Update octombrie 29, 2022 Polițiștii nu se vor mai putea pensiona devreme. Până acum, ei puteau să încheie serviciul chiar şi la 47 de ani, iar asta fără să participe la misiuni în teatrele de operaţii. Sindicatele din poliţie spun că modificarea legii va duce la un val de pensionări înainte de intrarea în vigoare a legii.
Sindicaliştii au declarat că 20% din poliţişti ar putea părăsi posturile, dacă va avea loc reforma pensiilor speciale. În cazul acestora, autorităţile ar urma să crească vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani, informează observatornews.ro.
“Eu am lipsit de lângă familie aproape 9 ani. N-am fost lângă copiii mei, lângă părinţii mei, lângă fraţii mei. 9 ani am lipsit de acasă, cam atât e pregătirea unui militar. Aveam 3.515 lei, atât e pensia sublocotenentului Marius Apostol, militar în teatrul de operaţiuni Afganistan. Iar la ora actuală am 3.618 lei, atât a considerat statul român că merit”, a declarat veteranul de război Marius Apostol. El a ieşit la pensie în 2018, la 49 de ani. Militarii ca el ar putea fi obligaţi să stea în câmpul muncii până la 65 de ani.
“Nu ar conduce la altceva decât la ieşirea masivă a poliţiştilor cu experienţă, pe care în acest moment îi avem şi de experienţa cărora ne putem încă folosi. Şi atunci automat sistemul de siguranţă publică va întâmpina dificultăţi”, a declarat preşedintele Europol, Dan Saltelechi.
Noile modificări ar viza aproximativ 10 mii de poliţişti, din 50 de mii. Vârsta de pensionare a magistraţilor ar creşte şi ea, până la 65 de ani, iar pensiile speciale ale acestora ar putea fi reduse de la 80% din venitul brut anterior pensionării la 65%.
Reforma pensiilor speciale, asumată de România în PNRR, trebuie adoptată până la finalul acestui an. Banca Mondială propune creșterea treptată a vârstei de pensionare cu 6 luni ani în fiecare an calendaristic, până când aceasta va ajunge la 65 de ani.