Update noiembrie 3, 2022 Simona Halep a fost acuzată ofical de dopaj și are termen 20 de zile pentru a depune contestație sau să încheie un acord de recunoaștere a faptei.Paul Ciucur şi Dan Mihai, singurii români din Sport Resolutions (agenţia londoneză de soluţionare a litigiilor din sport), au declarat că Simona Halep a fost acuzată, în mod oficial, de dopaj cu Roxadustat la US Open 2022.
„Actul de acuzare de dopaj i-a fost adus la cunoştinţă lui Halep. Faza de investigaţie a luat sfârşit. De acum înainte, Simona Halep are la dispoziţie 20 de zile, fie să conteste actul de acuzare, fie să încheie, există şi această posibilitate, un acord de recunoaştere care i-ar reduce de la 4 ani, cât este sancţiunea standard, la 3 ani” – Paul Ciucur, la TVR, potrivit Digi FM.
Ei au explicat ce poate face Simona Halep pentru ca suspendarea să îi fie redusă.
„Ar fi două variante: reducerea sancțiunii sau minimizarea pagubelor, reducerea pe cât posibil în funcție de anumiți pași, după cum spuneam, o eventuală recunoaștere. Fie marșarea pe un sabotaj intenționat, dar asta presupune, desigur, o persoană care să fie dispusă, disponibilă și care să fi procedat, fără știrea ei, la această contaminare intenționată” – Paul Ciucur.
„Posibil ca o anumită persoană din familie să folosească, în mod legitim, acel medicament și acest Roxadustat ar fi putut sa ajungă, direct sau indirect, în corpul Simonei. E mai ușor de demonstrat. Este cazul italiencei Sara Errani depistată pozitiv cu Letrozole, exemplu mai recent, sa spunem, în care asta a clamat fosta finalistă de la Roland Garros: faptul că contaminarea s-a întamplat ca urmare a interacțiunii unor medicamente folosite de mama ei (n.r. Femara), diagnosticată cu cancer la sân, a scăpat Femara peste pastele tortellini pe care i le pregătea când jucătoarea și-a vizitat familia.
Contaminarea prin mâncare presupune o cantitate mică de substanțe. Aici, în cazul sportivei Simona Halep, vorbim de o substanță a cărei cantitate nu contează pentru a constitui o încălcare anti-doping, a regulilor anti-doping, însă acest gen de substanță este greu de detectat în urină. Din informațiile pe care le avem în momentul de față, acea probă a fost dată prin urină. În opinia mea este o șansă destul de redusă ca, prin contaminare în mâncare, alta decât intenționată, să se fi putut regăsi o asemenea cantitate de Roxadustat. Singura variantă ar rămâne o contaminare intenționată, o cantitate suficientă” – Dan Mihai, citat de ProSport, preluat de Hotnews.
Cei doi au explicat de ce anume ar trebui ca Simona Halep să țină cont dacă invocă „contaminarea probelor prelevate la controlul anti-doping”.
„Trebuie văzut ce iregularităţi s-ar fi putut întâmpla şi dacă aceste iregularităţi pot cauza un alt rezultat decât cel existent” – Dan Mihai, potrivit RTV.
„Având în vedere că atât la proba A cât şi la proba B, sportiva, şi sportivii în general, nu doar ea, participă în mod direct: ei pun proba în aceste recipiente şi, mai mult decât atât, au ocazia, dreptul şi ocazia de a fi prezenţi, personal sau prin reprezentant, la deschiderea probei B, aşa cum a fost cazul nostru, o contra-expertiză, este o variantă cu şanse foarte mici de contestare” – Paul Ciucur.
Ciucur a menţionat şi care este situaţia dacă Simona Halep se apără invocând contaminarea suplimentelor de efort.
„Comportă două condiţii: una, să-şi fi păstrat un flacon deschis din care a ingerat substanţa, suplimentul pe care pretinde a fi contaminat iar, doi, să mai aibă încă două flacoane identice, sigilate, din acelaşi lot” – Paul Ciucur.