Update February 14, 2023 În București sunt sute de clădiri care sunt marcate cu bulină roșie, iar oamenii sunt speriați, pe bună dreptate, de ce s-ar putea întâmpla în cazul unui cutremur. Romanița Iovan rămâne totuși optimistă, deoarece creatoarea de modă are norocul de a avea un buncăr antiatomic atât la locul de muncă, cât și la vila unde locuiește.
„Am un imobil de birouri, eu mă ocup de el, îmi găsesc chiriași când pleacă alții. Plus că mă ocup și de partea de administrativ. Tot timpul trebuie să fiu acolo. Avem adăpost, un buncăr antiatomic. Acum 20 de ani, când am făcut blocul, ne-a obligat să avem.
Nu cred că dețin mulți așa ceva. Sunt puține clădiri în București dotate cu asta. Așa am și acasă.
Doar să mă prindă aici, să nu fiu pe străzi sau în altă pare. Legea prevede ca în caz de pericol să iei toți oamenii de pe stradă, să-i adăpostești. Așa voi face, dacă nu-s plecată. Am totodată colaboratori cu firme pe toate sistemele, de control – acces, de detecție incendiu, de pază, de curățenie, de îngrijit ferestre’, a mărturisit aceasta, citată de romaniatv.net.
Cutremur în România, al doilea în această săptămână. Bilanțul oficial: S-au produs ”efecte” în 6 localități din 3 județe
Directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, precum și șeful INCFDP, Constantin Ionescu, au prezentat într-o conferință de presă cele mai noi detalii despre acest seism, care a avut nu mai puțin de 5 replici.
Cutremurul a fost resimțit cel mai puternic în Târgu Jiu! O bucată din fațada Teatrului Dramatic din oraș s-a prăbușit peste mesele de la o terasă, iar la primărie au căzut coșurile centralei.
Zeci de oameni au sunat la 112, să reclame atacuri de panică, dar și probleme provocate de cutremur.
Directorul general al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat că este o “surpriză” că zona unde s-a produs seismul de marţi s-a activat, deoarece până acum nu s-au înregistrat decât seisme de magnitudine mică, scrie stirileprotv.ro.
Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, bilanțul cutremurului de marți, 14 februarie 2023, din România, până la ora 16.30, este următorul:
-► Cutremurul s-a simțit în 6 localități din 3 județe: Gorj, Dolj și Mehedinți.
-► În județul Gorj au fost semnalate efecte în 3 localități – Târgu Jiu, Arcan și Bumbești-Jiu, care constau în fisuri la mai multe imobile și elemente de construcție desprinse, inclusiv la nivelul Primăriei și al Prefecturii.
-► La unitățile de primiri urgență Gorj și la nivelul compartimentului de primiri urgențe Novaci s-au prezentat 5 persoane cu atac de panică și 2 persoane rănite ușor. Dintre aceste persoane, una s-a aflat în interiorul Primăriei Târgu Jiu. O persană are traumatisme cranio-cerebrale minore, iar alta are un traumatism dorsolombar minor.
-► Avarii constatate până la ora 16.30: șapte case de locuit cu fisuri sau cu elemente de construcție căzute: una în localitatea Arcan și 6 în localitatea Târgu Jiu.
-► La nivelul județului Gorj, 4 sedii de instituții, afectate: Instituția Prefectului Gorj, Direcția Evidenței Populației Gorj, sediul Primăriei Târgu Jiu și Biserica Centrală Târgu Jiu, 2 spații comerciale din Târgu Jiu și 5 blocuri de locuit, 2 din Târgu Jiu și 3 din Bumbești Jiu.
-► De asemenea, au fost semnalate 15 avarii la coșuri de fum de la unele blocuri de locuit din zona municipiului Târgu Jiu.
-► La Gorj, județul Dolj, avem elemente de construcție în pericol să cadă de pe acoperișul sediului Poliției de Frontieră din orașul Calafat.
-► În județul Mehedinți, localitatea Baia de Aramă, elemente de construcție în pericol să cadă de pe acoperișul unui bloc de locuințe, iar în localitatea Drobeta Turnu Severin, fisură la o casă socială a primăriei din care s-au autoevacuat 22 de persoane, precum și la alte 3 imobile unde au apărut fisuri.