Multă lume nu știe că Nicolae Guță a pornit de jos până să ajungă cunoscut în toată țara, iar în cadrul unui live pe rețelele de socializare, acesta a povestit despre cei aproape 13 ani din viață în care a săpat la drumuri și a lucrat ore fără să mănânce. Nu îi este rușine să recunoască aceste lucruri și nu a uitat niciodată de unde a plecat. „Dacă mă duci în Petroșani, tot a fost săpat de mine, din 5 în 5 kilometri, pentru că m-am angajat la 15 ani și de acolo, dă-i. Ce știam să fac? La noi era moda, te-ai căsătorit, dă-i la rupt. Se spărgeau conductele de apă rece, iar eu eram în trupa săpătorilor de elită.
Nu puteau să bage excavatorul. Dacă pe timpul lui Ceaușescu băgai excavatorul și spărgeai țeava, de acolo nu mai plecai. Te ducea la pușcărie, ziceau că ai făcut-o intenționat. Eu știu ce înseamnă să lucrezi flămând. Exact ca în pușcăriile alea rusești. Undeva la 12-13 ani am lucrat adunat.”, a povestit Nicolae Guță, citat de kfetele.ro.
Manelistul a spus că a fost în câteva situații la un pas să-și piardă viața și a explicat cum a scăpat cu bine din situații extreme. Nicolae Guță are o carieră impresionantă în domeniul muzical, fiind unul dintre cei mai ceruți maneliști la petreceri și nunți. Artistul a dezvăluit însă că viața de artist nu este tocmai ușoară, fiind în unele situații la un pas de moarte. El susține că a reușit să depășească aceste momente critice prin faptul că a știut să fie supus.
“Este o meserie în care chiar poți la sfert de cheie să îți pierzi viața. Am fost eu, am fost în situația respectivă. Nu neapărat eu, nu a avut nimeni cu mine niciodată. Pentru că eu am știut să aplanez situația, am știut unde îmi este locul. Am știut să nu am figuri, am știut să îmi văd de treaba mea, am știut să fiu supus. Am văzut diferite altercații, am văzut chiar scandaluri în toată regula. Am văzut nunți, din păcate, sparte la modul, sau în adevăratul sens al cuvântului. Praf și pulbere …“, a spus Nicolae Guță, citat de antenastars.ro.
Cum au devenit manelele cool printre tineri / DJ: Suntem un popor de maneliști. La trei din cinci evenimente, dacă s-ar putea numai pe manele, ar fi cei mai fericiți
Muzica populară este o preferință constantă a românilor, iar manelele sunt mult mai apreciate decât acum zece ani, conform unui sondaj Inscop. Mai mulți antropologi explică pentru Europa Liberă ce influențează popularitatea acestor genuri. În 2023, cele mai ascultate genuri de muzică din România au fost trapul și manelele, conform datelor adunate de Spotify.
Trapul, un rap agresiv cu influențe din muzica electronică, și-a făcut debutul în România în 2015 cu trupa Șatra Benz și abordează des motivele drogurilor, sexului și opulenței. Traperii Ian și Rava au fost cei mai ascultați artiști din România în 2023 pe platforma Spotify, iar locurile trei și patru au fost ocupate de doi cântăreți de manele: Tzanca Uraganu și Iuly Neamțu, scrie g4media.ro.
Cea mai ascultată piesă pe Spotify a fost „La tine și la bani”, o combinație de manele și pop care a fost pe coloana sonoră a filmului Romina VTM, realizată de Bogdan de la Ploiești și Rareș. Melodia a fost ascultată de peste 9 milioane de ori pe Spotify, iar pe Youtube a ajuns la 47 de milioane de vizualizări. E urmată de două manele ale lui Tzanca Uraganu, „Havana” și „Trotinete”.
DJ-ul Alex Dăneț pune muzică la evenimente private din 2007, și din 2018 își câștigă existența doar din această ocupație. El pregătește lista de melodii pentru fiecare eveniment în funcție de audiență. „Am o discuție în prealabil cu orice client. Am fost și la chefuri cu lăutari – eu cu treaba mea, ei cu treaba lor – doar eu cu oamenii, am pus tehno la majorate… Am cunoscut oameni tineri, bătrâni, de la țară, de la oraș, de tot felul”.
Chiar dacă nu este un fan al trapului, DJ-ul nu este surprins de gustul tinerilor pentru acest gen de muzică. „Toate generațiile au avut extremele lor în ceea ce privește muzica la petreceri. Acum e la putere la adolescenți Gheboasa, Bogdan DLP, Tzanca Uraganu”, a spus Dăneț, amintind de curentul rap din anii ’90 și începutul anilor 2000, dominat de nume precum BUG Mafia și Paraziții.
Pe lângă preferințele specifice ale fiecărui client, Dăneț mai spune că, în general, muzica populară și manelele prind în continuare la public. „Lumea în general o arde românește. Încă se mai face o horă, o sârbă, o brașoveancă. Fie că e botez sau onomastică. Pe lângă asta, o treabă general valabilă: suntem un popor de maneliști. La trei din cinci evenimente, dacă s-ar putea numai pe manele, ar fi cei mai fericiți.”