Update septembrie 20, 2022 Hosul de la companiile de energie continuă. Se vorbește mult de facturi mari la electricitate dar sunt probleme și cu facturile la gaze. Un fost ministru al Energiei a primit o factură uriaşă la gaze.
“M-au jecmănit!”Fostul ministru Varujan Vosganian susţine că este “jecmănit” de firma care îi livrează gaze. “La sfârșitul lunii iulie a.c. am primit o factură de gaze de 4.762 lei (!). Motivul invocat de firma Premier Energy era acela că s-a făcut o recalculare pe anii 2020 – 2022 (!?!). Ciudat, mai ales că la câteva luni odată cineva din partea firmei venea și-mi citea contoarul, ba chiar îl fotografia cu telefonul, ca o piedică în calea uitării. Am protestat, dar zadarnic, în domeniul energiei furnizorul are întotdeauna dreptate.
Mi s-a spus că mi-au înlocuit contoarul și că la citirea lui a rezultat această diferență pe care, dacă n-o plătesc, o să fiu decuplat de la rețea. Așa că, pentru a nu intra în încurcături și mai mari și sperând că, astfel, scap de belele viitoare, am plătit.
Numai că speranța mea a fost deșartă. Am primit zilele trecute factura pe august. Cică tot estimată. În valoare de 1500 lei (!!!). M-am dus la contoar să văd ce arată. N-am putut citi nimic, căci ecranul contoarului e mat ca un televizor chior. Și mi-am făcut socoteala că dacă în august, când nu consum gaze, am plătit 1500 de lei, probabil că la iarnă o să plătesc cât o fabrică de sticlă sau o rafinărie.
Nu știu dacă în politică există democrație, dar în energie precis există. Căci, iată, eu , care am fost în mai multe rânduri ministrul energiei, sunt jecmănit cot la cot cu atâția alți cetățeni simpli, dar onorabili, ceea ce arată că în energie nu există privilegii“, a scris Vosganian pe pagina sa de Facebook.
Varujan Vosganian: “Sunt jecmănit cot la cot cu atâția alți cetățeni”
“Se pare că în ultimii 3 ani firma n-a știut ce gaze consum, pentru că am fost amenințat cu debranșare, am plătit banii, mi-au schimbat contorul și în luna august s-a întâmplat la fel. Am primit o factură de 1600 de lei, ceea ce pentru o lună de vară este neverosimil. După ce televiziunile și agențiile de presă au reluat mesajul meu, după o oră și ceva a venit cineva de la firmă, mi-a schimbat contorul, a făcut cu mine Protecția Muncii și au promis să refacă factura“, a spus fostul ministru, marţi, la Antena 3.
„Ceea ce mi s-a întâmplat mie și înțeleg că s-a întâmplat multora este până la urmă o consecință. Tema de fond este legată de creșterile de prețuri. (…) Cred că și situația asta trebuie să se accepte că Uniunea Europeană este într-o anumită stare de avarie și să se lase fiecare țară să-și facă propria politică, adică să se renunțe temporar la regulamentele pieței interne a Uniunii Europene.
Nu e normal ca România, care are gaze aproape suficiente, să-și plătească gazele ca și cum le-ar importa din Arabia Saudită“, a mai spus Varujan Vosganian, fost ministru al Energiei.
Consumatorii de curent electric care nu trimit citirea consumului primesc facturi calculate pe estimare
Scandalul facturilor de curent electric foarte mari este în toi. Românii au de plătit sume enorme pentru energia electrică pe care ei, de fapt, susțin că nu au consumat-o.
Aceste facturi mari sunt primite, în principal, de către cei care nu comunică indexul și care primesc facturi estimative până la o nouă regularizare. Există însă și excepții și-n acel moment trebuie să verificați cu atenție indexul controrului.
„Unele dintre contoare nu mai erau citite de un an sau chiar de doi ani de zile şi bineînţeles s-au făcut regularizări. Pentru asta au apărut unele facturi atât de mari, 6.000, 8.000, 9.000 de lei, pentru că de fapt discutăm de o factură care cuprindea 20 de luni, 24 de luni sau chiar mai mult. Dacă am fi făcut o împărţire corectă la numărul de luni, am fi văzut că factura era undeva într-un interval de câteva sute de lei, adică nici pe departe un element atât de alarmist pe cât a părut la prima vedere.
Ce trebuie să faci întotdeauna când îţi vine o factură? Să compari indexul pe care îl ai pe factură cu indexul contorului, să nu fie mult mai mare sau mult mai mic, ambele elemente în mod normal ar trebui să ne alerteze şi să solicităm furnizorului corecţia, să plătim ceea ce am consumat într-adevăr”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, potrivit playtech.ro.