RoAF. România surclasează la forţe aeriene toate ţările din regiune, cu excepţia Ucrainei. Trafic aerian intens în România, oligarhii ucraineni fug din țară

Update februarie 14, 2022 Războiul care stă să înceapă în Ucraina este un bun prilej de a face inventarul armelor din România. La avioane stăm bine față de vecini dar slab față de forțele importante. Norocul nostru că suntem în NATO și nu trebuie să ne înarmăm masiv.

Cu 17 avioane F-16 A/B Fighting Falcon, 16 aparate tip MiG-21 LanceR, 19 aeronave de atac uşor IAR-99 Şoim şi cu perspectiva achiziţionării a încă 32 de F-16 Fighting Falcon, superioritatea aeriană a României în zonă va fi de necontestat.

RoAF. România surclasează la forţe aeriene toate ţările din regiune, cu excepţia Ucrainei. Trafic aerian intens în România, oligarhii ucraineni fug din țară 1

Potrivit ediţiei 2022 a raportului World Air Forces, publicat de Flight International, Forţele Aeriene Române (RoAF) surclasează net din punct de vede al dotării cu aeronave toate tările vecine, în afara Ucrainei. În plus, ca forţă de luptă, RoAF se situează pe locul al patrulea pe flacul estic al NATO, potrivit adevarul.ro

Astfel, la capitolul avioane de luptă, România figurează cu 16 aparate tip MiG-21 LanceR, 19 atac uşor IAR-99 Şoim şi 17 F-16 A/B Fighting Falcon, în timp ce Ungaria, de exemplu, figurează cu doar 12 aparate de luptă JAS 39 Gripen.

Apoi, Bulgaria are în dotare 13 MiG-29 şi 8 aparate Su-25, iar Serbia se poate baza pe 13 avioane de luptă ruseşti MiG-29 şi 17 aeronave de atac J-22. Drept urmare, din punct de vedere numeric, superioritatea aeriană a României în zonă este de necontestat, mai ales dacă avem în vedere că deja este oficial că Forţele Aeriene vor mai achiziţiona încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon de la Forţele Aeriene Regale Norvegiene, şi dacă nu luăm în calcul Ucraina, care dispune de 51 de aparate multirol de tip MiG-29, 32 de tip Su-27 şi 29 de avioane de atac la sol Su-24 şi Su-25.

Nici la elicoptere nu stăm chiar rău

Totodată, nici la capitolul elicoptere de luptă România nu stă tocmai rău. Astfel, Forţele Aeriene au în dotare 58 de aeronave IAR 330 Puma, dar figurează că a comandat şi 24 de aparate AH-1Z Viper, 21 de UH-1Y şi 15 aparate H215M/AS332, lucru neconfirmat oficial de surse militare. Asta în timp ce Ungaria are în dotare H145 (18 în serviciu şi două comandate), Mi-8/17 (7 în serviciu), Mi-24 (8 în serviciu) şi are comandate şi 16 H225M. În acelaşi timp, Serbia are aparate H145M (5), Mi-8/17 (13), Mi-35 (4) şi SA341/342 (29). În fine, Bulgaria are Bell 206 (2), H215M/AS532 (12), Mi-17 (3) şi Mi-24 (2).

RoAF. România surclasează la forţe aeriene toate ţările din regiune, cu excepţia Ucrainei. Trafic aerian intens în România, oligarhii ucraineni fug din țară 2

Trafic aerian intens în România. Ucraina a sfătuit companiile să evite spațiul deschis al Mării Negre din cauza exercițiilor ruse

Ucraina a sfătuit companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre, începând de luni și până sâmbătă, din cauza exerciţiilor navale ruseşti care au loc acolo. Deja de duminică după-amiază imaginile site-ului de monitorizare a zborurilor flightradar24.com arătau un trafic aerian foarte slab deasupra Ucrainei și deasupra Mării Negre. În schimb, căile aeriene erau intens circulate deasupra României și în extremitatea de sud-vest a Mării Negre.

RoAF. România surclasează la forţe aeriene toate ţările din regiune, cu excepţia Ucrainei. Trafic aerian intens în România, oligarhii ucraineni fug din țară 3

„Începând de mâine, companiile aeriene sunt sfătuite să nu zboare deasupra acestei zone şi să planifice din timp rutele optime, ţinând cont de situaţia actuală”, a transmis duminică serviciul public ucrainean de trafic aerian, care a precizat însă că spaţiul aerian deasupra teritoriului Ucrainei a rămas deschis, informează digi24.ro

Compania aeriană olandeză KLM – parte a Air France – a anunţat că nu va mai zbura spre Ucraina. Este primul mare transportator care ia o astfel de decizie. La rândul său, compania germană Lufthansa ia în considerare suspendarea zborurilor, deși un oficial ucrainean de rang înalt a subliniat că Ucraina nu vede rostul închiderii spaţiului său aerian ca răspuns la acumularea de trupe de către Moscova.

Duminică, avionul unei companii low-cost ucrainene care zbura de la Madeira la Kiev a aterizat la Chișinău, după ce proprietarul său a refuzat survolarea spațiului aerian al Ucrainei.

Marii oligarhi ucrainieni fug din țară: chartere private au plecat în fiecare minut de la Kiev

Marii oligarhi ucrainieni părăresc țara în ritm accelerat, iar pe aeroportul din Kiev a fost furnicar de oameni. Chartere private, cu grupuri de câte 50 de persoane, au plecat toată ziua din Ucraina, la bord aflându-se oameni de afaceri și apropiații lor.

20 de chartere și avioane private au plecat de la Kiev doar duminică, anunță stiripesurse.ro.

Printre cei care au organizat zborurile se află, conform sursei citate, și cunoscuții Rinat Ahmetov și Boris Kolesnikov. Politicianul Igor Abramovich, un cunoscut om de afaceri, implicat în domeniul construcțiilor, a organizat și el un zbor de 50 de persoane.

Noi detalii apărute duminică în legătură cu situația din Ucraina

Jurnalistul Marco Badea:  Noi detalii apărute duminică în legătură cu situația din Ucraina:
⚠️ Declarația zilei în ceea ce privește tensiunile din Ucraina au fost făcute de ambasadorul rus în Suedia, Viktor Tatarinţev, care a transmis că Rusiei nu îi pasă de riscurile unor sancţiuni occidentale în cazul invadării țării vecine. „Ne doare în cot de toate sancţiunile lor”, a afirmat Tatarinţev, dând însă asigurări că Moscova încearcă să evite un război, pentru că este „ultimul lucru pe care îl vor oamenii în Rusia”.

​​⚠️ „Occidentalii se tem că Rusia va invada Ucraina vecină şi ameninţă Moscova cu [sancţiuni dure] economice în acest caz. Ne-au fost impuse deja astfel de sancţiuni şi într-un sens ele au avut efecte pozitive asupra economiei şi agriculturii noastre”, a mai subliniat Viktor Tatarinţev, expunând, pe față, diplomația „durutului în cot”.

⚠️ Doi oficiali americani de rang înalt au declarat că nu pot confirma informaţiile potrivit cărora serviciile de informaţii americane indică faptul că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina miercuri, dar au repetat avertismentele ca americanii să părăsească imediat Ucraina. „Nu putem prezice cu exactitate ziua, dar spunem de ceva timp că ne aflăm într-o fereastră şi că ar putea începe o invazie – ar putea începe o acţiune militară majoră – din partea Rusiei în Ucraina în orice zi. Inclusiv săptămâna aceasta, înainte de încheierea Jocurilor Olimpice”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, duminică la emisiunea „State of the Union” de la CNN, întrebat despre posibila dată de miercuri avansată de presa occidentală care a citat sures CIA, în special publicațiile germane și americane DER SPIEGEL și POLITICO.

⚠️ Potrivit lui Sullivan, Rusia ar putea crea un pretext surpriză pentru un atac. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat de asemenea, duminică, să confirme informaţiile privind termenul de miercuri. „Nu sunt în măsură să confirm aceste informaţii”, a declarat Kirby în timpul unui interviu la emisiunea Fox News Sunday, adăugând că o acţiune militară rusă ar putea avea loc în orice zi.

⚠️ Preşedintele Joe Biden a vorbit duminică la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la o zi după ce șeful Casei Albe a avut o discuție telefonică de aproape o oră cu preşedintele rus Vladimir Putin și în timp ce eforturi diplomatice intense continuă pentru a evita un război. Joe Biden și Volodimir Zelenski au vorbit aproape 50 de minute la telefon și au convenit să continue „diplomaţia” şi „descurajarea” Rusiei, a anunţat Casa Albă. „Cei doi lideri au căzut de acord asupra importanţei de a continua diplomaţia şi descurajarea ca răspuns la acumularea militară a Rusiei la frontierele Ucrainei’”, potrivit unui comunicat al Administraţiei americane. Joe Biden a promis din nou un răspuns „rapid şi decisiv” al SUA, în coordonare cu aliaţii săi, în cazul unui atac rusesc, şi l-a asigurat pe preşedintele ucrainean că Washingtonul susține suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

⚠️ În timpul apelui de duminică, președintele Zelenski i-a cerut președintelui american Joe Biden un sprijin militar și financiar mai mare, precum și să viziteze Ucraina, potrivit unui înalt oficial ucrainean. Oficialul, care a fost informat despre conversație dar a dorit să rămână anonim, a declarat pentru CNN că Zelenski a folosit apelul de duminică pentru a sugera ceea ce oficialul a numit „idei concrete pentru a diminua amenințarea rusă la adresa Ucrainei”. Zelenski a subliniat, de asemenea, necesitatea unui pachet financiar semnificativ pentru Ucraina, potrivit oficialului. Oficialul a declarat că liderul ucrainean i-a subliniat președintelui Biden că sprijinul economic puternic pentru Ucraina i-ar arăta lui Putin că Occidentul este alături de Ucraina și că impactul escaladării liderului rus nu va da roade. Potrivit oficialului ucrainean, nu a existat un răspuns pozitiv din partea lui Biden la solicitarea președintele ucrainean ca liderul de la Casa albă să viziteze Ucraina cât mai curând posibil. De altfel, oficialii americani spun că o călătorie a lui Biden în Ucraina este extrem de improbabilă.

⚠️ Pentru că situația se precipită, guvernul australian a suspendat temporar activităţile la ambasada sa din Kiev, pe fondul temerilor privind o invazie rusă, și a mutat operațiunile la Lvov, un oraș în apropiere de granița cu Polonia. SUA și Canada au anunțat măsuri similare.

⚠️ De asemenea, personalul american al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a început să se retragă pe cale rutieră, cu automobilele, din oraşul Doneţk, aflat în estul Ucrainei şi controlat de separatiştii proruşi, de teama unei invazii militare ruse.

⚠️ La rândul său, Rusia a transmis că este „îngrijorată” de „relocarea” personalului OSCE din Ucraina, a scris duminică pe Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova. „Aceste decizii nu pot decât să ne provoace o îngrijorare serioasă”, a adăugat Zaharova. Ea a precizat că OSCE și-a informat membrii, inclusiv Rusia, cu privire la decizia unor țări de „redistribuire a cetățenilor lor care participă la misiunea specială de monitorizare în Ucraina”. Potrivit unui martor din regiunea separatistă Donețk, citat de agenția de presă Reuters, personalul american al OSCE început duminică să se plece din zonă. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa nu a făcut niciun anunț oficial în acest sens.

⚠️ Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnyk, a acuzat duminică Germania de ipocrizie, în cel mai dur atac al Kievului la adresa Berlinului de la începerea crizei provocate de Rusia. Melnyk a scris pe Twitter că Germania refuză să vândă armament defensiv Ucrainei, dar ar fi încălcat embargoul impus de UE și a vândut în Rusia componente pentru arme în valoare de 366 milioane de euro. Ieșirea dură a diplomatului ucrainean vine la două săptămâni după ce Germania a întărit faptul că nu va vinde arme Ucrainei ca să nu irite Moscova. În schimb, ministrul german al Apărării a promis Ucrainei că va furniza 5.000 de căști militare, anunț ce a provocat furia Kievului. Ucraina acuză constant Germania că este de partea Rusiei pentru că are nevoie de gazele naturale livrate de Gazprom.

⚠️ Guvernul german are în vedere sporirea ajutorului său economic pentru Ucraina, dar îşi menţine refuzul de a-i livra arme letale, a indicat duminică o sursă guvernamentală de la Berlin, în contextul vizitei la Kiev a cancelarului Olaf Scholz.

⚠️ Ucraina a sfătuit companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre, începând de luni și până sâmbătă, din cauza exerciţiilor navale ruseşti care au loc acolo. Deja de duminică după-amiază imaginile site-ului de monitorizare a zborurilor flightradar24.com arătau un trafic aerian foarte slab deasupra Ucrainei și deasupra Mării Negre. În schimb, căile aeriene erau intens circulate deasupra României și în extremitatea de sud-vest a Mării Negre. De amintit că în 2014, aproape 300 de pasageri ai unui zbor Malaysia Airlines MH17 au murit după ce avionul a fost doborât deasupra estului Ucrainei. Ruta era Amsterdam-Kuala Lumpur.

⚠️ Ieri, după convorbirea telefonică dintre președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin pe tema situației din Ucraina, consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a ieșit să stea de vorbă cu presa, în ciuda orei târzii. Oficialul de la Kremlin a spus că a fost o conversație „echilibrată”, care a decurs ca o discuție „de afaceri”, dar a declarat că Statele Unite și NATO nu au reușit să răspundă principalelor preocupări în materie de securitate ridicate de Rusia. „Partea rusă, bineînțeles, va analiza cu atenție opiniile exprimate de președintele Biden și, fără îndoială, le va lua în considerare, dar, din păcate, aceste idei nu ating elementele centrale, cheie, ale inițiativelor rusești, care se referă la extinderea NATO, la revenirea Alianței la aliniamentul său din 1997 și la renunțarea de a mai desfășura forțe ofensive pe teritoriul ucrainean”, a declarat consilierul lui Putin. „Vom informa partenerii noștri și publicul larg cu privire la reacția noastră în viitorul apropiat”, a adăugat Ușakov.

⚠️ Mai mulți cetățeni străini care locuiesc și și-au întemeiat familii în Ucraina trăiesc o adevărată dramă în prezent, în contextul amenințărilor Rusiei din apropierea graniței. Deși țările lor de origine își îndeamnă toți cetățenii să părăsească Ucraina cu primul zbor disponibil, ei nu pot face lucrul acesta, din diverse motive, cele mai multe de ordin birocratic. Potrivit unui reportaj al BBC News la fața locului, durează o săptămână sau două până ce oamenii obțin certificatul de naștere.

⚠️ Forțele armate ucrainene sunt total pregătite să respingă un agresor, acesta este mesajul transmis de ministrul apărării Oleksii Reznikov și de șeful armatei din Ucraina, generalul-locotenent Valerii Zaluzhnyi, în contextul unei posibile invazii militare dinspre Rusia, care și-a adus peste 100.000 de soldați și numeroase echipamente de război în jurul Ucrainei. „Oricine i-a privit pe soldații noștri în ochi cel puțin o dată este convins că nu se va repeta situația din 2014, că agresorul nu va cuceri Kievul, Odesa, Harkov sau orice alt oraș”, spun cei doi oficiali într-un mesaj postat pe site-ul ministerului apărării din Ucraina. „Vă asigur că forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite să riposteze. Ne îmbunătățim în mod constant capacitățile de apărare, coerența unităților și competențele militare. Am creat formațiuni de luptă și am reușit să desfășurăm forțele de apărare teritorială într-un timp scurt. Am consolidat apărarea Kievului. Am trecut prin război și am primit o pregătire adecvată. Prin urmare, suntem pregătiți să primim inamicii nu cu flori, ci cu rachete Stingers, Javelin și NLAW. Bine ați venit în iad!”, a adăugat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-locotenent Valerii Zaluzhnyi.

⚠️ Bruxelles-ul a anunțat că misiunile diplomatice ale UE şi statelor sale membre în Ucraina nu se închid, conform Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell. „Uniunea Europeană şi statele sale membre îşi coordonează acţiunile având în vedere ameninţările actuale la adresa Ucrainei. Misiunile noastre diplomatice nu se închid. Acestea rămân la Kiev şi continuă să îşi desfăşoare activitatea în sprijinul cetăţenilor UE şi în cooperare cu autorităţile ucrainene”, se precizează într-o declaraţie difuzată sâmbătă de oficialul european. Acesta mai subliniează că prezenţa personalului şi sfaturile de călătorie pentru cetăţenii UE sunt adaptate, după caz, pentru a ţine seama de circumstanţele de securitate.

⚠️ Între timp, ambasada Franţei la Kiev i-a sfătuit pe cetăţenii francezi din Ucraina să aibă rezerve de apă, hrană şi îmbrăcăminte călduroasă în această perioadă, în care există ameninţarea unui eventual atac al Rusiei. De asemenea, francezii sunt sfătuiţi să evite orice deplasare în Ucraina, nu doar pe cele neesenţiale, şi să aibă grijă ca actele lor de identitate să fie valabile. Deocamdată, ambasada Franţei nu le recomandă francezilor din Ucraina să părăsească ţara.

⚠️ Totodată, Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea americană la ONU, şi-a anulat o vizită planificată în Liberia în această săptămână pentru a se concentra în schimb pe diplomaţia ONU faţă de acumularea de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei, a anunţat misiunea americană la Naţiunile Unite.

⚠️ Într-o lume prea familiarizată cu imaginile grafice ale unui dezastru după altul, este ușor să ne imaginăm filmările sumbre. Iar Statele Unite spun că exact asta este: violență simulată. În occident se presupune că Rusia complotează să organizeze un atac fals și să filmeze un videoclip de propagandă sângeros al Ucrainei, ca pretext pentru o invazie. Clipul ar oferi armatei ucrainene și, prin extensie, aliaților NATO, un pretext pentru un atac asupra oamenilor vorbitori de limbă rusă. Dar, în timp ce guvernul SUA a desecretizat informațiile despre presupusul complot săptămâna trecută, nu a împărtășit nicio dovadă a acestuia cu publicul. Într-un schimb aprins săptămâna trecută, jurnaliştii au cerut dovezi care să susţină afirmaţia, un reporter acuzând Departamentul de Stat că a virat în „teritoriul Alex Jones” (un cunoscut american adept al teoriei conspirației).

⚠️ Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a răspuns că guvernul are încredere în serviciile de informații, dar nu a spus dacă SUA au văzut vreun astfel de videoclip, scrie CNN într-o analiză mai amplă a cazului. „Încercăm să-i descurajăm pe ruși să meargă mai departe cu acest tip de activitate. De aceea o facem publică”, a spus Price, înainte de a adăuga: „Dacă vă îndoiți de credibilitatea guvernului SUA, a guvernului britanic, a altor guverne și vrei să găsești mângâiere în informațiile pe care rușii le transmit, asta trebuie să faci.” Afirmația SUA a venit la câteva zile după ce guvernul britanic a avertizat despre un complot rusesc de a instala un lider pro-Kremlin în Ucraina, invocând informații pe care, de asemenea, a refuzat să le facă publice. Analiştii au spus că evoluţiile au arătat că Occidentul devine din ce în ce mai hotărât să înfrunte Rusia în războiul informaţional, o sferă în care Kremlinul a avut deseori puterea în ultimii ani.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Acceptând că acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.