Update februarie 27, 2022 Peste 31 de mii de ucraineni au intrat în România în ultimele trei zile. Doar 111 ucraineni au cerut până acum o formă de protecție. Mulți se folosesc de pașaportul românesc sau ucrainean pe care îl dețin, preferând deocamdată să nu ceară azil.
La trei zile după începerea războiului în Ucraina, Ministerul de Interne din România a aprobat instalarea primei tabere mobile, în apropierea vămii de la Siret. O astfel de tabără poată adăposti până la 201 persoane. Statul român are alte 38 de astfel de centre care pot să fie instalate, dar nu s-a emis un ordin în acest sens.
Până ca prima tabără mobilă să fie activă, rețelele sociale au devenit cel mai important mediator între ucrainenii care și-au părăsit casele și românii care încearcă să îi ajute. Postările abundă pe Facebook, pe Instagram, mesajele sunt transmise prin WhatsApp sau Telegram. Ucrainenii întreabă despre condițiile de trecere în țară, despre transport până la graniță, despre actele necesare, scrie romania.europalibera.org.
Mulți oameni sar în ajutor imediat, chiar dacă de cele mai multe ori pot organiza lucrurile doar pe română a graniței. Grupurile precum Uniți pentru Ucraina, care a strâns 121 de mii de membri până în după-amiaza zilei de sâmbătă, abundă de oferte de ajutor. La fiecare câteva minute apar zeci de comentarii cu oameni care oferă cazare, transport, haine, mâncare, servicii medicale sau de traducere.
Jurnalistul Rares Nastase a scris: „Așa arată România frumoasă!
România oamenilor buni și săritori!
Vama Siret are adevărate celule ale binelui, este uimitor ce se întâmplă aici. Uimitor!
Voluntari de peste tot ajung aici și ajută. Și ziua și noaptea.
Dincolo de imaginea tristă a războiului, am sentimentul ca toți copilașii ucraineni care intră în România, vor rămâne, peste ani, și cu amintirea că atunci când au trecut vama, în țara vecină, au fost întâmpinați de mulți oameni care le-au oferit, i-au ajutat, și le-au vrut binele.
Sunt mândru că sunt român și ma bucur că am pot relata despre astfel de fapte.
Aici, spun din toată inima ROMANIA, TE IUBESC!”
Preoții din Bucovina vorbesc cu refugiații în ucraineană la Vama Siret, iar spitalele Mitropoliei oferă servicii medicale gratuite
Mobilizare fără precedent a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru a putea oferi o mână de ajutor în criza refugiaților ucraineni care sosesc la Vama Siret. O echipă de preoți de la mai multe mănăstiri din nordul țării, inclusiv lăcașuri de cult mai cunoscute precum Putna, au plecat pentru a oferi sprijin. Unii preoți vorbesc ucraineană, alții oferă pachete, sunt identificate locuri de cazare sau transport către orașele din țară, iar spitalele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei oferă servicii medicale.
„Ca urmare a intensificării tensiunilor politice și agresiunilor militare din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților iese în întâmpinarea cetățenilor ucraineni care trec prin punctul vamal Siret, cu alimente neperisabile, articole de menaj și de igienă personală, apă, oferind și spații de cazare la parohii și mănăstiri”, au transmis reprezentanții Mitropoliei, potrivit gandul.ro.
Aceștia au instalat un birou de asistență în apropierea punctului vamal, unde mai mulți preoți vorbitori de limbă ucraineană și tineri voluntari oferă consultanță celor care trec frontiera, inclusiv pachete cu alimente și apă. Mitropolia a solicitat și sprijinul enoriașilor, inclusiv financiar, pentru cei care pot face un astfel de efort.