Update septembrie 13, 2022 Denise Rifai este convinsă că prietenii ei din politică vor găsi soluții pentru ca românii să nu fie nevoiți să facă economie la curent și gaz pe motiv că vine un an electoral. Totuși, câtă încredere să ai în politicieni?
„Cu umila mea părere de rău, România nu a avut politicieni foarte gospodari. Problema cu gazul… Noi știm de atât de mult timp că avem rezerve semnificative. Nu s-a întâmplat nimic cu ele. A fost doar o gargară aruncată în spațiul public. Până la soluții de a face economie, avem atât de multe soluții de a funcționa în niște parametri normali.
Lumea să fie liniștită, pentru că ne pregătim de an electoral și se vor găsi soluții pentru ca aceste costuri să nu fie atât de mari. Partidele politice nu își vor permite oameni în stradă. Se vor găsi soluții pentru a fi, din nou, transferate toate aceste cheltuieli într-o datorie care se va rostogoli”, a explicat Denise Rifai în cadrul unei emisiuni de la dcnews.ro.
Dușul în doi stârnește rumoare în Elveția
Sfatul dat de ministrul elvețian al energiei Simonetta Sommaruga de a face un duș în doi pentru a conserva resursele în contextul în care lumea se confruntă cu o criză energetică a stârnit ample comentarii. Recomandarea oficialului a venit după ce executivul a început o campanie care urmărește economisirea energiei electrice prin mai multe măsuri pe care persoanele fizice și companiile le pot adopta, notează publicațiile Blick și Tages-Anzeiger, potrivit Hotnews.
La sfârșitul lunii august, guvernul federal elvețian a lansat campania de reducere a consumului de energie pentru a diminua riscurile unui deficit de energie în iarna care urmează, notează publicația Le News.
Cele 5 sfaturi de economisire a energiei oferite de guvern pentru elvețieni:
Să nu încălzească niciodată camerele la mai mult de 20 de grade. Setarea termostatului cu un grad mai puțin poate reduce consumul de energie pentru încălzire cu 10%.
Să pună capace pe oale în timp ce gătesc. O mare parte din energie se evaporă dintr-o oală descoperită iar un capac ajută la reținerea căldurii și la accelerarea gătitului.
Să stingă luminile atunci când părăsesc o încăpere. Lăsarea luminilor aprinse în camere goale reprezintă o risipă inutilă de energie.
Să oprească complet calculatoarele și aparatele electrice. Dispozitivele aflate în stand-by continuă să consume energie.
Să facă duș în loc de baie. Dușurile să fie scurte, la nu mai mult de 37 de grade, o temperatură ideală pentru organism și pentru a economisi energie.
În contextul în care situația aprovizionării cu gaze naturale în Europa devine din ce în ce mai tensionată, Elveția s-a pregătit pentru posibile penurii de gaze și electricitate, notează AFP.