Dan Negru a avut o primă remarcă despre noul al școlar. Prezentatorul de la Kanal D e deranjat de greutatea ghiozdanelor pline de cărți pe care și copiii lui le cară la școală zi de zi.
„I-aș ruga pe toți ștabii, primarii, candidații la președinție să nu se ducă la careu în dimineața asta, să lase copiii în pace! Când eram copil profu’ de fizică ne spunea să ne obișnuim cu careul că o să dăm de el și-n armată! De asta careul îmi părea o pedeapsă militară. Toți „guriștii” își găsesc azi locul prin vreun careu.
E pedeapsa începutului de școală! Generația mea a învățat cuminte să asculte discursuri și să aplaude la careu. Mi-ați dresat și copiii să facă la fel. Prima lecție din prima zi de școală e despre cum să asculți, să taci și să aplauzi la careu. Așa începe școala! Careul e ușa spre colivie!”, a scris Dan Negru.
Ulterior, exclusiv pentru Libertatea, el a făcut o altă remarcă despre prima zi de școală. L-am întrebat dacă copiii lui sunt entuziasmați că revin în băncile școlilor și ne-a răspuns: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care le poartă iar în spate. Ghiozdanele elevilor români sunt o povară”.
Alături de soția Codruța, el are doi copii, pe Dara și pe Bogdan. În ciuda programului lui intens de muncă, la Kanal D, prezentatorul ne spune că a găsit un echilibru și e mereu alături de cei dragi.
„Stau mult cu familia. Am învățat să-mi gestionez timpul. Asta e cel mai important, să știi să domini timpul ordonându-l”, a mai zis el.
Într-un interviu de acum câteva luni pentru revista VIVA!, Dan Negru a dezvăluit despre copiii lui: „Încerc să-i învăț să fie oameni buni în primul rând. Cred că un om bun nu poate să fie niciodată învins. Cât despre meditații, avem în familie. Soacra mea a fost profesoară, fina mea, soția lui Răzvan Popescu, e și ea profesoară.
Toți stau pe capul lor. Eu îi scot la joacă. Nu-mi place presiunea asta a părinților pe copii. Să-i învățăm să fie oameni buni. Asta e cea mai tare lecție. Celelalte vin cu viața”, a declarat Dan Negru în toamna anului trecut.
„Nu copiii se pierd, părinții sunt pierduți. Eșecul e al părinților care trăiesc într-o societate haotică și tot ceea ce-și doresc de la copii e performanță. Eu sper ca ai mei să mă iubească întotdeauna. Nu-i vreau performanți, nu-i vreau elite, nu-i vreau plecați la studii în străinătate. Îi vreau oameni buni, cu care să mă mândresc până târziu, în apusul meu”, a mai adăugat el în cadrul aceluiași interviu.
Expertul Marian Staș, despre școala românească: „Evaluarea Națională și BAC-ul arată ca mașini de făcut bani din meditații”
Expertul în educație Marian Staș a vorbit, luni, la Interviurile Digi24.ro despre cele mai mari probleme ale școlii românești. Staș consideră că „80% din ce se întâmplă în școala românească este de o mediocritate strigătoare la cer” din cauza unor factori care concură.
„Realitatea este că 80% din ce se întâmplă în școală este de o mediocritate strigătoare la cer, pentru că așa a fost cultivat modelul din toate motivele posibile. În momentul în care pun pe masă un singur tabel de plan cadru pentru trei milioane de copii, cum poate să iasă jocul altfel decât mediocru? În momentul în care consfințești și consolidezi inamovibilitatea în cariera didactică din învățământul preuniversitar, retezând de la răcină orice stimul de meritocrație, cum pot să vorbesc de altceva decât de mediocritate?”
Întrebat ce nu face școala românească astăzi, Staș a punctat: „Nu se schimbă, nu se transformă astfel încât să vină din secolul XIX în actualitate. Este nevoie exponențială de o schimbare acută, de asumarea a curajului schimbării. Caracterizarea mea este de proiect încremenit într-un model depășit de timp și care încă rezistă feroce la schimbare, din toate motivele societale posibile. Suntem în urma jocului, în special pe zona învățământului preuniversitar, pe toate coordonatele strategice posibile. Și aici mă refer în primul rând la valorile pe care școala, ca sistem, ar trebui să le cultive. Eu în momentul de față nu pot denumi o valoare pe care școala să o cultive pe bune. Aici mă refer la curaj, integritate, patriotism. Avem multă formă fără fond. Și apoi cele trei mari axe date de gard ale școlii ca sistem și anume: Model și arhitectură curriculară de secol XXI, resurse umane formate și dezvoltate în sistem tot de secol XXI și, bineînțeles, arhitectură instituțională corespunzătoare.”
Expertul consideră că toți acești factori care nu sunt în conformitate cu realitatea în care trăim duc la un sistem educațional neadaptat.
„Sunt foarte mulți factori care concură, de fapt, la consacrare a unui sistem educațional de slabă calitate, caracterizat, din punctul meu de vedere, în esența sa, prin mediocritate endemică, asemeni igrasiei din pereți care are nevoie de multă vreme și de mult tratament ca să iasă din mediocritatea constantă, consimțită și întreținută cinic de o clasă politică iresponsabilă. Pentru că în momentul de față școala preuniversitară este profund aservită politic. De acolo ne tragem voturi, interese, orice altceva, mai puțin școală făcută cum se cade. Dar, în primul rând, tragem calitatea precară de resursă umană, pentru că preferăm, între ghilimele, să lipim afișe și să ținem meeting-uri, decât să facem carte cum se cuvine.”