Update decembrie 22, 2023 Mirela Vaida deține trucurile speciale pentru niște sarmale perfecte de Crăciun. Vedeta nu ratează nicio ocazie de la a le pune celor dragi pe masă cele mai alese delicatese, iar majoritatea rețetelor le-a moștenit chiar de la mama sa, fiind autentice moldovenești. Așadar, există mai multe trucuri pe care trebuie să le știi, dacă îți dorești să prepari aceste sarmale speciale de Crăciun sau de Revelion.
Ingrediente:
– orez
– morcov
– carne de porc tocată
– ceapă
– bulion
– varză (pentru împăturit sarmale)
– sare, piper și alte condimente, după gust
– verdeață
Când vine vorba de cantități, Mirela Vaida spune că întotdeauna face rețetele după ochi, având propriul stil caracteristic de gătire. Un truc important pentru un gust perfect este ceapa, ne spune Mirela Vaida, care mărturisește că acest ingredient oferă compoziției o aromă aparte.
„Pe mine toată lumea mă întreabă de cantități. Eu habar nu am cantitățile, la mine e vorba de instinct, eu merg pe gust și îmi dau seama dacă mai trebuie ceva. Fac sarmalele după gustul din copilărie, fiindcă cu toții cred că ne raportăm la mâncarea de la mama.
Sarmalele moldovenești se fac în stilul meu, acum multă lume sigur că are alte rețete, alte gusturi. Eu fac, în general, sarmale cu carnea de porc, fiindcă au alt gust, cu ceva grăsime, pentru că e foarte bună grăsimea aia și topește toată compoziția și o face mult mai moale, pun orez, morcov ras, pe care-l dau mai întâi puțin prin ulei și-l călesc, pun ceapă, pentru că dă un gust foarte, foarte bun, oricărei compoziții care are carne tocată.
Asta este valabil și la perișoare. Deci am foarte multă ceapă, pe care o călesc și în care adaug și puțin bulion. După acea, pun orezul puțin la călit, după ce l-am lăsat la umflat în apă, cu morcovul și le călesc pe toate. Pun sare, piper, boia dulce, boia iute, după care adaug carnea tocată și le las puțin în tigaie. Sigur că se mai pun condimente după gust: foi de dafin, cimbru, fiecare ce are.”, a dezvăluit Mirela Vaida pentru spectacola.ro.
Pentru a prepara sarmalele speciale ale Mirelei Vaida, ai nevoie de mai mult timp de petrecut în bucătărie, întrucât celebra prezentatoare ne mărturisește că acestea trebuie să fiarbă câteva ore pe aragaz, după care sunt date la cuptor, pentru a se rumeni perfect. De asemenea, din rețeta specială nu lipsesc nici afumătura sau verdețurile, alte trucuri utile pentru un rezultat pur și simplu savuros.
„Eu am o oală de tuci, o oală de pământ și aceea nu merge pe plita mea electrică, aceea se pune direct la cuptor. Dar eu le fierb 2-3 ore sarmalele, pe plită și, după aceea, le dau o oră la cuptor, ca să se rumenească și să se coacă. Iau foi de varză acră, nouă ne place să mâncăm foi de varză acră și știți că se pun câteva cotoare de varză pe fundul oalei, ca să nu se prindă, după care mă apuc să sucesc la sarmale. La noi în Moldova se pune și zarzavat, adică verdeață în sarmale. Eu toc foarte mărunt mărarul și pătrunjelul, pun foarte mult leuștean pentru miros, dar și pentru savoare, aromă, deci efectiv fac o compoziție bogată, chiar dacă mulți o critică. Unii pun doar carne și orez, eu așa o fac, îmi iese foarte bună și noi așa mâncăm. Eu nu le fac mici, mici, se spune „Cu cât mai mici sunt sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”, eu nu, le fac normale, ca să te saturi și să ai ce să mănânci dintr-o sărmăluță.
Le fac medii, spre mari, o jumătate de foaie de varză mare pun la o sarma și, după, printre ele pun și kaizer afumat, costiță afumată, cârnăciori afumați, pentru a da savoarea asta. Se lasă mult la fiert, eu țin minte că anul trecut mi-au fiert sarmalele șase ore. Le-am pus într-o oală mare, le-am lăsat la foc mic, din momentul în care au început să fiarbă, le-am acoperit bine, bine cu o farfurie pe care am băgat-o peste foile de sarmale, ca să preseze un pic și le-am lăsat mult la foc mic, până când ele și-au tras fiecare gustul, s-a înmuiat compoziția și foaia de varză. Le-am lăsat toată noaptea pe aragaz, după ce am stins focul, ca să stea acolo ele să se odihnească în zeama lor. Noi mâncăm condimentat, cu mămăliguță. Se mănâncă multă mămăliguță cu sarmale.”, a mai dezvăluit prezentatoarea
Sarmale în foi de varză după rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu
137 de lei trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să ai pe masa de Crăciun sarmale preparate după rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu. Cam atât costă, în 2023, o oală cu 27 de sarmale la restaurantul acestuia. Sau ai varianta de a prepara în propria bucătărie sarmale după rețeta celebrului chef, scrie romaniatv.ro.
Ingrediente necesare pentru sarmale în foi de varză după rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu
4 kg de carne tocata de porc
500 g orez
2 kg ceapa
40 g piper
45 g sare
o bucată de afumătură
bulion
frunze de varză murată
cimbru
foi de dafin
Cum prepari sarmalele în foi de varză
Se toacă ceapa mărunt și se punem într-o tigaie la călit până prinde o culoare ușor aurie, apoi se lasă puțin la răcit.
„Apoi o amestecăm cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper. Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bulion”, spune chef Scărlătescu.
Trucul lui pentru o savoare aparte a sarmalelor este faptul că pune în oala de sarmale o bucată generoasă de afumătura.
”Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale. Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala. Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor”, a mai explicat îndrăgitul bucătar.