Update noiembrie 14, 2023 Constantin Codrescu, care mărturisea că a încercat să rămână om într-o lume străină, a murit la 13 noiembrie 2022. Dintre rolurile memorabile pot fi amintite cel din filmul „La moara cu noroc“ și cel al lui Hamlet, din capodopera lui Shakespeare.
În anii ’50, Constantin Codrescu a fost căsătorit cu actrița Valeria Gagealov, care a fost la un pas de moarte. Actorul a dezvăluit că mama lui i-a otrăvit soția pentru că nu era de acord cu căsătoria celor doi. Disperarea, l-a adus „în situaţia de a comite un act de mare gravitate împotriva mamei mele, pe care nu-l pot uita şi nu o să mi-l pot ierta vreodată”. Gestul necugetat care putea avea un final oribil a fost oprit de fratele fostului actor.
„A fost otrăvită cu mătrăgună, boz şi sticlă pisată! În iarna anului 1951 mama era convinsă că, prin căsătoria mea, a pierdut susţinerea morală şi materială într-o perioadă de restrişte a familiei noastre. Teroarea exercitată de organele de represiune au declanşat un dezechilibru grav în mintea şi sufletul mamei.
A devenit o fiinţă labilă, nesigură, care a început să caute în afara familiei soluţii salvatoare, inspirate de spirite vrăjmaşe. A intrat în legătură cu o ţigancă vrăjitoare, iar răul inconştient a căzut ca un trăsnet asupra sufletului şi trupului firav al soţiei mele, Valeria. Mintea bolnavă a mamei o socotea unica vinovată a îndepărtării mele de familie. Când eu lipseam de acasă, mama îi oferea Valeriei mâncare şi lichide peste care presăra nişte prafuri ciudate.
În inconştienţa ei credea că acestea vor duce la o despărţire între mine şi soţia mea. Furia, revolta, disperarea, m-au adus în situaţia de a comite un act de mare gravitate împotriva mamei mele, pe care nu-l pot uita şi nu o să mi-l pot ierta vreodată.
Intervenţia fratelui meu m-a oprit. A doua zi, ca şi cum a ieşit de sub vrajă, mama şi-a cerut iertare. Valeria a fost salvată, dar a apărut o singurătate în doi care a dus la despărţire.”, a povestit Constantin Codrescu în cartea „Valeria Gagealov – Misterul clipei de faţă”, care a apărut în 2021, după moartea actriţei, conform Adevarul.
Cum a aflat fiica regretatului Constantin Codrescu că a fost înfiată
Anca Codrescu își amintește că cea mai frumoasă perioadă din viața ei a fost aceea în care tatăl ei, regretatul actor Constantin Codrescu, era căsătorit cu Ildiko Codrescu. Ea a aflat că este înfiată la vârsta de 10 ani, de la niște vecini. Fata înfiată de actor face acuzații la adresa mamei vitrege, care este ultima soție a actorului, Vasilica Codrescu. Femeia susține că cea din urmă l-ar fi „păcălit’.
‘Cea mai frumoasă amintire legată de tatăl meu este din perioada în care era cu mama mea adoptivă. Doi ani minunați, aproape doi ani, până când s-a băgat doamna Vasilica, de l-a păcălit și s-a căsătorit cu el. Când i-am avut pe amândoi, pe Ildiko Codrescu și Constantin Codrescu, aceea a fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea.‘, a declarat Anca Codrescu, pentru viva.ro.
Anca Codrescu a apreciat foarte mult faptul că actorul Constantin Codrescu și Ildiko Codrescu au făcut acest gest pentru ea, de a o lua din orfelinat. Își amintește de ei cu drag și se bucură că i-au fost părinți.
„Mă cutremură aceste amintiri, de când ei erau împreună și aveau o căsnicie frumoasă, iar eu aveam părinți adoptivi. Fiindcă ei au făcut acest gest de a mă lua dintr-un orfelinat, dar ei erau părinții mei. Mai ales că eu mi-am dat seama… Dar ei nu m-au informat ei personal, ci mi-au spus niște vecini, când eu aveam 10 ani, că eram adoptată, eu nici nu am știut. Asta e altceva. Eram deja, cu ultima doamnă Codrescu a tatălui meu.’, a mai declarat Anca Codrescu.
Constantin Codrescu s-a născut la 5 septembrie 1931, la Huşi, judeţul Vaslui. A absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1951, remarcându-se încă de atunci ca unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale. Între 1968-1976 a fost asistentul prof. Ion Cojar la IATC, potrivit site-ului CineMagia – www.cinemagia.ro.
Constantin Codrescu are o carieră prolifică în teatru şi film. A creat zeci şi zeci de roluri, de o tipologie variată, din dramaturgia naţională şi universală, pe mai multe scene ale ţării printre care: Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Nottara, Teatrul Mic şi altele. A interpretat numeroase roluri şi la teatrul radiofonic, în piesele ”Amintiri din copilărie”, ”Anatema”, ”Antigona”, ”Cei doi tineri din Verona”, ”Ciuleandra”, ”Craii de Curtea Veche”, “Angajare de clovn”, “Seducătorul din Sevilla şi Oaspetele de piatră”, “Trilogia îndepărtării” etc.
Face parte, de asemenea, din distribuţia a două spectacole dedicate împlinirii a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, ”Dureroasa neutralitate” şi ”Vara Marelui Război” de Constantin Venerus Popa (regia artistică Gavriil Pinte), prezentate în premieră la Teatrul Naţional Radiofonic în decembrie 2014.
În film a debutat cu rolul din “Nepoţii gornistului” (regia Dinu Negreanu, 1953) şi a continuat cu “Răsare soarele” (1954), de acelaşi regizor, apoi cu rolul Ghiţă din “La Moara cu noroc”, filmul lui Victor Iliu selecţionat la Festivalul de la Cannes în 1957, potrivit volumului “1234 cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).