Update septembrie 9, 2021 Cătina este tot mai căutată în această perioadă, datorită proprietăților benefice pe care le are. Cătina este extrem de căutată atât în România, cât şi peste hotare. Fructele ajung pe mesele şeicilor din Dubai, în Japonia sau Germania şi nu numai. Un om de afaceri din Gorj a pus bazele uneia dintre cele mai mari plantaţii de cătină din Europa de Est.
Din plantaţia de aproape 50 de hectare din satul gorjean Cojani pleacă spre export zeci de tone de cătină, din care se prepară suc şi nectar BIO, transmite observatornews.ro.
Ilie Potecaru, antreprenorIdeea a început de fapt în urma unui necaz. “Tatăl meu a fost bolnav de cancer, la Viena nu i-au mai dat nici măcar 3 luni de zile de supravieţuire şi aşa am ajuns să cultiv cătină. E o poveste înteagă. Ideea e că tatăl meu trăieşte şi azi, este sănătos tun. Acum deja e pasiune”.
O pasiune care i-au adus antreprenorului contracte bănoase în state precum Germania, Franţa, Japonia, dar şi în Emiratele Arabe. Nectarul este favoritul şeicilor.
Ilie Potecaru, antreprenor: “Cel mai căutat produs şi ceea ce putem noi să exportăm acum este nectarul de cătină cu miere de labină de la stupii noştri. Anul acesta estimăm undeva la 8 mii de litre de nectar să vindem în Dubai”.
Proprietățile cătinei
Cătina sau Hippophae rhamnoides, așa cum este denumită științific, se mai numește în limbaj popular și cătinã de râu sau cătina albă. Cătina este un arbust fructifer originar din Asia ale cărui beneficii se cunosc încă din antichitate, fiind folisită îndeosebi de tibetani și chinezi pentru proprietățile sale terapeutice și multiplele beneficii aduse sănătății. La noi în țară, cătina crește în zonele montane joase, iar fructele ei se recoltează din august până la sfârşitul lui octombrie.
Catina este foarte bogată în vitamina C, având aproximativ de zece ori mai multă decât citricele. Fructele de cătină sunt foarte valoroase din punct de vedere nutrițional. Acestea mai conţin vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P şi F, celuloză, carotenoide – beta caroten – în concentraţie mai mare decât se regăseşte în morcovi- , microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe din care se obţine uleiul de cătină, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonină, aminoacizi, fitosteroli şi enzime, scrie unica.ro.
Cătina are un puternic efect antioxidant datorită conținutului ridicat de vitamina C , este un bun emolient, citoprotector, imunostimultor, vitaminizant, depurativ, antiinflamator, cicatrizant. Fructele de cătină au numeroase beneficii pentru sănătate, fiind un puternic aliat al sistemului imunitar.
Deși are un conținut ridicat de vitamina C, despre care se crede că crește pofta de mâncare, cătina poate fi folosită în curele de slăbire deoarece, nutriționiștii susțin că inhibă pofta de mâncare și în acelaşi timp vitaminizează organismul.
Tinctura obţinută din mugurii de cătină este un excelent remediu împotriva procesului de îmbătrânire. Aceştia au, se pare, şi efect afrodisiac.