Update septembrie 17, 2022 Este haos la modul de calcul al facturilor. Unii români sunt pedepsiți cu facturi de mii de lei pentru că anul trecut au muncit de acasă și au avut un consum între 260-300 de kilowați pe lună.
Amalia Năstase le recomandă politicienilor să găsească altceva de furat, pentru că nu merge deloc aşa.
“Aici nu e vorba neapărat de factura mea, că nu eu sunt cel care suferă în România. Mie nu îmi place să spun sume, sunt ok cu facturile mele, dar este vorba despre oamenii din jurul meu. Eu fac parte din parte din foarte multe ONG-uri, sunt preşedinte la două şi avem de-a face cu oamenii din România.
(foto arhiva)
Eu nu ştiu ce se întâmplă cu politcienii când ajung în funcţie. Uită că noi suntem o ţară în care 90% din oameni sunt săraci, nu au cum să citească, să facă. Mie îmi este extrem de greu să fac un contract la lumină. Trebuie să ştii, să vezi. Păi nu ai sunat, nu ai semnat. A, nu te-ai înscris, eşti pe piaţa liberă, nu eşti. Asta este o bătaie de joc, care este exact ca bătaia aia de joc cu băncile, când le-au spus luaţi credit în swis nu ştiu ce şi după aia şi-au bătut joc de ei, şi-au pierdut case şi tot. La fel sunt bătăile astea de joc şi cu contractele.
Cum e posibil să se pună un consum mediu de când toată România a stat acasă şi a consumat mult şi domnul ministru ne îndeamnă să ne căutăm un alt furnizor. Unde să îşi caute? Oamenii ăştia nu au ce mânca. Bătrânii beau un ceai pe iarnă şi mâncau pâine. Cum îşi permit să treacă peste oamenii ăştia, să îi calce în picioare şi să le spună, ştiţi ce, eu mi-am pus becuri economice şi panouri solare. Sincer? Mai era un ministru care a zis să nu ne mai punem apă în piscine. Cum adică? Pe ce lume trăiesc oamenii ăştia. Cum au ajuns ei acolo şi ne spun nouă, exact ca Maria Antoaneta: Păi cum nu au pâine? Să mănânce cozonac.
Găsiţi alte surse de finanţare, pentru că asta cu energia chiar nu ar trebui să meargă. Sunt oameni pentru care factura primită, este de trei ori salariul lor. Trebuie să găsiţi o soluţie şi să nu vă mai bateţi joc de noi. Noi ne producem energia. 95% din energie este produsă de România. Naţionalizaţi energia. Suntem de acord!
Oamenii sunt stresaţi, nu au ce să le dea la copii să mănânce. Nu e vorba despre cât plătesc eu factura, că eu o plătesc, nu e neapărat problema mea. Este problema întregii ţări care s-a găsit în fundul gol în faţa iernii.
Este o totală bătaie de joc, o insultă la adresa inteligenţei poporului român (…) Guvernanţii ne aruncă minciuni în faţă. Oamenii nu înţeleg absolut nimic şi nici eu nu înţeleg absolut nimic.
Este un caz de securitate naţională. Măcar în acest caz puteţi să interveniţi şi să faceţi ce ştiţi foarte bine că trebuie să faceţi, domnilor politicieni. La celelalte, hai că mai închidem ochii, suntem proşti, nu vă mai certăm, dar măcar la energie, tăiaţi-le puţin aripile tututor care fac enorm de mulţi bani de pe urma unor oameni care nu mai au decât să îşi vândă un rinchi, că nu au cum să plătească banii ăştia“, a spus Amalia Năstase, în exclusivitate la Antena 3.
Cum va fi acordată compensarea la energie electrică | Guvernul schimbă, din nou, formula de calcul
Guvernanţii şi-au dat seama că ordonanţa privind energia, pe care coaliţia de guvernare a agreat-o, are foarte multe scăpări, iar una dintre ele este raportarea la consumul mediu lunar din anul 2021. Acum, guvernul schimbă formula de calcul, iar pragurile de compensare vor fi raportate la media consumului din ultimii trei ani.
Schimbări la calculele privind plafonarea la energie electrică şi modul în care Guvernul calculează pragurile de compensare. Până acum, consumul la care erau raportate pragurile de compensare era cel mediu pe anul 2021, iar acum se schimbă tot, anunță Antena 3.
Consumul mediu pentru compensare va fi cel pe ultimii trei ani, respectiv 2019, 2020 şi 2021. Furnizorii spun că totul este o harabură şi ameninţă că facturile vor fi greşite şi că nu au timp să refacă sistemul.
Între timp, ordonanţa pe energie a ajuns în Parlament şi se află în dezbatere la comisiile de specialitate. Luni va fi luată o decizie într-o şedinţă a Coaliţiei de guvernare, şedinţă ce a fost deja convocată pentru ora 17.00.