Comuna Dumbrăvița se distinge printr-o caracteristică unică în peisajul rural românesc: o densitate extrem de ridicată a proprietăților de lux, într-un cadru care combină liniștea satului cu confortul urban.
Cu o suprafață de doar 20 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 7.200 de locuitori, Dumbrăvița a cunoscut o transformare spectaculoasă în ultimele decenii. Pășunile odinioară întinse au fost parcelate și construite vile somptuoase, care au transformat această comună într-un adevărat paradis al milionarilor români.
Potrivit unui raport recent al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare, Dumbrăvița deține titlul de cea mai bogată localitate din România. Cele aproximativ 3.000 de gospodării, în majoritate vile de lux, au contribuit la crearea unui peisaj urbanistic neobișnuit pentru mediul rural. Contrastul dintre casele modeste ale localnicilor și reședințele impunătoare ale noilor veniți este evident, iar prezența mașinilor de lux pe străzi este o imagine des întâlnită, informează click.ro
„Mărimea localității și statutul ei rezidențial nu asigură un loc de top în ierarhia dezvoltării sociale locale. Cea mai dezvoltată localitate sub aspect social nu este un oraș mare. Pe primele trei locuri în această ierarhie sunt comuna Dumbrăvița din apropiere (la un kilometru) de Timișoara, comuna Corbeanca (la 15 km de București, cunoscută prin zonele rezidențiale deosebite pe care le are) și orașul Voluntari situat în imediata proximitate a capitalei. Lista menționată indică o nouă categorie de localități cu situație de locuire foarte bună, apropiate de orașe mari, puternic dezvoltate, precum București și Timișoara”, se arată în studiu.
Milionari în euro, prezenți în Top 300 își au vilele aici. Emil Cristescu, unul din fondatorii Bega Grup, e unul dintre ei. Romeo Dunca, acționar majoritar la una dintre cele mai mari companii de transport rutier din România, cu peste 500 de TIR-uri care îi poartă numele și transportă peste tot în țară marfă.
”Regele asfaltului” din Banat, Georgică Cornu, avocați, judecători, procurori, vameși, funcționari publici corupți, toți întregesc lista. Din 2005 până acum populația din Dumbrăvița s-a triplat. Crescând numărul celor de etnie română, primarul care a generat acest boom economico-social, ungur, a pierdut alegerile.
„Probabil că dezvoltarea, în zona construcțiilor, infrastructurii și servicilor ne califică”, spunea viceprimarul comunei, Arpad Miklos. În Dumbrăvița, toate străzile din vatra veche sunt asfaltate și mai nou și cele din primul cartier nou construit, dar aici funcționează una din cele mai bune școli din Timiș, o televiziune locală realizată cu bani europeni, iar cei 38 de bătrâni singuri din localitate poartă la mână o brățară electronică cu buton pe panică, pe care pot apăsa dacă li se întâmplă un accident, și li se sare imediat în ajutor.