucumis melo var. dudaim sau pepenele Kajari care a fost aclimatizat de specialiștii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău. Pepenele cântărește în jur de 300-400 de grame și este puţin cunoscut în Europa, potrivit Agerpres.
Kajari melon este o specie de pepene din zona de nord-est a Indiei, statul Punjab. Experții români de la Buzău susțin că pepenele Kajari reprezintă mai degrabă o curiozitate locală, apreciată în pieţele din regiune indiană. El a fost adus în România deoarece românii sunt din ce în ce mai interesați de produsele exotice.
„În România, destul de recent, a crescut interesul pentru varietăţile de fructe exotice, fapt ce i-a determinat pe specialiştii BRGV Buzău să procure surse de material iniţial din specia Cucumis melo var. dudaim, explorând caracteristicile fenotipice, genetice şi biochimice ale acestuia. După parcurgerea etapei de aclimatizare a varietăţii, specialiştii au identificat mai multe genotipuri cu expresivitate fenotipică distinctă ce au fost introduse în programul intensiv de ameliorare. Unul dintre aceste genotipuri a demonstrat superioritate în ceea ce priveşte productivitatea, calitatea şi stabilitatea genetică”, a transmis BRGV.
La început, fructul are culoarea verde deschis, dar la maturitate devine cărămiziu cu striuri portocalii, degajând o aromă puternică, specifică pepenelui galben.
„Este deosebit de parfumat, gustul este inegalabil, are o uşoară aromă de miere, când este copt chiar un gust similar cu cel al îngheţatei de vanilie, dar foarte dulce şi cu pulpa puţin crocantă, dar şi suculentă. Are o formă frumoasă, este rotund şi poate fi folosit şi ca un odorizant natural, parfumează foarte frumos încăperea. La început este verde, apoi se transformă într-un roşu cărămiziu. Credem în acest soi, de aceea i-am făcut şi documentaţia în vederea omologării”, a explicat directorul BRGV, Costel Vînătoru.