Noi relaxări de la 1 august: Nunți cu 400 de invitați testați, vaccinați sau trecuți prin COVID

Update iulie 27, 2021 Guvernul dă drumul la petreceri de la 1 august chiar dacă situația epidemiologică din Europa ar trebui să-i sperie. Mai mult, vaccinarea în România s-a prăbușit. Medicul Octavian Jurma face o paralelă între Marea Britanie vaccinată în proporție de 60%, care anunță 60 de morți zilnic, și Indonezia vaccinată în proporție de 15%, care anunță 1,300 de morți zilnic.

Guvernul relaxează măsurile anti-COVID de la 1 august. În funcție de incidența cazurilor, la festivaluri în aer liber pot participa până la 75.000 de oameni testați, vaccinați sau trecuți prin COVID. În aceleași condiții, nunțile și botezurile se pot desfășura cu până la 400 de invitați. În localitățile cu incidența sub 2 la mie, clburile și barurile pot funcționa la capacitate maximă, potrivit hotărârii CNSU.

Noi relaxări de la 1 august: Nunți cu 400 de invitați testați, vaccinați sau trecuți prin COVID 1

Activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

De asemenea, CNSU propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Activitățile se pot organiza și desfășura în toate localitățile indiferent de rata cumulată a incidenței la 14 zile a cazurilor cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) va fi permisă începând cu data de 01.08.2021, cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5,00-02,00. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) va fi permisă începând cu data de 01.08.2021, cu participarea a maxim 200 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 150 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5,00-02,00. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Se propune organizarea de evenimente private (nunți, botezuri), să fie permisă cu un număr de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în ele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00-02,00 și dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARSCoV-2.

Se propune organizarea de evenimente private (nunți, botezuri), să fie permisă, cu un număr de maximum 400 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în ele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00-02,00 și dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Începând cu data de 01.08.2021, se propune desfășurarea activităților recreative și sportive în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Începând cu data de 01.08.2021, se propune organizarea de mitinguri şi demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și cu un număr de maximum 500 de persoane dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Medicul Octavian P Jurma: „Tulpina Delta (B1.617.2 sau indiana) este oficial dominanta in Europa, mult mai repede decat ne asteptam.
De saptamana asta incepe numaratoarea inversa pentru valul 4 si la noi. Cred ca e momentul potrivit sa schimbam si nomenclatura valurilor adaugand tulpina dominanta acolo unde se cunoaste (ex: valul Delta-4), mai ales ca sunt tari in care unele valuri lipsesc sau au fost cumulate in unul singur.
Avand in vedere ca evolutia situatiei din Romania este greu de prezis cu ajutorul datelor curente, e necesar sa extrapolam scenarii pe baza evolutiei din alte tari (aflate in val) pana la consolidarea unor trenduri autohtone.

Mai jos aveti o comparatie intre Marea Britanie (tara cu cel mai bun sistem de monitorizare COVID-19 din lume) si Indonezia (epicentrul actual al pandemiei).
Ambele tari se afla la varful valului 4 cu varianta Delta (indiana) si au un numar apropiat de cazuri de COVID-19 zilnic dar contextul este diferit. Marea Britanie are in medie 45,000 de cazuri pe zi in contextul unei populatii vaccinate in proportie de 65%. Indonezia are in medie 49,000 de cazuri pe zi in contextul unei unei populatii vaccinate in proportie de 15%.
Aceasta face ca Indonezia sa aibe astazi 1,300 de decese pe zi, de peste 20 de ori mai multe fata de Marea Britanie care are in medie 60 de decese pe zi.
Vaccinarea este fara indoiala responsabila de aceasta diferenta pentru ca, spre deosebire de valul 3 care a fost produs de tuplina Alpha in Anglia si de tulpina Beta in Indonezia, tulpina Delta este acum dominanta in ambele tari.
Asa cum se observa, vaccinarea nu poate impiedica valul Delta insa il poate reduce mult atat ca numar cat si ca gravitate. Cand comparam diferenta dintre valul 3 si valul 4 in cele doua tari, observam ca in Indonezia valul Delta este de 4 ori mai mare decat valul Beta in vreme ce in Marea Britanie este asemanator dar ceva mai mic decat valul Alpha.
Avand in vedere ca populatia din Romania are o rata de vaccinare de 25% (apropiata de cea din Indonezia) dar o rata de infectare de peste 30% (apropiata de cea din Marea Britanie) in valul 2 si 3, ne putem astepta ca severitatea valului 4 in Romania sa se situeze intre cele doua repere.

Asa cum se vede din grafic, valul Delta-4 debuteaza relativ violent si ajunge la apogeu in aproximativ 4 saptamani. Acelasi aspect il va avea si in Romania dar la noi va fi vizibil doar in spitale pentru ca testarea preventiva a fost abandonata.

Avand in vedere ca in ritmul actual nu vom avea 30% din populatie vaccinata decat in luna octombrie 2021 si ca imunitatea ajunge la nivelul optim la 30 de zile dupa vaccinare, vaccinarea la debutul valului si in val nu ne poate scoate din val. Valul 4-Delta este acum o certitudine pentru Romania si va debuta odata cu dobandirea dominantei variantei Delta, in urmatoarele 1-3 saptamani si ne va surprinde nevaccinati.

Nu putem anticipa unde si cand va fi varful datorita gradului inalt de cosmetizare politica a datelor oficiale, insa putem extrapola pe baza datelor din cele doua tari ca in cel mai fericit caz va fi la fel de inalt ca valul Alpha-3 (5 mii de cazuri pe zi) si in cel mai rau caz de 4 ori mai sever (20,000 de cazuri pe zi). Sa speram ca vom avea parte de un scenariu fericit cu un varf intre 4 si 6,000 de cazuri pe zi si un procent mic de internari si decese.

Este prea tarziu sa sa ne mai pregatim la nivel national pentru cel mai rau scenariu, insa tu o poti face vaccinandu-te. Mai avem doar 2-3 saptamani sa ne vaccinam pentru a evita ca familia noastra sa devina victima a noului val de infectari”.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Acceptând că acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.