Update octombrie 8, 2022 Lili Sandu a dezvăluit că are dese atacuri de panică, chiar la nivel sever. Ea crede că anxietatea și atacurile de panică sunt problemele care au pus stăpânire pe majoritatea populației în ziua de azi.
„M-a speriat foarte tare sunetul ăsta și cumva e înmagazinat în subconștientul meu. Da, eu chiar am stări de anxietate și trăim vremuri complicate și mulți dintre noi se confruntă cu genul ăsta de stări.
Am întâlnit foarte multe persoane care au tulburări de anxietate, foarte multe prietene, pe unde mai merg, la întâlniri și așa mai departe… care se plâng de acest lucru. Ceea ce mă face să cred că este cumva afecțiunea zilelor noastre‘, a spus Lili Sandu la TV, potrivit wowbiz.ro.
În cazul ei, pentru că nu vorbim de o problemă de sănătate care se manifestă în același mod la toate persoanele, totul parcă este dus la extrem. Lili Sandu mărturisește că atunci când se află într-o etapă de panică simte că acela îi este sfârșitul, căci cu greu reușește să mai respire.
„Am un atac de panică, simt că nu pot să mai respir. Practic, simt că mă duc’, a mai dezvăluit Lili Sandu.
Anxietatea: ce este, care sunt simptomele
Inaintea unei prezentari sau a unei competitii suntem emotionati si ingrijorati, respiratia ni se intensifica, fluxul sanguin din muschi creste, creierul primeste mai mult oxigen, gandirea ni se ascute, puterea de concentrare creste si suntem pregatiti sa gasim solutii. Aceasta este anxietatea in forma ei buna, care ne mentine alerti si vigilenti atunci cand situatia o cere, potrivit catena.ro.
Uneori, in asteptarea unui eveniment important, anxietatea poate creste in intensitate pana la un nivel care ne ingreuneaza viata si ne impiedica sa functionam normal (suntem agitati, suferim de dureri de cap si avem o apasare in piept, mancam si dormim prea mult sau prea putin). Si aceasta este o forma des intalnita de anxietate, care ne poate motiva sa punem la punct un plan sau sa ne pregatim mai mult pentru evenimentul respectiv.
Atunci cand anxietatea ne scapa de sub control si creste in intensitate pana la nivelul de teroare sau panica extrema, in absenta unui pericol imediat si real, putem dezvolta tulburari de anxietate care ne deterioreaza calitatea vietii si ne impiedica sa ne implinim visurile.
Diferenta dintre frica si anxietate
In fata unei amenintari reale si imediate, raspunsul cognitiv si emotional normal pentru orice persoana este frica. Cand auzim un sunet brusc si puternic, cand ne provoaca cineva noaptea pe o strada pustie sau atunci cand trecem pe langa o casa straina din curtea careia ne latra un caine agresiv, creierul primeste informatia „atentie, pericol!” si, intr-un timp extrem de scurt, transmite in corp diverse mesaje menite sa ne asigure supravietuirea. Inima bate mai repede (la celule ajunge mai mult sange), ritmul respiratiei se inteteste (creste cantitatea de oxigen din organism), creste capacitatea de coagulare a sangelui (pentru a nu sangera excesiv in caz ca suntem raniti), pupilele se dilata (pentru a identifica mai bine pericolul) si tremuram (pentru ca muschii sunt pregatiti pentru o activitate intensa). Frica dureaza o perioada scurta, este concentrata pe momentul prezent si e orientata catre o amenintare concreta si catre modul de evitare sau infruntare a acesteia.
Anxietatea, insa, este resimtita pe o perioada mai lunga de timp, se concentreaza pe evenimente din viitor, e perceputa confuz si ne face sa fim excesiv de precauti, determinand corpul sa ramana intr-o stare continua si epuizanta de alerta.
Simptome comportamentale
Evitarea situatiilor care au provocat sentimente neplacute sau episoade de anxietate in trecut
Aparitia unor ticuri nervoase
Simptome emotionale
Iritabilitate
Teama ca se va intampla ceva rau
Frica puternica de moarte
Senzatia ca esti coplesit
Simptome cognitive
Dificultate de concentrare
Dezorientare
Gandire repetitiva
Simptome fiziologice
Dureri de cap, migrene
Senzatie de nod in gat
Dureri abdominale, greata, indigestie, diaree
Palpitatii, dureri in piept, tahicardie
Oboseala, senzatie de sfarseala
Modificari ale ritmului de somn