Update decembrie 17, 2023 Cu decenii de activitate pe scenă și apariții impecabile, Nicolae Furdui Iancu este unul din artiștii care își desfășoară activitatea cu multă dedicare pentru folclor. Nicolae Furdui Iancu a vorbit despre numele de familie, în cadrul unui interviu, iar ceea ce mulți nu știau este faptul că acesta a păstrat și numele soției, deoarece a fost atras de el și era păcat să nu rămână, fiind o combinație dintre regiuni.
Artistul a spus ca a luat numele soției sale încă dinainte de a deveni cunoscut și consideră că acesta chiar l-a ajutat în activitatea sa. „ Numele Furdui-Iancu este numele nostru de familie, al meu Furdui, al soției, Iancu. Când am hotărât să păstrez și numele ei, nu eram artist, dar și numele acesta m-a ajutat foarte mult. L-am luat tocmai pentru că eram din Țara Moților și când am auzit, am zis că era păcat să nu păstrez ambele nume.”, a povestit Nicolae Furdui Iancu, citat de kfetele.ro.
Nicolae Furdui Iancu a vorbit și despre ceea ce credeau oamenii în momentul în care și-a păstrat numele soției. A ajuns în fața altarului pe vremea când acest lucru nu era obișnuit să se întâmple, iar cei care luau și numele soției erau considerați măritați, nu însurați. Cu toate acestea, a ținut să facă o clarificare și să spună că toți bărbații, indiferent dacă recunosc sau nu, sunt măritați.
Chiar dacă bărbatul are rolul lui bine stabilit în casă, este de părere că tot femeia este cea care deține controlul și despre care i se pare și normal să fie așa, fiind cea care întreține toată casa.
„Pe vremea aia, dacă păstrai ambele nume se spunea că s-a măritat, nu s-a însurat. Eu cred că tot bărbații se cam consideră așa, chiar dacă se dau ei cocoși, tot femeia este cea care dirijează casa.
E firesc. Noi, bărbații, suntem cu ale noastre, avem și noi atribuțiile noastre, dar femeia în casă este cea care ține casa, de fapt. Ne ține împreună.”, a mai spus Nicolae Furdui Iancu.
Nicolae Furdui Iancu, reacție după ce Grigore Leșe a spus că piesa “Așa-i românul” e din folclorul maghiar: “Nici măcar maramureșenii lui nu-l acceptă”
Grigore Leşe susţine că melodia ‘Aşa-i românul’, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Totodată, Grigore Leşe afirmă că melodia ‘Noi suntem români’ nu e reprezentativă pentru muzica românească. ‘Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii – ‘Noi suntem bulgari’, iar ungurii – ‘Noi suntem unguri”, a spus Grigore Leşe în emisiunea „Insider politic’, de la Prima TV. Acesta a mai spus că interpreții români o cântă pentru că nu au știință, pentru că sunt oportuniști.
Nicolae Furdui Iancu îl acuză pe Grigore Leșe de încercare de dezbinare a românilor chiar de Ziua Națională. Cea mai cunoscută interpretare a cântecului „Așa-i românul’ îi aparține lui Nicolae Furdui Iancu.
Contactat de Libertatea, Nicolae Furdui Iancu îl întreabă pe Grigore Leșe dacă s-a consultat și cu părintele melodiilor iubirii de țară, preotul Doru Gheaja, cel care a cântat prima dată „Așa-i românul’.
„Nu vreau să comentez declarațiile atotștiutorului Grigore Leșe pentru că sunt obișnuit cu ele. Vrea să epateze și uneori reușește… că tot vorbește el despre oportunism‘, a afirmat Furdui Iancu. Acesta a adăugat că tocmai ce se întoarce de la Brașov, unde a susținut un spectacol de 1 Decembrie și pe scena căruia a cântat „Așa-i românul’.
„Declarația lui Leșe nu e decât o încercare de dezbinare a românilor de Ziua Națională și vreau să-i transmit că o să cânt această melodie în continuare împreună cu maghiarii„, a mai spus Nicolae Furdui Iancu, citat de viva.ro.