Update februarie 9, 2023 Liviu Vârciu și Anda Călin s-au speriat teribil în urmă cu două zile, când Turcia a fost lovită de un cutremur cu o magnitudine de 7,8 pe scara Richter.
Fiica lor, Anastasia, se afla în Istanbul, în vizită la bunica ei, atunci când s-a produs seismul.
“Mama stă în Istanbul, iar acolo nu s-a resimțit. Nu știam ce s-a întâmplat, în acel moment mă aflam în aeroport, în drum spre mama, ca să iau fata acasă. Ei îi place acolo, și nouă la fel și mergem în Turcia când timpul ne permite.” , a declarat Anda Călin, pentru playtech.ro.
Fiica Andei Călin și a lui Liviu Vârciu învață și la o școală turcească privată
Micuța este un copil model, spre mândria părinților: “Suntem foarte mândri de ea. E anul întâi, merge la o școală turcească privată. Este la un preț mai accesibil, față de ce există la noi în zonă, dacă nu chiar cel mai scăzut.
Dar sunt foarte mulțumită, acum a învățat să citească și mă uimește în fiecare zi. ‘Mama’ și ‘tata’ știe să scrie de la 3 ani. Școala este în engleză, dar are și ore de turcă. Mama stă în Istanbul, deci e la fix pentru când va merge în vacanță.“, a mai spus Anda Călin, potrivit wowbiz.ro.
După cutremur, Turcia s-a deplasat cu trei metri mai aproape de Grecia
Turcia s-a apropiat cu trei metri de Grecia, ca urmare a cutremurului devastator de 7,7 grade pe scara Richter care a avut loc luni, 6 februarie, la primele ore ale dimineții, provocând mii de morți și prăbușirea unui număr uriaș de locuințe și clădiri, scrie presa elenă, citată de Hotnews.
Seismologul grec Gerasimos Papadopoulos a dezvăluit că unda seismică a făcut ca Turcia să înainteze cu trei metri în Marea Egee.
„Placa arabă presează placa anatoliană, iar placa anatoliană este ocupată din punct geografic de Turcia. A avut loc o alunecare de-a lungul liniei de contact a celor două plăci, acolo unde se află falia, și anume o alunecare a plăcii anatoliene. Cu alte cuvinte, Turcia a fost împinsă spre vest, spre Egee și s-a deplasat cu aproximativ 3 metri”, a explicat seismologul.
El a mai spus că nu este exclusă posibilitatea ca falia Anatoliei de Nord să se activeze după cutremurul de 7,7 grade. „Mișcarea plăcilor tectonice este continuă. Din această mișcare a venit ruptura pe falie și cutremurul. Și tocmai pentru că avem această deplasare, nu este exclus ca presiunea, tendințele cum spunem, să se transmită și în falia nord-anatoliană. Există această posibilitate întrucât fenomenele sunt complexe, nu urmează reguli stricte”, a mai precizat seismologul Gerasimos Papadopoulos.