Update February 7, 2023 Mircea Badea a dezvăluit că a fost la un pas de moarte la cutremurul din 1977. Prezentatorul avea doar trei ani la momentului celui mai puternic cutremur din istoria României.
„Eu încerc să nu prea privesc imaginile de la cutremurul din Turcia. Sunt absolut sinistre. Sunt mai sensibil la acest subiect și nu fac față foarte bine la aceste tragedii. Sigur că s-ar putea întâmpla și la noi, așa cum s-a întâmplat și în 1977.
Eu mai sunt în viață pentru că bunica mea – Dumnezeu să o odihnească – s-a pus peste patul în care eram și au căzut cărămizile peste bunica”, a dezvăluit Mircea Badea în timpul emisiunii sale de la Antena 3, potrivit RTV.
Cutremure în Turcia și Siria: Peste 7.200 de morți, cel puțin 30.000 răniți
Bilanţul, încă provizoriu, al cutremurelor care au devastat Turcia şi Siria a ajuns la peste 7.200 de morţi şi peste 30.000 de răniţi. Localităţi întregi din Turcia şi peste 6.000 de clădiri au fost făcute una cu pământul. Gerul aspru sporeşte suferinţele zecilor de mii de oameni rămaşi fără adăpost şi îngreunează căutarea supravieţuitorilor blocaţi sub dărâmături. OMS estimează că vieţile a 23 de milioane de oameni ar putea fi afectate. Erdogan a declarat stare de urgenţă pentru 3 luni în regiunile afectate, anunță Observator Tv.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marţi stare de urgenţă în zonele afectate de cele două cutremure puternice de luni, anunţă agenţia Anadolu. Starea de urgenţă este în vigoare trei luni şi este impusă în 10 provincii afectate de cutremur.
Aproximativ 23 de milioane de persoane, inclusiv 1,4 milioane de copii, vor avea probabil de suferit în Turcia şi Siria în urma cutremurului şi a replicilor sale care au transformat în ruine mii de clădiri, a declarat marţi Adelheid Marschang, ofiţerul superior pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează The Guardian.
Marschang a declarat că Turcia are o capacitate puternică de a răspunde la criză, dar principalele nevoi care vor rămâne nesatisfăcute pe termen imediat şi mediu vor fi peste graniţă, în Siria, ţară care se confruntă deja cu o criză umanitară de ani de zile din cauza războiului civil şi a unei epidemii de holeră.
“Aceasta este o criză care se adaugă la multiple alte crize din regiunea afectată”, a spus ea la reuniunea consiliului de administraţie al organizaţiei de la Geneva. “În toată Siria, nevoile sunt cele mai mari, după aproape 12 ani de criză prelungită şi complexă, în timp ce finanţarea umanitară continuă să scadă”, a punctat oficialul OMS.
OMS a trimis provizii de urgenţă, inclusiv truse de traumatologie şi kituri chirurgicale de urgenţă, şi a activat o reţea de echipe medicale de urgenţă.