Update august 16, 2023 Apar noi informații despre tragedia din Mamaia, în care trei oameni au murit înecați, încercând să salveze o fată de 16 ani care a fost luată de curenți. Adolescenta, care acum este internată în spital, este fiica unuia dintre bărbații care au decedat.
Fata a fost trasă de curenți și nu a mai putut ajunge la mal, moment în care tatăl ei a intrat în apă după ea pentru a o salva. Nu a reușit, iar în ajutorul său au venit alți doi bărbați care, deși au fost scoși din apă de salvamari, nu au răspuns manevrelor de resuscitare. Așadar, vorbim despre un incident tragic în care tatăl a încercat să își salveze fiica luată de valurile mării.
Conform martorilor, fata de 16 ani, care a fost transportată la spital după ce a fost scoasă din marea agitată, este fiica unuia dintre cei trei bărbați care și-au pierdut viața luni, 14 august. În prezent, tânăra se află în stare stabilă, este internată la Spitalul Județean Constanța și ar putea fi externată în scurt timp, conform Digi24.
Conform șefului salvamarilor din stațiunea Mamaia, Gabriel Culea, unii părinți au fost „neglijenți”, iar două copile s-au aventurat în apă deși pe plajă era arborat steagul galben, adică scăldatul era recomandat doar înotătorilor cu experiență.
„Două sau trei fetițe au fost nesupravegheate, era steagul galben arborat, nu au voie copiii la îmbăiere, părinții au fost neglijenți, au lăsat acele fete să intre în apă. În zona respectivă, turiștii care au observat, ei au fost primii care au observat, unul dintre ei a intervenit să participe la salvare.
Încercam să ieșim afară, eu și ceilalți colegi, am încercat înot să ieșim cu cei pe care încercam să-i scoatem din acea zonă periculoasă, fără ambarcațiune nu s-a putut. Dar cu jetski-urile de intervenție am putut să ieșim să ne apucăm de manevrele de resuscitare.
Soția unuia dintre cei care au decedat, ea i-a spus soțului intră în apă și fugi și salvează-i. Ea stând la capul lui, unde noi făceam manevrele de resuscitare, vorbea într-una și spunea că a văzut că fetele nu se descurcă și i-am spus du-te tu, du-te tu ca știi să înoți. Astea sunt vorbele ei”, a afirmat Culea pentru Digi24, conform Adevarul.
Autoritățile fac apel la turiști să asculte de sfaturile acordate de salvamari. „Vă îndemnăm să vă informați cu privire la condițiile de înot, să alegeți zonele desemnate pentru scăldat și să ascultați mereu sfaturile salvamarilor. Siguranța voastră și a celor dragi trebuie să fie mereu pe primul loc”, a transmis ISU.
Capcana de pe litoralul românesc. Ce spune un expert: „Aceste plaje, inclusiv la Mamaia, ascund un pericol care este reprezentat de curenții rip”
Un profesor de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București a explicat într-un videoclip din seria Doza UB de Știință care este unul dintre cele mai mari pericole de pe litoralul românesc. Este vorba despre curenții rip care trag oamenii în larg cu viteze mari și care produc anual decese.
„Acești curenți sunt formați în anumite condiții specifice, printr-o combinație de morfologie submersă, deci de relief submers și de hidrodinamică, deci de comportament al valurilor și amintim aici anumite înălțimi, anumite perioade și anumite direcții ale valurilor”, explică profesorul Florin Tătui, conform RTV.
„În cazul nefericit în care sunteți prinși de un astfel de curent rip și simțiți că sunteți trași către larg, în primul rând, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați cât mai mult posibil să plutiți, spuneam mai devreme că acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim în cadrul lor către larg, e adevărat – cu viteze destul de mari.
În al doilea rând, încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor către cele mai apropiate persoane sau către salvamarul de pe plajă. Niciodată nu trebuie să încercați să înotați împotriva curentului. Întotdeauna trebuie să înotăm paralel cu plaja până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași către larg de acești curenți și abia după aceea să înotăm spre plajă”, a continuat acesta.
Profesorul susține că gradul de conștientizare în rândul românilor este redus, lucru care duce anual la numeroase tragedii.
„Trebuie să începem o discuție foarte serioasă la nivelul societății românești, legată de prezența acestor curenți rip, de faptul că trebuie să acceptăm acest lucru – că acești curenți există pe plajele românești – și de modalitățile prin care putem crește gradul de conștientizare a publicului larg în legătură cu pericolele exercitate de acești curenți și de soluțiile pe care trebuie să le aplicăm în viitorul foarte apropiat.
Majoritatea salvamarilor cunosc foarte bine locurile în care se formează acești curenți rip. Deci, practic, dacă ești un turist și ajungi pentru prima dată într-un anumit sector de plajă, cel mai bine ar fi să ai o scurtă discuție cu salvamarul din zona respectivă și să-l întrebi despre eventualitatea de producere în ziua respectivă a unor astfel de curenți”, îi sfătuiește profesorul Tătui pe turiști.