Update februarie 15, 2023 Mai multe clădiri au fost afectate în Gorj de cutremurul de ieri, de 5.7 Richter. Un bloc din Târgu-Jiu a fost vizibil afectat, iar distanţa dintre scări, unde se află rostul de dilataţie, s-a mărit. Replicile s-au simţit, e drept nu toate.
“Din păcate e o situaţie pe care nu o aşteptam, sperăm să fie ultimul cutremur pe care îl înregistrăm în Târgu Jiu şi în judetul Gorj. De data aceasta prejudiciile sunt mult mai mari. Din ce înţeleg sunt sesizări venite prin 112 de la cetăţeni pentru pagube pe clădirile proprietate privată.
În privinţa clădirii Primăriei Târgu-Jiu, angajaţii nu vor intra în clădire până nu vom face o expertiza să vedem cât de rezistentă este la un eventual viitor cutremur. Mi s-a părut de două ori mai puternic decât cutremurul de ieri.
În momentul acesta echipele de la Tehnic şi de la Politia Locală se află pe teren pentru a identifica toate sesizările pe baza apelurilor de la 112.
Şi acel bloc (n.red. blocul rupt în două) va fi expertizat, urmează un raport preliminar. Culmea e ca în acel bloc locuiesc şi eu. E clar că blocurile nu sunt lipite, mi se pare deplasarea destul de mare“, a declarat Marcel Romanescu, primarul din Târgu-Jiu, potrivit Observator Tv.
În urma cutremurului produs în județul Gorj în data de 14.02.2023, ora 15:16:52 cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 6.3 km în Oltenia, județul Gorj, cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter, dispeceratul ISU Gorj a primit peste 100 de apeluri din partea cetățenilor, fiind semnalate fisuri apărute la clădiri sau elemente de construcție de la fațadele clădirilor care s-au desprins sau care au fost afectate și puneau în pericol pietonii, potrivit gorjexpress.ro.
(foto gorjeanul.ro)
13 replici ale cutremurului din Gorj, înregistrate pe toată durata nopţii
Conform INFP (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului), miercuri, 15 februarie, în intervalul 00.25 – 05.28 s-au înregistrat 13 replici ale cutremurului din judeţul Gorj, anunță Click.
Cele mai multe au avut intensitate mică, iar unul singur a ajuns la magnitudinea de 3.3 grade pe scara Richter. Acesta s-a înregistrat la ora 02:30:22, la adâncimea de 3.9 km.
Seismul s-a produs la 104 km NV de Craiova, 109 km SV de Sibiu, 140 km V de Pitesti, 164 km SE de Timisoara, 183 km SE de Arad, 186 km S de Cluj-Napoca, 203 km V de Brasov, 212 km E de Belgrad, 216 km E de Zemun, 222 km NE de Nis.
Anterior, pe toată durata zilei de marţi, s-au înregistrat 20 de replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7. Cutremurul de marți s-a simțit și la București și s-a produs la 40 km adâncime, potrivit INFP.